Mac OSX 10.7.5 - jaki modem działa na 100%
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Mac OSX 10.7.5 - jaki modem działa na 100%
Szukam niezawodnego modemu do Macbooka pro OS X 10.7.5. Po przejrzeniu wielu stron i opinii widzę, że sprawa nie jest łatwa. Teoretycznie wiele modemów powinno działac, a w praktyce okazuje się, że nie ma sterowników itd.
Czy ktoś z forumowiczów może mi polecić konkretny i sprawdzony modem do mojego macbooka?
Wyjeżdżam na miesic za granicę i chcę tam wykupić jakiegoś prepaida - nie będzie więc czasu na testy, musi być coś, co działa na 100%.
Myślałam o modemie apple, podobno jest, ale w żadnym sklepie nie widzę.
Doprecyzowanie: wyjeżdżam do Włoch; planuję wybrać ichniejszego Tima, mają tam też pakiet z modemem, ale z tego, co wyczytałam to jakieś huaweie, z którymi jest na macu problem, no a na miejscu z Włochami bez netu będzie ciężko znaleźć rozwiązanie.
Muszę przed wyjazdem modem jakiś kupić i na spokojnie przetestować, poinstalować co trzeba itd..
Czy ktoś z forumowiczów może mi polecić konkretny i sprawdzony modem do mojego macbooka?
Wyjeżdżam na miesic za granicę i chcę tam wykupić jakiegoś prepaida - nie będzie więc czasu na testy, musi być coś, co działa na 100%.
Myślałam o modemie apple, podobno jest, ale w żadnym sklepie nie widzę.
Doprecyzowanie: wyjeżdżam do Włoch; planuję wybrać ichniejszego Tima, mają tam też pakiet z modemem, ale z tego, co wyczytałam to jakieś huaweie, z którymi jest na macu problem, no a na miejscu z Włochami bez netu będzie ciężko znaleźć rozwiązanie.
Muszę przed wyjazdem modem jakiś kupić i na spokojnie przetestować, poinstalować co trzeba itd..
Ostatnio zmieniony 2013-04-11, 09:47 przez fairyqueen, łącznie zmieniany 2 razy.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Mac OSX 10.7.5 - jaki modem działa na 100%
Jeszcze doprecyzuj gdzie wyjeżdżasz, europa czy gdzieś dalej?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
U mnie leci staruszek Vodafone ZTE K3565.fairyqueen pisze:Czy ktoś z forumowiczów może mi polecić konkretny i sprawdzony modem do mojego macbooka?
Sa. Nazywaja sie "iPhone", pracuja bezprzewodowo w trybie tethering.fairyqueen pisze:Myślałam o modemie apple, podobno jest, ale w żadnym sklepie nie widzę.
Nie pomagam na PW.
-
Wygląda na to, że najbezpieczniejszy i najtańszy będzie modem Huawei (z modemami vodafone akurat pod lionem był najczęściej problem). Do większości modeli Huawei są dostępne sterowniki, które powinny zadziałać.
Nie wiem tylko jak to wszytsko potem się zsynchronizuje z włoskim operatorem. Nigdy nie używałam przenośnego internetu. Czy będzie trzeba zainstalować program Mobile Partner czy coś dostanę od operatora?
Nie wiem tylko jak to wszytsko potem się zsynchronizuje z włoskim operatorem. Nigdy nie używałam przenośnego internetu. Czy będzie trzeba zainstalować program Mobile Partner czy coś dostanę od operatora?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Program (o ile nie ma netlocka) nie ma najmniejszego znaczenia.
Najbezpieczniej jest wziac cos, przekazuje neta po wifi: iPhone, Huawei E585, Huawei E5331
Najbezpieczniej jest wziac cos, przekazuje neta po wifi: iPhone, Huawei E585, Huawei E5331
Ostatnio zmieniony 2013-04-11, 13:35 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
-
Nie znam się i nie wiem zupełnie, o co chodzi. Jeszcze więc doczytam o tym przekazywaniu po wifi, ale nie sądzę by to obeszło problem niekompatybilności, bo wymienione modele Huaweia nie mają najwyraźniej żadnych sterowników do liona. Kierowałam się dotychczas instrukcjami i opiniami na tej stronie: http://pasamio.com/2011/07/22/getting-y ... os-x-lion/ i planowałam zakup najprostszego e160 lub e180.Najbezpieczniej jest wziac cos, przekazuje neta po wifi: iPhone, Huawei E585, Huawei E5331
Ostatnio zmieniony 2013-04-11, 13:36 przez fairyqueen, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Widzefairyqueen pisze:Nie znam się

Nie potrzebuja zadnych sterownikow. Te urzadzenia lacza sie z UMTS z jednej strony i udostepniaja internet po WiFi. Tym samy pracuja z kazdym komputerem, niektore nawet z do 5.fairyqueen pisze:ale nie sądzę by to obeszło problem niekompatybilności, bo wymienione modele Huaweia nie mają najwyraźniej żadnych sterowników do liona
Ostatnio zmieniony 2013-04-11, 13:36 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
-
Jeśli to prawda, byłoby super. Może ktoś z forumowiczów korzysta z takiego modemu pod lionem? Bo może się okazać, że lion i tak musi mieć sterownik, żeby w ogóle "zobaczyć" ten modem, a sądząc z postów tutaj nie widzi i sterowników nie ma: http://blog.vodafone.com.au/blog/vodafo ... os-x-lion/key pisze:Nie potrzebuja zadnych sterownikow. Te urzadzenia lacza sie z UMTS z jednej strony i udostepniaja internet po WiFi. Tym samy pracuja z kazdym komputerem, niektore nawet z do 5.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-04-11, 18:56 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-04-11, 17:56 przez fairyqueen, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie wiem jak ty, ale ja mam lepsze rzeczy do roboty niz siedzenie na forach i pisanie bzdur.Jeśli to prawda, byłoby super.
Ile razy mam powtorzyc jeszcze raz to samo:fairyqueen pisze:Może ktoś z forumowiczów korzysta z takiego modemu pod lionem?
Nie potrzebujez zadnych sterownikow, "modem" jest widziany przez MACa jako siec WiFi. Tak samo jak wszystkie inne sieci WiFi - w domu, pracy, kawiarni.....
Nie wiem o co chodzi w postach ktore cytujesz, nie chce mi sie czytac. To co pokazywalem powyzej lezy na stole (zamiast paczki papierosow) i w zaden sposob nie musi byc podpiete do kompa. Laczysz sie przez WiFi.fairyqueen pisze:a sądząc z postów tutaj nie widzi
Nie pomagam na PW.