Co myślicie o tych wielozakresowych ?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
encholex
Stały użytkownik forum

Co myślicie o tych wielozakresowych ?

Post autor: encholex »

Jakie są Wasze opinie na temat ich zysku w deklarowanych pasmach. Czy jest możliwa taka szerokopasmowość? "Yagi" ma różne długości elementów, ale panel ? biquad/biquady ?

Anteny dostępne pod linkiem http://www.poynting-europe.com/products ... egory_id=2 gdzie każda ma swojego pdf'a z zawartością jak poniżej.

PDF Panel: http://www.poynting-europe.com/products ... duct_id=47
PDF "Yagi": http://www.poynting-europe.com/products ... duct_id=47

Obrazek _____ Obrazek
Obrazek ______Obrazek
Awatar użytkownika
bramowicz1
Użytkownik forum

Re: Co myślicie o tych wielozakresowych ?

Post autor: bramowicz1 »

Konstrukcje wyglądają profesjonalnie. Patrząc na wzmocnienia to na bliższe odległości pewnie się nadają.Ta choinkowa ma największe,tak wynika z opisu. Myślę ,że musisz zdecydować z których częstotliwości chcesz korzystać.Też mam szerokopasmową do okólną i na UMTS 900 MHz nie wiele pomaga,a na 1800 MHz daję spore zyski.
(Plus 100 GB+200) (Router D-Link DWR-966) (HTC 10)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

encholex pisze:"Yagi" ma różne długości elementów
Na obrazku nie ma Yagi, jest LogPer – antena ktorej konstrukcja jest optymalizowana zeby byc szerokopasmowa. Yagi jest grupa dipoli dla tej samej czestotliwosci, LogPer jest zespolem di- lub monopli dla roznych czestotliwosci.
encholex pisze: ale panel ? biquad/biquady ?
Nie wiesz co jest w obudowie. Moze byc pasmowa n.p. LogPer. Po wygladzie nic nie powiesz - tak jak by oceniac kota w worku.
bramowicz1 pisze:Konstrukcje wyglądają profesjonalnie.
A moja tesciowa wyglada na mila i przyjemna kobiete….
bramowicz1 pisze:Ta choinkowa ma największe,tak wynika z opisu.
W pelni profesjonalna interpretacja – SCNR.
bramowicz1 pisze: Myślę ,że musisz zdecydować z których częstotliwości chcesz korzystać.
Zdradze ci otwarta tajemnice – szerokopasmowe anteny sa produkowane dla ludzi, ktorzy nie chca sie decydowac. Gdyby sie zdecydowal, to by kupil antene dedykowana na dane pasmo ;)
bramowicz1 pisze:Też mam szerokopasmową do okólną i na UMTS 900 MHz nie wiele pomaga,a na 1800 MHz daję spore zyski.
Porownujesz gruszki z detka do stara.
Ostatnio zmieniony 2013-04-12, 15:10 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
encholex
Stały użytkownik forum

Post autor: encholex »

key pisze:Na obrazku nie ma Yagi, jest LogPer – antena ktorej konstrukcja jest optymalizowana zeby byc szerokopasmowa. Yagi jest grupa dipoli dla tej samej czestotliwosci, LogPer jest zespolem di- lub monopli dla roznych czestotliwosci.
No nie znam się tak dobrze w terminologii, dlatego też ubezpieczyłem się pisząc w cudzysłowiu :)
Zadziwił mnie zysk tej logarytmicznej: 11dBi +-0.5dBi we wszystkich obsługiwanych pasmach pomimo małej ilości elementów na pasmo. Jest to możliwe ?
Ogólnie jaki typ anten z dedykowanych jest lepszy? logarytmiczna czy panelowa?
Większość poleca panelówki, ale czy są jakieś warunki gdzie logarytmiczna ma wyższość nad panelową lub odwrotnie ? np. pagórki, zalesienia, duża ilość innych bts'ów lub inne przeszkody wliczając te które leżą w strefie fresnela.

Logarytmiczna czy panel ? Ma ktoś jakieś doświadczenie ? Każda opinia się przyda.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

encholex pisze:Zadziwił mnie zysk tej logarytmicznej: 11dBi +-0.5dBi
To jest maksymalny zysk i tolerancja w maks. W pasmie masz 8..12 dBi - spojrz na wykres.
encholex pisze:Jest to możliwe ?
Powtarzalnosc? Tak. Zasieg w pelnym pasmie - nie przy takiej konstrukcji.
http://en.wikipedia.org/wiki/Log-periodic_antenna
encholex pisze:Ogólnie jaki typ anten z dedykowanych jest lepszy?
A jakie auto jest szybsze? Zielone czy niebieskie?
encholex pisze:ale czy są jakieś warunki gdzie logarytmiczna ma wyższość nad panelową lub odwrotnie ?
Nacisk wiatru, mozliwosc mocowania. Elektrycznie nie ma znaczenia jak wyglada antena, jesli maja ten sam zysk i charakterystyke sa porownywalne.
encholex pisze:duża ilość innych bts'ów lub inne przeszkody wliczając te które leżą w strefie fresnela.
Gdzie w rownianiu Fresnela widzisz ksztalt anteny?
Logarytmiczna czy panel?
Blondynka czy brunetka?
encholex pisze:Ma ktoś jakieś doświadczenie?
Tak.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ