Prędkość LTE w routerze Huawei E5776 w Plusie

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bartolini9
Użytkownik forum

Prędkość LTE w routerze Huawei E5776 w Plusie

Post autor: bartolini9 »

Witajcie,
dziś podpisałem umowę z Plusem na internet i wziąłem najnowszy router Huawei E5776. Do masztu Plusa mam ledwie 1 km w linii prostej. Połączyłem się z routerem poprzez WIFI i zmierzyłem na spedtest.net prędkość i właściwie ciągle jest ta sama prędkość ok. 25 MB/s. W opcjach routera, logując się na 192.168.1.1 jest opcja Przepustowość WIFI i do wyboru 20M i 40M, czy to ma więc wpływ na to,że prędkość jest niższa od oczekiwanej? Czy zastosowanie anteny spowoduje zwiększenie prędkości internetu? Proszę o radę:)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Prędkość LTE w routerze Huawei E5776 w Plusie

Post autor: wojteks »

bartolini9 pisze:że prędkość jest niższa od oczekiwanej?
A jakiej oczekiwałeś?
Nie pomagam na PW!
bartolini9
Użytkownik forum

Wydawałoby mi się, skoro mieszkam tuż przy maszcie (1km od) to minimum 50 MB/s (czy to jest możliwe w ogóle??):) Chciałbym,żeby to za płacę (ponad 100 zł - pakiet maksymalny) było w pełni wykorzystywane :D
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

bartolini9 pisze:to minimum 50 MB/s
Niewłaściwej jednostki użyłeś, myślę że chodzi Ci o 50Mbps.

Zapomnij, nie wierz w ogłupiające reklamy, może gdyby nie było innych użytkowników to tyle uzyskasz ale to też chwilowo.
Nie pomagam na PW!
bartolini9
Użytkownik forum

Czyli to, że uzyskałem 25 Mbps mogę uznać za sukces? Właśnie zobaczyłem, że uzyskałem to na 3 kreskach zasięgu. Dziwne, że tak blisko jest maszt a tylko 3 kreski... (router przy samym oknie) Czy jest szansa,że jak dokupię antenę to będzie jeszcze szybciej? (chodzi o to czy jest sens kupowania anteny)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

bartolini9 pisze: że tak blisko jest maszt a tylko 3 kreski... (router przy samym oknie)
Wystaw router za okno i wtedy sprawdź, może tak są anteny w stacji bazowej ustawione i nie sieje daleko albo łączysz się do innej stacji bazowej.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ