Polepszenie sygnału Wi-fi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
antraxcdt
Początkujący użytkownik forum

Polepszenie sygnału Wi-fi

Post autor: antraxcdt »

Witam mam następujący problem. Mam internet bezprzewodowy, niestety mój operator leci w kulki. Imam bardzo słaby zasięg sieci ( była antena obok mnie i było ok ale się popsuła i od 3 tygodni operator nie odbiera telefonów z reklamacją ), w zasięgu mam jeszcze dostęp do 2 anten (z mojej sieci ) niestety ich sygnał jest bardzo słaby, więc chciał bym wywalić antenę na dach i złapać mocniejszy sygnał, ale nie chcę podłączać dodatkowe sprzętu do laptopa gdyż przestanie być mobilny w mieszkaniu, więc chcę to zrobić przez router. Tylko teraz jak, myślałem o AP ale z tego co wyczytałem to do AP trzeba kablem podpiąć sieć, myślałem o Range extender ale z tego co znowu wyczytałem jest to często pic na wodę i nie działają takie urządzenia jak trzeba, no i jeszcze został repeater. Powiedzcie mi jak dokładnie zrobić by było dobrze myślałęm o takim zestawie klik tyko z tego co w aukcji piszę on działa w trybi kabel->wi-fi lub wi-fi->kabel a nie ma wi-fi->wi-fi
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Polepszenie sygnału Wi-fi

Post autor: YaHooo »

antraxcdt żadne range extendery nie pomogą. Musisz kupić albo AP+router WiFi, albo wszystko w jednym. Czyli router z dwoma torami radiowymi jak Ovislink Duo.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
antraxcdt

a mógł byś podać jakiś taki zestaw lub all in one konkretnie? najlepiej z linkiem na allegro bo nie bardzo się na tym znam i nie wiem czego za bardzo nawet szukać. A tego Ovislink Duo na allegro nie znalazłem. Z góry dziękuję :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
antraxcdt

krystianb tak tak też już znalazłem przez ten nowy wygląd allegro zamotałem się i wyszukiwałem wcześniej coś innego i nie zauważyłem, że mam kategorie myszki wybraną. i dla tego mi nic nie wyszukało :P.

a możecie coś innego tańszego zaproponować?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

antraxcdt pisze: a możecie coś innego tańszego zaproponować?
W zasadzie wg mnie nie ma nic innego. Tańsze sprzęty posiadają tylko 1 tor radiowy. Jeśli chcesz taniej to możesz spróbować kupić to w oddzielnych "pudełkach". Czyli 2x router. Jeden z nich pracuje w trybie Client (łączy się z siecią WiFi), a drugi tworzy nową sieć WiFi. Jak kupisz jakieś TP-Linki, to powinno wyjść taniej.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Czyli 2x router
Nieładnie tak wprowadzać w błąd, router + apclient (rzadko który router ma funkcje czystego klienta)
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

Sapido 1842 ma, można ustawić AP doprowadzenie netu kablem) + rozszerzenie sieci wifi
oraz wifi AP, czyli odbiera połączenie wifi i przekazuje dalej

to z tańszych rozwiązań, oczywiście i wydajność nie za wielka, bo ma maks 150Mbps, ale daje takie możliwości a kosztuje 100zł.

po wyłączeniu DHCP adresy IP są nadawane przez główny router, a jak się DHCP zostawi to urządzeniom podłączonym do Sapido on nadaje IP

Obrazek
antraxcdt

dobra dobra :p po waszych wypowiedziach wnioskuję iż najlepszym rozwiązaniem i tak będzie ten Ovislink Duo. a powiedzcie czy do tego routera dokupić antenę by wystawić ją na dwór. Tzn czy to wzmocni odbieranie sygnału i polepszy transfer?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

antraxcdt pisze:a powiedzcie czy do tego routera dokupić antenę by wystawić ją na dwór.
Jak chchesz co wystawiac na dwor, to kup co co sie nadaje do wystawiania na dwor, n.p. Nanostation. Do domu wystarczy najprostszy AP.
Nie pomagam na PW.
antraxcdt

key ale router chce mieć w domu tylko antene do chwytania sygnału z sieci na dworze by lepszy sygnał był.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez antraxcdt, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

antraxcdt pisze:ale router chce mieć w domu tylko antene do chwytania sygnału z sieci na dworze by lepszy sygnał był.
Tylko ze to jest najgorsze rozwiazanie.... Masz jakies konkretne powody, dla tej konfiguracji?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Nieładnie tak wprowadzać w błąd, router + apclient (rzadko który router ma funkcje czystego klienta)
Wcześniej napisałem, ze potrzeba APC, więc uznałem to za jasne. Jednak dzięki za doprecyzowanie.
key pisze: Jak chchesz co wystawiac na dwor, to kup co co sie nadaje do wystawiania na dwor, n.p. Nanostation. Do domu wystarczy najprostszy AP.
Oczywiście, to jest najlepsze rozwiązanie, Pytanie tylko czy kwotowo będzie odpowiadać dla pytającego skoro Ovislink jest za drogi.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

YaHooo pisze:Pytanie tylko czy kwotowo będzie odpowiadać dla pytającego skoro Ovislink jest za drogi.
Zakladajac 2.4GHz

Duo ~ 220 PLN + Antena ~40 PLN + Kabel ~20 PLN -> 280 PLN.

TP-LINK TL-WA5210G 145 PLN + Kabel 10 PLN + AP 100 PLN -> 255 PLN

Dla mnie porownywalnie.
Nie pomagam na PW.
antraxcdt

mieszkam na obecnie na takim jakby parku bungaloków, dla tego nie bardzo mogę umieścić urządzenia na zewnątrz, po 1 musiał bym uzyskać zgodę właściciela po 2 niektórzy ludzie mają w naturze zamiłowanie do niszczenia lub przywłaszczania sobie rzeczy które do nich nie należą. dla tego myślałem o antenie bo to niewielki koszt nawet a mogę ją wystawić i w każdej chwili schować. A dla czego jest to najgorsze rozwiązanie z tą anteną??
Nie pamiętam czy pisałem więc na wszelki wypadek dodam że do najbliższego nadajnika mam ok. 200-250m bez większych przeszkód ( 2-3 drzewa ) domki są parterowe jeden nadajnik jest na dachu domku a drugi na słupie na wysokości około 2-3m nad poziom dachu bungaloków.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

antraxcdt pisze:musiał bym uzyskać zgodę właściciela
A na antene nie?
antraxcdt pisze:niektórzy ludzie mają w naturze zamiłowanie do niszczenia
Zamknij w plastikowym pudelku - wywoluje mniej emocji niz widoczna antena.
antraxcdt pisze:dla tego myślałem o antenie bo to niewielki koszt nawet a mogę ją wystawić i w każdej chwili schować
Antena jest wieksza od NS.
antraxcdt pisze:A dla czego jest to najgorsze rozwiązanie z tą anteną?
Kabel ma duze straty, jest grubszy i brzydszy.
Nie pomagam na PW.
antraxcdt

na antenę u mnie nie trzeba mieć zezwolenia ( można mieś anteny do odbioru TV i radia ) a na wystawienie własnego routera już bym musiał mieć z racji iż mamy providera które ma swoje anteny na dachach i on może się rzucać że robię konkurencje itp. i musiał bym pisać pismo że to do lepszego odbioru zarządca parku musiał by się pytać providera o pozwolenie, a że provider nie odpisuje więc bym raczej nie dostał zgody ( pytałem się tutejszego housmajstra o to i powiedział że to właśni tak by wyglądało. Wiem że to głupie ale niestety tak tu jest.
Co do wandalizmu i kradzieży, to na kawałek drut się raczej nie połaszą a na coś z elektroniką w środku już bardziej.
Ale do routera i tak bym musiał kabel z zasilaniem pociągnąć więc czy kabel z zasilaniem do routera czy kabel z sygnałem do anteny to bez różnicy.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

antraxcdt pisze:na antenę u mnie nie trzeba mieć zezwolenia, a na wystawienie własnego routera już bym musiał mieć
Nie dociera do ciebie, ze ten router wyglada jak antena?
antraxcdt pisze:to na kawałek drut się raczej nie połaszą
Jak chcesz mocowac kawalek drutu, to sobie zaoszczedz roboty.
antraxcdt pisze:Ale do routera i tak bym musiał kabel z zasilaniem pociągnąć
Nie musisz, zasila sie przez ethernet.

Badz tak dobry i spojrz na to co sugerowalem, poczytaj instrukcje obslugi i dopiero potem komentuj.
antraxcdt pisze:więc czy kabel z zasilaniem do routera czy kabel z sygnałem do anteny to bez różnicy
Z punktu widzenia kabla nie, z punktu widzenia jakosci pracy ogromna. Z tego co piszesz nie masz najlepszych warunkow...
Ostatnio zmieniony 2013-04-16, 11:05 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

antraxcdt pisze:a na wystawienie własnego routera już bym musiał mieć z racji iż mamy providera które ma swoje anteny na dachach i on może się rzucać że robię konkurencje itp.
:rotfl2: jedno i drugie działa identycznie, tylko z racji przeniesienia radia bliżej anteny całość ma lepsze parametry.
Nie jest to żadna konkurencja.
antraxcdt pisze:Co do wandalizmu i kradzieży, to na kawałek drut się raczej nie połaszą
Jaki kawałek drutu? Potrzebował byś "naleśnika" czyli anteny panelowej.
antraxcdt pisze:Ale do routera i tak bym musiał kabel z zasilaniem pociągnąć więc czy kabel z zasilaniem do routera czy kabel z sygnałem do anteny to bez różnicy.
Potrzebował byś podciągnąć skrętkę 5E która służyła by i do zasilania i do komunikacji. Różnica jest taka, że kabel koncentryczny powodu straty sygnału.

Jedyne co przemawia za anteną to koszt w przypadku zajumania, choć też pozostanie problem uciętego kabla, do którego zarobienia potrzebna jest zaciskarka, także nie powinno się go przedłużać, a po kradzieży może być za krótki.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

key pisze: Dla mnie porownywalnie.
W sumie racja :ok: Jednak takie rozwiązanie z zewnętrznym sprzętem w przypadku słabego zasięgu jest o wiele lepsze.
krystianb pisze: Nie jest to żadna konkurencja.
A poza tym nawet jeśli to nie można robić konkurencji?
antraxcdt

Dobra to taki zestaw starczy NANOSTATION + AP i do tego kabel RJ-45(krosowany)? starcz czy zamiast tego nano z TP-linka dołożyć i kupić z ubiquiti ??
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

antraxcdt pisze:RJ-45(krosowany)
Wszystkie kable proste.
antraxcdt

zapamiętam by były proste, ale taki zestaw starczy?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

antraxcdt jak najbardziej wystarczy. Nie wypowiem się co do jakości, bo nie miałem z tym sprzętem o czynienia.
antraxcdt

sorki, że odkopuje ale właśnie jadę do Polski więc będę kupował sprzęt do polepszenia zasięgu, i tak jeszcze się zastanawiałem nad czymś w tym stylu http://allegro.pl/tp-link-tl-wr843nd-30 ... 28960.html czy to coś da? Niby działa w trybie WISP i zapewne ma lepszą kartę i mocniejszą antenę niż laptop. Oczywiście jeśli to nietrafiony pomysł biorę nano plus jakiś tani ap.
ODPOWIEDZ