Internet radiowy i DLINK DIR-300

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dompri
Początkujący użytkownik forum

Internet radiowy i DLINK DIR-300

Post autor: dompri »

Witam, mam internet radiowy. Antena na dachu od anteny schodzi kabel LAN i wchodzi w wzmacniacz który jest wpięty do prądu a następnie z wzmacniacza wychodzi drugi kabel LAN i idzie do dlink, ale wchodzi nie w miejsce gdzie powinien tylko w switcha w pierwsze wejście. Sygnał z routera jest tragiczny. Dokupiłem antenę 9db, ale nic nie dało, około 7m po linii prostej mam jedną kreskę. Na pietrze rwie niesamowicie.

Nie rozumiem dlaczego facet który to instalował wpiął sie do routera w miejsce switcha a nie oznaczone internet. W momencie przepięcia kabla internet w ogóle nie działa.

Router wcześniej służył na kablówce i zasięg na standardowej antence był genialny.

Jak to rozwiązać? Może jakoś inaczej podłączyć?

Aha nie mogę wejść do konfiguracji dlink, 192.... nie wchodzi pokazuję błąd sieci.
Ostatnio zmieniony 2013-04-17, 18:50 przez dompri, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Internet radiowy i DLINK DIR-300

Post autor: wojteks »

dompri pisze:Jak to rozwiązać?
Zdecyduj się Linksys czy D-Link bo to istotne, jeżeli D-link to wymień na inny a na pewno wywal tę antenę "9" dBi.
dompri pisze: wchodzi w wzmacniacz k
To zasilacz dla routera umieszczonego w antenie. i to jest przyczyną takiego a nie innego podłaczenia D-Linka.
Nie pomagam na PW!
dompri

Racja DLINK (pomyłka) Rozumiem, że mój DLINK jest o kant ... dziwne tylko, że wcześniej sprawował się świetnie i aż nie chcę mi się wierzyć, że 5 czy 7 metrów od routera nie mam już zasięgu.

Dlaczego mam wywalić antenę 9dbi? jakieś uzasadnienie?

I kolejne pytanko dlaczego mam ten kabel wpięty w switcha ten który wychodzi z zasilacza ?

Pozdrawiam i licze na rzeczowe odpowiedzi.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

dompri pisze: jakieś uzasadnienie?
Istotnie zmienia charakterystykę promieniowania.
dompri pisze:dlaczego mam ten kabel wpięty w switcha ten który wychodzi z zasilacza ?
Router jest w antenie a z tego urządzenia wykorzystany jest tylko switch i AP bez funkcjonalności routera.
Nie pomagam na PW!
dompri

Rozjaśniło mi to sytuację. Jaką antenkę polecasz do tego DLinka? Może po prostu go wymienić ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

dompri pisze:Może po prostu go wymienić
Ja bym tak zrobił.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ