Modem łączy mnie od północy tylko w standardzie EDGE

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dobrygosc2
Stały użytkownik forum

Modem łączy mnie od północy tylko w standardzie EDGE

Post autor: dobrygosc2 »

Witam. Proszę o jakieś wskazówki, przypuszczam, że w nocy prowadzą aktualnie w mojej lokalizacji prace serwisowe nad nadajnikiem.
Już wczoraj przełączało mnie między EDGE a UMTS i HSPA - ale dziś - od północy działa tylko w standardzie EDGE.
Oto parametry połączenia:
Orange: EDGE
Moc sygnału: -71dBm, 67%, CSQ 21
CID: 18434, 4 - N NE (pn - ws), LAC: 58500

Oczywiście parametry połączenia w Top Net Info ustawione - standardowo na AUTOMAT - jeśli przełączę na WCDMA to tracę całkowicie zasięg - znikają kreseczki mocy sygnału.
Dziękuję Serdecznie za wskazówki i informacje.
Pozdrawiam.

[ Dodano: 2013-04-20, 08:59 ]
Jeszcze jedno: od wczoraj modem zakłóca mi pracę radia, które stoi ok. 1 m od komputera - tzn. dość często - co kilka minut - radio takie odgłosy jakoby mój telefon komórkowy "łapał zasięg". Mam odczucie, że to modem "łapie" zasięg i generują się wtedy brzęczenia w moim radyjku.

Obrazek
Mam Orange Free na abonament. Jestem z niego zadowolony. Ok. 01.09.2012 postawili nadajnik UMTS w pobliskiej miejscowości Grabnik i i prędkości skoczyły: z EDGE na HSPA++
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Modem łączy mnie od północy tylko w standardzie EDGE

Post autor: YaHooo »

dobrygosc2 czyli po prostu znikł u Ciebie zasięg 3G, czy to z powodu prac, czy awarii nodeB. Masz dwa wyjścia, albo czekać, albo napisać do BOK'u. Być może coś powiedzą. Jest jeszcze inna możliwość. Mianowicie mógł się uszkodzić modem. Ale to sprawdzisz patrząc w innym miejscu czy masz zasięg 3G. Jednak musi to być dość daleko, tak aby znaleźć się w zasięgu innego sprawnego nodeB.
Jeszcze jedno: od wczoraj modem zakłóca mi pracę radia, które stoi ok. 1 m od komputera - tzn. dość często - co kilka minut - radio takie odgłosy jakoby mój telefon komórkowy "łapał zasięg"
Typowe zachowanie. Komórka (GSM@900MHz) jak dzwoni i leży obok radia to też zakłóca. Po prostu tak jest i tego nie zmienisz.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
dobrygosc2
Stały użytkownik forum

Dzwoniłem o 9 do BOK - potwierdzili, że trwają prace "konsolidacyjne" - Orange łączy się z T-Mobile - prace zaczęły się wczoraj o 22 - i BOK ma informację, że prace zostały zakończone - widocznie jednak jeszcze nie zostały.
Btw - teraz standard EDGE jest prawidłowy - jak na ten standard - bo wczoraj późnym wieczorem żadne strony WWW nie chciały wleźć - wpisałem nawet w ustawienia IP4 adresy IP serwerów Open DNS - wyczytałem o tym, wczoraj na naszym forum, ale nic to nie dało.
Tak więc spokojnie poczekam sobie.
Mam Orange Free na abonament. Jestem z niego zadowolony. Ok. 01.09.2012 postawili nadajnik UMTS w pobliskiej miejscowości Grabnik i i prędkości skoczyły: z EDGE na HSPA++
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

dobrygosc2 przynajmniej wiadomo w czym problem.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
dobrygosc2
Stały użytkownik forum

wg informacji na różnych stronach WWW - te niedogodności mogą potrwać nawet kilka tygodni ;)
wczoraj wieczorem patrzyłem w kierunku masztu i żadnych robót nocnych nie widziałem - więc wszystko zapewne wykonują technicy-magicy ZDALNIE.
Ciekawe, czy mają jakiś skrypt, który odpalają, czy też ręcznie to dłubią....

[ Dodano: 2013-04-20, 22:03 ]
O właśnie znowu jest standard HSPA :) Ciekawe na jak długo....
Obrazek
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

dobrygosc2 pisze:wg informacji na różnych stronach WWW - te niedogodności mogą potrwać nawet kilka tygodni ;)
Tak niestety to prawda. Sam takie problemy miałem i 3G brakowało mi aż 3.5 tygodnia ;)
dobrygosc2 pisze: wczoraj wieczorem patrzyłem w kierunku masztu i żadnych robót nocnych nie widziałem - więc wszystko zapewne wykonują technicy-magicy ZDALNIE.
Zazwyczaj to się tak robi. Anten się raczej nie zmienia, jeśli już to tylko oprogramowanie.
dobrygosc2 pisze: Ciekawe, czy mają jakiś skrypt, który odpalają, czy też ręcznie to dłubią....
Tutaj możemy tylko dywagować. Ale raczej ręcznie i to na miejscu.
dobrygosc2 pisze: O właśnie znowu jest standard HSPA :) Ciekawe na jak długo....
No to fajnie :ok:
ODPOWIEDZ