Antena wifi 15m dalej nadajnik

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cypis115
Początkujący użytkownik forum

Antena wifi 15m dalej nadajnik

Post autor: cypis115 »

Witam serdecznie mam pewne pytanie : ) Najpierw wstęp ; D
Mianowicie mieszkam w wieżowcu (3 piętro) laptopa trzymam na parapecie ponieważ 10-15m dalej znajduje się nadajnik z darmową siecią wifi gdy laptop siedzi na parapecie mam 4 na 5 kresek zasięgu czyli całkiem przyzwoicie.
Chciałbym laptopa nosić sobie na łóżko niestety z tamtego miejsca nie łapie wifi.
Więc mam pytanie czy byłaby możliwość kupna zwykłej anteny wifi (17dbi) do tego 5m kabla przedłużającego usb podłączonego do laptopa na łóżku.Antena stałaby na parapecie.Czy antena dobrze łapałaby wifi? Czy sygnał nie byłby słabszy ze wzgledu na 5m kabla? Zatem jaki kabel kupić?
Mam nadzieję, że pomożecie z góry dziękuje i pozdrawiam : )
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Antena wifi 15m dalej nadajnik

Post autor: wojteks »

cypis115 pisze:Zatem jaki kabel kupić?
Jeżeli już coś z kablem kombinować to lepiej na oknie postawić AP Client i do niego skrętką laptop czy co tam masz.
W najgorszym przypadku karta WiFi na USB i dobre przedłużacze też powinny dać radę.

Optymalne rozwiązanie to Ovislink G.Duo czy inne urządzenie (2 urządzenia) z 2 torami radiowymi.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Antena wifi 15m dalej nadajnik

Post autor: key »

Optymalne rozwiazanie to ns na zewnatrz. A potem kabel lub ap w domu
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ