dziwny problem z internetem

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
XanPL
Specjalista bezprzewodowy-junior

dziwny problem z internetem

Post autor: XanPL »

Mam internet z orange i na początku było wszystko ok czyli waliło ile fabryka dała.

Mój sprzęt to: huawei e372 podpięty do rutera AirLive Air3FII a ruterek do SWITCHa NETGEAR GS724T (24 portowy) i potem podział dalej.
wszystko podpięte do upsa...

Problemy pojawiły się przy pobieraniu plików z serwera FTP ale takiego co często korzystam z niego , pojawiły się tak po 2-3 miesiącach...

1. Mam spadek szybkości na max 400kB/s mimo że mam ustawiony przydział z serwera na 10MB/s pobieranie i upload.

2. po jakimś czasie jest jakby odcięty net ale na ruterze pokazuje ze połączony , po jakichś 3-8min się odcina wszystko

Z tego co zaobserwowałem to problem nr. 2 pojawia się przy ciągłym pobieraniu / uploadowaniu plików(nie tylko z FTP ale i z torrenta i www) .

Na innych serwerach FTP transfer dochodzi do 1,9MB/s tak samo na torrencie i tak zastanawiam sie z kolega czy operator nie walnął jakiegoś ograniczenia na jego IP :|

Może ktoś z forumowiczów miał podobne problemy albo wie o co biega z ty ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: dziwny problem z internetem

Post autor: wojteks »

W jakiej/czyjej sieci jest serwer.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
XanPL

UPC fiber power 120Mb/s
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Może być jak myślicie, UPC narzuca jakieś ograniczenia albo styk między operatorami jest tak obciążony że takie problemy się pojawiają.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
XanPL

ja obstawiam ORANGE albo tak jak pisałeś styk między operatorami, na 12 użytkowników tylko ja mam taka "opcje" i tylko na tym necie 3G na neo 2Mb/s leci bezproblemowo :|
CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
ODPOWIEDZ