ORANGE FREEDOM PRO zmiana na FREE?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Xelidrus
Stały użytkownik forum

ORANGE FREEDOM PRO zmiana na FREE?

Post autor: Xelidrus »

Witam, jestem nieszczęśliwym posiadaczem internetu z OFP. Niedawno testowałem internet z PLUS'a, lecz oddałem go ponieważ strasznie skakała prędkość, raz miałem LTE i internet śmigał wyśmienicie innym razem chodził tylko na EDGE.

Posiadam w domu internet mobilny Orange Free z modemem HUAWEI E1752, lecz używałem go tylko w trasie ponieważ nie łapało mi w domu sygnału 3G. Teraz z ciekawości podłączyłem urządzenie i ku mojemu zdziwieniu ukazał się znaczek 3G i zapaliła się niebieska dioda.

Obrazek

Osiągi również zadowalające, jednak zależało by mi na pingu w granicach 50-80.

Sprawdziłem i faktycznie pojawiła się nowa antena na mapie BTS'ów. W Wielkim Głęboczku, ja mieszkam we wsi Brzozie. I tu moje pytanie czy jest szansa bym złapał sygnał HSPA+ DC? Oczywiście wiąże się to ze zmianą modemu bo ten pracuję maksymalnie na sygnale HSDPA.

Co mi radzicie? Umowa z OFP skończyła mi się już w październiku jednak nie podpisywałem nowej ponieważ szukam czegoś nowego.
marens
Guru bezprzewodowy

Re: ORANGE FREEDOM PRO zmiana na FREE?

Post autor: marens »

Xelidrus pisze:Orange Free z modemem HUAWEI E1752
Ten modem ma HSPA 7,2Mbit/s więc prędkości, które osiągasz są bardzo dobre.
Xelidrus pisze:Osiągi również zadowalające, jednak zależało by mi na pingu w granicach 50-80.
Ping podawany przez speedtest nie zawsze jest miarodajny. Sprawdź przez konsolę
Xelidrus pisze:I tu moje pytanie czy jest szansa bym złapał sygnał HSPA+ DC?
Tak, prędkości powinny wzrosnąć dwukrotnie (~10Mbit/s)
Jeśli chodzi o pingi na HSPA DC to w sprzyjających warunkach można osiągnąć

Kod: Zaznacz cały

ping wp.pl

Badanie wp.pl [212.77.100.101] z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=45ms TTL=239
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=44ms TTL=239
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=39ms TTL=239
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=39ms TTL=239

Statystyka badania ping dla 212.77.100.101:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0
             (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 39 ms, Maksimum = 45 ms, Czas średni = 41 ms
Xelidrus pisze:Co mi radzicie? Umowa z OFP skończyła mi się już w październiku jednak nie podpisywałem nowej ponieważ szukam czegoś nowego.
Generalnie moja rada jest taka aby wypowiedzieć Orange Freedom Pro a przedłużyć Orange Free. Free ma również dostęp do CDMA. Tylko zastanowiłbym się czy nie kupić modemu na wolnym rynku a od Orange wziąć ofertę bez modemu. Jeśli chodzi o modemy to zainteresuj się Huawei E398, E3276
Xelidrus
Stały użytkownik forum

Post autor: Xelidrus »

Prędkości jednak skaczą:

Obrazek

A zależy mi w miarę na stabilnym łączu, bez rozłączania i nagłych spadków prędkości. Modem chciałbym mieć jakiś w postaci routera, tak jak teraz mam AxessMV410R. Żeby internet chodził na 2 komputerach.

EDIT

Chciałem, sprawdzić czy karta którą mam w modemie HUAWEI będzie działała w moim modemie od internetu ORANGE FREEDOM PRO AxessMV410R, i niestety nie mogłem się połączyć z internetem. I tu nastąpiła chwila zdziwienia, wyciągnąłem kartę z internetu OFP, modem HUAWEI odpiąłem od laptopa. I o dziwo łączy mnie z OFP?! JAkim cudem skoro nie ma w nim żadnej karty SIM?
Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: trybun »

Xelidrus pisze: Chciałem, sprawdzić czy karta którą mam w modemie HUAWEI będzie działała w moim modemie od internetu ORANGE FREEDOM PRO AxessMV410R, i niestety nie mogłem się połączyć z internetem. I tu nastąpiła chwila zdziwienia, wyciągnąłem kartę z internetu OFP, modem HUAWEI odpiąłem od laptopa. I o dziwo łączy mnie z OFP?! JAkim cudem skoro nie ma w nim żadnej karty SIM?
Podobno raz do roku to i karabin sam potrafi wystrzelić.. ;) Pewnie to jakieś przekłamanie, masz transfer?
jarkenmvp
Początkujący użytkownik forum

Post autor: jarkenmvp »

Xelidrus pisze:Prędkości jednak skaczą:

[url=http://www.speedtest.net/result/2617722665.png]Obrazek[/URL]

A zależy mi w miarę na stabilnym łączu, bez rozłączania i nagłych spadków prędkości. Modem chciałbym mieć jakiś w postaci routera, tak jak teraz mam AxessMV410R. Żeby internet chodził na 2 komputerach.
Stabilne łącze i internet bezprzewodowy - podobnie jak Yeti...
Prędkości i ping w internecie mobilnym zalezą od zbyt wielu czynników by mówić o stabilności.
Jeżeli doszedł nadajnik to pojawią się nowi abonenci.
Ze swojej strony musisz zapewnić jak najlepszy zasięg - a więc antenka.
ODPOWIEDZ