Wzmacniacz sygnału - problem z połączeniem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wzmacniacz sygnału - problem z połączeniem
Witam
Miałem Liveboxa, ale że zasięg w piwnicy nie był wystarczający (LB stał na strychu, poniżej jest piętro, parter i piwnica), więc kupiłem router (TP-LINK TD-W8951ND) i wzmacniacz sygnału (TP-LINK TL-WA730RE).
Sam router działa bez zarzutu, natomiast mam problem z repeaterem. Odbiera on sygnał z routera i przekazuje dalej do laptopa w piwnicy, ale laptop nie może uzyskać IP.
Opis sytuacji u mnie w domu:
na strychu stoi router, podłączony do internetu przez łącze telefoniczne, a do niego podłączony jest kablem ethernet komputer stacjonarny. Wzmacniacz chcę postawić w salonie (dwa piętra niżej, na parterze), żeby podłączyć go kablem do dekodera CYFRA+ i by wzmocnił sygnał w piwnicy.
Co w takim razie mogę zrobić? Jak skonfigurować oba urządzenia aby działały poprawnie i żebym nie stracił połączenia na komputerze stacjonarnym?
odnośniki do obu urządzeń:
http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... 951ND#spec
http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... TL-WA730RE
Miałem Liveboxa, ale że zasięg w piwnicy nie był wystarczający (LB stał na strychu, poniżej jest piętro, parter i piwnica), więc kupiłem router (TP-LINK TD-W8951ND) i wzmacniacz sygnału (TP-LINK TL-WA730RE).
Sam router działa bez zarzutu, natomiast mam problem z repeaterem. Odbiera on sygnał z routera i przekazuje dalej do laptopa w piwnicy, ale laptop nie może uzyskać IP.
Opis sytuacji u mnie w domu:
na strychu stoi router, podłączony do internetu przez łącze telefoniczne, a do niego podłączony jest kablem ethernet komputer stacjonarny. Wzmacniacz chcę postawić w salonie (dwa piętra niżej, na parterze), żeby podłączyć go kablem do dekodera CYFRA+ i by wzmocnił sygnał w piwnicy.
Co w takim razie mogę zrobić? Jak skonfigurować oba urządzenia aby działały poprawnie i żebym nie stracił połączenia na komputerze stacjonarnym?
odnośniki do obu urządzeń:
http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... 951ND#spec
http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... TL-WA730RE
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Wzmacniacz sygnału - problem z połączeniem
Przekombinowales. Potrzebujesz nie "wzmacniacze" a AP, po jednym na pietrze, wpiete kablem do routera.afjio pisze:Opis sytuacji u mnie w domu:
Nie pomagam na PW.
-
No właśnie w tym problem, że nie mogę pociągnąć wszystkiego kablem, dlatego szukam drogi bezprzewodowej.
Jedyny komputer w domu (a jest ich łącznie 5) który musi być połączony kablem, jest na strychu i tu też mam łącze telefoniczne, do którego jest podpięty router.
Jedyny komputer w domu (a jest ich łącznie 5) który musi być połączony kablem, jest na strychu i tu też mam łącze telefoniczne, do którego jest podpięty router.
- wojteks
- *** Administrator ***
Możesz, DLAN (Powerline ethernet) tu się przyda.afjio pisze: że nie mogę pociągnąć wszystkiego kablem
Nie pomagam na PW!
-
można, można, ale tata już narzeka że za dużo pieniędzy w to włożył, żeby nie działało.
Dlatego prosiłem o pomoc w konfiguracji tych tp-linków, bo pola manewru w wymianie tego, już nie mam.
Dlatego prosiłem o pomoc w konfiguracji tych tp-linków, bo pola manewru w wymianie tego, już nie mam.
- wojteks
- *** Administrator ***
Najpierw się czyta/pyta a potem kupuje.afjio pisze:za dużo pieniędzy w to włożył, żeby nie działało
Z "wzmacniaczami/repeaterami" jest tak, ze czasem nie działają i nie wiadomo dlaczego.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wybrales najtansze z najtanszych, to co sie dziwisz ze nie dziala?afjio pisze:ale tata już narzeka że za dużo pieniędzy w to włożył
Sprawdzone repeater od 200 PLN w zwyz.
Nie pomagam na PW.
-
Bardzo dziękuje za szczegółowe wyjaśnienia i rady dotyczące konfiguracji.
Zrobiłem już to sam
Teraz mam problem taki:
laptop taty (IBM ThinkPad R31) w piwnicy łączy się na zmianę z routerem na strychu i wzmacniaczem w salonie, co teraz zrobić?
Zmniejszyłem już moc anteny w routerze, jednak nic to nie zmieniło.
Zrobiłem już to sam
Teraz mam problem taki:
laptop taty (IBM ThinkPad R31) w piwnicy łączy się na zmianę z routerem na strychu i wzmacniaczem w salonie, co teraz zrobić?
Zmniejszyłem już moc anteny w routerze, jednak nic to nie zmieniło.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Daj rozne SSID. I manualny wybor sieci.
Nie pomagam na PW.
-
W sterowniku od kary WLAN sprawdź czy masz opcję podobną do 'Roaming Aggressiveness' i przetestuj różne wartości.