Problem z zasięgiem w Vodafone HUAWEI Mobile Connect
Moderator: Moderatorzy
- lewmir
- Początkujący użytkownik forum
Używam HUAWEI Mobile Connect - 3G Modem w sieci Vodafone podłaczonego do HP Compaq nx6325. Jednak zasięg sieci 3G kończy się około 4 km od mojego miejsca zamieszkania i muszę pracować na sieci GPRS (bardzo bardzo wolno
). Czy jest możliwe wzmocnić jakoś sygnał aby dosięgał on pokrycia 3G, może moja lokalizacja to może ułatwić , gdyż mieszkam w miasteczku położonym na dość wysokim wzniesieniu, w domu na samym jego szczycie. Słyszam o jakiś antenach zewnetrznych, lecz nie wiem czy, mógłbym takie coś zastosować u mnie i w jaki sposób.

-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Problem z zasięgiem w Vodafone HUAWEI Mobile Connect
Wszystko zależy od tego, czy coś do ciebie dolatuje. Co z tego, że jesteś wysoko i masz wolne pole jak sygnał zablokował wcześniej np. jakiś wysoki budynek.
Na początek wejdz na ten dach z laptopem, włącz modemie sam tyb 3G i sprawdź czy tak działa.
PS. Przenoszę temat do właściwego działu.
Na początek wejdz na ten dach z laptopem, włącz modemie sam tyb 3G i sprawdź czy tak działa.
PS. Przenoszę temat do właściwego działu.

Ostatnio zmieniony 2007-08-11, 23:34 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
- lewmir
Problem z zasięgiem
Mój modem nie wyłapuje sieci 3G nawet na dachu mojego budynku, nagorsze jest to że z dachu widzę miejsce gdzie kończy się zasięg (jeździłem z laptopem w samochodzie po okolicy aby sprawdzić poprawność mapy zasięgu wodafone
) miałem tam zasięg na 2 kreski, jest to miejsce położone o wiele niżej niż moja lokalizacja w odległości około 4 kilometrów.

- lewmir
Zasięg 3G

Jakia antena w tym przypadku byłaby najlepsza, słyszałem o jakiś kierunkowych antenach czy one są lepsze ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
W takim przypadku polecam najmocniejszą i najlepszą antenę tylko do umts jaką uda ci się kupić. Anteny kierunkowe mają dużo wiekszy zysk niż dookólne i to jest ich atut. Polecam Yagi lub panel jakiejś dobrej firmy.
- lewmir
Znalazłem następującą antenę :
http://www.komputery-online.pl/product_ ... ts_id=1451
jest to antena dokładnie do mojego modemu, jednak zysk ma tylko 10, powinna wystarczyć czy szukać czegoś mocniejszego ? Widziałem już anteny z zyskiem 19, ale nie wiem czy nie będę potem miał problemu z podłączeniem ich do mojego modemu. W jakich granicach zysku szukać anteny, jakie są najmocniejsze ?
http://www.komputery-online.pl/product_ ... ts_id=1451
jest to antena dokładnie do mojego modemu, jednak zysk ma tylko 10, powinna wystarczyć czy szukać czegoś mocniejszego ? Widziałem już anteny z zyskiem 19, ale nie wiem czy nie będę potem miał problemu z podłączeniem ich do mojego modemu. W jakich granicach zysku szukać anteny, jakie są najmocniejsze ?
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Antena oki, ale możesz poszukać czegoś mocniejszego. Pamiętaj że mając odpowiedni konektor podłączysz każdą antenę do swojego modemu. Może jakaś panelowa, sprawdzają się na dużych odległościach i są mocne, ale zarazem dosyć drogie.
- lewmir
Znalazłem coś mocniejszego:
http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9
i chyba się zdecyduję na jej kupno , dobry zysk , cena niewygórowana i przeznaczona tylko do częstotliwości UMTS(G3) 1900-2100 MHz.
Konektorek już upatrzyłem sobie na allegro, teraz pozostaje mi tylko dobrać odpowiedni kabel, ponieważ czytałem że to też ma duże znaczenie.
i chyba się zdecyduję na jej kupno , dobry zysk , cena niewygórowana i przeznaczona tylko do częstotliwości UMTS(G3) 1900-2100 MHz.
Konektorek już upatrzyłem sobie na allegro, teraz pozostaje mi tylko dobrać odpowiedni kabel, ponieważ czytałem że to też ma duże znaczenie.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ta panelowa wygląda bardziej przekonująco.
Nie zapomnij napisać jakie dała efekty (CSQ). 

- lewmir
Człowiek zmienny jest, znalazłem coś innego i już zamówiłem nie ma odwrotu - będę robił za szczura doświadczalnego
może innym to w przyszłości pomoże. A mianowicie :
Antena typ: AK402B
Pasmo: GSM 900, 1800 MHz / PCN 1900 MHz , 2100MHz
Zysk: 17 dB
Polaryzacja: pionowa
Impedancja: 50 ohm
Antena przeznaczona do modemów i telefonów GSM . Polecamy do urządzeń pracujących w standardzie GPRS / EDGE / UMTS / HSDPA.
http://www.telkob.pl/systemy.html
+ 10m kabla RG8/U (reklamowany jako niskostratny, w rzeczywistości nie najgorszy lecz też nie taki ekstra super - strata przy 100m około 30 db, niskostratny H1000 około 20 db, zwykłe kable około 40-80 db - krótko sprawdzałem tą tematykę jeżeli nie jest zbyt dokładna można mnie spokojnie poprawić
).
+ konektor do modemu Huawei E620
Zdecydowałem się na zakup z paru powodów :
1. Zysk 17 db (chociaż nie wiem czy w antenie tylo zakresowej ten zysk odniesie się do wszystkich częstotliwości, szczególnie HSDPA).
2. Atrakcyjna cena za zestaw antena+kabel+konektor, troszkę ponad 100 zł (nawet zbyt podejżanie niska, zobaczymy rezyltaty pracy).
3. Zakres pracy anteny.
4. W przypadku niewypału można spróbować zamówić tą panelową wyspecjalizowaną w HSDPA - kabel i konektor będę już miał
.
Mam jednak wątpliwości co do docierającego do mnie sygnału do nadajnika mam około 10 km, na szczęście bez większych przeszkód po drodze, bez anteny wyłapuje tylko szczątkowy zasięg 3G który nie pozwala na prawidłowe połączenie - mimo że Vodafone Mobile Connect przełącza się na 3G ,co powinno odzwierciedlać obecność sygnału nie mogę uzyskać połączenie mimo że czasem dioda w modemie mrugnie nebieskim światłem (oznacza pracę w 3G) potem znowu zaczyna mrugać zielonym(GPRS) , oto parametry nadajnika :
Name of Operator Vodafone
Operator Site Ref. 31091
Station Type Macrocell
Height of Antenna 16.5 Metres
Frequency Range 2100 MHz
Transmitter Power 28.3 dBW
Maximum licensed power 32 dBW
Type of Transmission UMTS
Więc nie wiem tak naprawdę czy antena będzie miała co odbierać
, 10 km do dość daleko a "aby polepszyć odbiór UMTS trzeba coś łapać przed zakupem anteny. Bo 0% zasięgu polepszone o 50% to nadal 0%"
Poczekamy, zobaczymy.

Pasmo: GSM 900, 1800 MHz / PCN 1900 MHz , 2100MHz
Zysk: 17 dB
Polaryzacja: pionowa
Impedancja: 50 ohm
Antena przeznaczona do modemów i telefonów GSM . Polecamy do urządzeń pracujących w standardzie GPRS / EDGE / UMTS / HSDPA.
http://www.telkob.pl/systemy.html
+ 10m kabla RG8/U (reklamowany jako niskostratny, w rzeczywistości nie najgorszy lecz też nie taki ekstra super - strata przy 100m około 30 db, niskostratny H1000 około 20 db, zwykłe kable około 40-80 db - krótko sprawdzałem tą tematykę jeżeli nie jest zbyt dokładna można mnie spokojnie poprawić

+ konektor do modemu Huawei E620
Zdecydowałem się na zakup z paru powodów :
1. Zysk 17 db (chociaż nie wiem czy w antenie tylo zakresowej ten zysk odniesie się do wszystkich częstotliwości, szczególnie HSDPA).
2. Atrakcyjna cena za zestaw antena+kabel+konektor, troszkę ponad 100 zł (nawet zbyt podejżanie niska, zobaczymy rezyltaty pracy).
3. Zakres pracy anteny.
4. W przypadku niewypału można spróbować zamówić tą panelową wyspecjalizowaną w HSDPA - kabel i konektor będę już miał

Mam jednak wątpliwości co do docierającego do mnie sygnału do nadajnika mam około 10 km, na szczęście bez większych przeszkód po drodze, bez anteny wyłapuje tylko szczątkowy zasięg 3G który nie pozwala na prawidłowe połączenie - mimo że Vodafone Mobile Connect przełącza się na 3G ,co powinno odzwierciedlać obecność sygnału nie mogę uzyskać połączenie mimo że czasem dioda w modemie mrugnie nebieskim światłem (oznacza pracę w 3G) potem znowu zaczyna mrugać zielonym(GPRS) , oto parametry nadajnika :
Operator Site Ref. 31091
Station Type Macrocell
Frequency Range 2100 MHz
Więc nie wiem tak naprawdę czy antena będzie miała co odbierać

Poczekamy, zobaczymy.
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Pamiętasz, co na PW napisałem o antenach multizakresowych
. Skoro się jednak zdecydowałeś na taką, to przedstaw wyniki na forum.

Latka lecą...
- lewmir
Pamiętam dokonale, jednak ta wpadka była już jakiś czas temu, technologia ruszyła w tym czasie do przodu. Przez porażkę firmy DIPOL ludzie zniechecili się do tego typu anten, mam nadzieję że niepotrzebnie.
Ktoś musi wkońcu przetestować ten sprzęt, będę nim ja
. Jak tylko dojdzie do mnie podam wyniki jej pracy, mam nadzieję że pozytywne.
Będzie miała nie lada wyzwanie zobaczymy czy sprosta.
Ktoś musi wkońcu przetestować ten sprzęt, będę nim ja

Będzie miała nie lada wyzwanie zobaczymy czy sprosta.
- lewmir
Paczka z anteną doszła - czas na spostrzeżenia.
Pierwsze spostrzeżenie - na kartonie opis "YAGI ANTENNA 17 dB"
Po rozpakowaniu, wygląd bardzo zbliżony do zdjęcia na stronie TELKOB.
Czas na sprawdzenie w akcji: po podłączeniu zestawu antena, kabel RG8/U, dł. 10m , konektor, ustawieniu modemu w szukanie tylko częstotliwości 3G i wgramoleniu się na najwyższy szczyt dachu czyli komin - wielkie rozczarowanie, brak całkowity sygnału.
Po kilkudziesięciu minutach na dachu ustawianiu jej w róznorakich pozycjach,kierunkach,kątach rezultat taki sam jak bez anteny - modem niby rozpoznaje sygnał 3G, pojawia się jedna kreska zasięgu lecz nie uzyskuje połączenia (dioda cały czas kolor zielony - nawet jak przełącza się niby w tryb 3G).
Wynik w moich warunkach - praca w częstotliwościach 3G ZEROWA!!!
Potwierdzają się niestety tezy o skuteczności multizakresowych anten.
Mój niestety błąd
Jednak testu to nie koniec
, skoro nie sprawdziła się w 3G to aby całkowicie nie zmarnować wydanych na nią pieniedzy wzmocnimy sygnał GPRS. Przed podłaczeniem anteny sygnał wachał się na 3,4 kreski na 5 możliwych.
Podłączenie anteny sygnał spada do 2
, po licznych regulacjach jej ustwienia udało mi się dojść do 4 kresek - czyli tyle co bez anteny
!!!
Wynik w moich warunkach - praca w częstotliwościach GPRS ZEROWA!!!
Teraz trzeba się zastanowić co dalej z tym 3G robić - czy da się jakoś sprawdzić jaki teoretycznie powinien być zasięg nadawczej anteny bazy, o następujących parametrach:
Operator Site Ref. 31091
Station Type Macrocell
Frequency Range 2100 MHz
Nie znalazłem parametrów dotyczących mocy sygnału.
Od bazy mam około 10 km bez przeszkód po drodze, więc czy jest szansa na złapanie sygnału.
Nie wiem teraz czy warto inwestować ponownie w następną antenę, (pewnie tym razem w wyspecjalizowany w 3G panel) jeżeli nie będzie ona miała co wyłapywać.
EDIT -> Fanta
Oto mapa zasiegu mojej okolicy :

mniejszy czerwony punkt to antena , większy to moja lokalizacja
Pierwsze spostrzeżenie - na kartonie opis "YAGI ANTENNA 17 dB"
Po rozpakowaniu, wygląd bardzo zbliżony do zdjęcia na stronie TELKOB.
Czas na sprawdzenie w akcji: po podłączeniu zestawu antena, kabel RG8/U, dł. 10m , konektor, ustawieniu modemu w szukanie tylko częstotliwości 3G i wgramoleniu się na najwyższy szczyt dachu czyli komin - wielkie rozczarowanie, brak całkowity sygnału.
Po kilkudziesięciu minutach na dachu ustawianiu jej w róznorakich pozycjach,kierunkach,kątach rezultat taki sam jak bez anteny - modem niby rozpoznaje sygnał 3G, pojawia się jedna kreska zasięgu lecz nie uzyskuje połączenia (dioda cały czas kolor zielony - nawet jak przełącza się niby w tryb 3G).
Wynik w moich warunkach - praca w częstotliwościach 3G ZEROWA!!!
Potwierdzają się niestety tezy o skuteczności multizakresowych anten.
Mój niestety błąd

Jednak testu to nie koniec

Podłączenie anteny sygnał spada do 2

Wynik w moich warunkach - praca w częstotliwościach GPRS ZEROWA!!!
Teraz trzeba się zastanowić co dalej z tym 3G robić - czy da się jakoś sprawdzić jaki teoretycznie powinien być zasięg nadawczej anteny bazy, o następujących parametrach:
Operator Site Ref. 31091
Station Type Macrocell
Frequency Range 2100 MHz
Nie znalazłem parametrów dotyczących mocy sygnału.
Od bazy mam około 10 km bez przeszkód po drodze, więc czy jest szansa na złapanie sygnału.
Nie wiem teraz czy warto inwestować ponownie w następną antenę, (pewnie tym razem w wyspecjalizowany w 3G panel) jeżeli nie będzie ona miała co wyłapywać.
EDIT -> Fanta
Oto mapa zasiegu mojej okolicy :

mniejszy czerwony punkt to antena , większy to moja lokalizacja
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Dziękujemy za recenzję. Czyli padlina, a nie antena
. Przynajmniej innych już nie nabiorą na zakup tej anteny, chociaż taki pożytek z Twojego nieszczęścia.
Porady:
1 zadzwoń do operatora i zapytaj, może coś doradzą albo wyjaśnią
2 jeżeli zdecydujesz się na zakup tego panelu z Bestpartera za 600zł i nic nie złapiesz myślę, że spokojnie sprzedasz tę antenę za 400- 500 złotych. To solidny i sprawdzony produkt. Mamy dział ogłoszenia ewentualnie możesz wystawić ją na Allegro. Możliwa strata nie będzie taka dotkliwa.
Tę antenę z Telkobu na złom albo wrogowi

Porady:
1 zadzwoń do operatora i zapytaj, może coś doradzą albo wyjaśnią
2 jeżeli zdecydujesz się na zakup tego panelu z Bestpartera za 600zł i nic nie złapiesz myślę, że spokojnie sprzedasz tę antenę za 400- 500 złotych. To solidny i sprawdzony produkt. Mamy dział ogłoszenia ewentualnie możesz wystawić ją na Allegro. Możliwa strata nie będzie taka dotkliwa.
Tę antenę z Telkobu na złom albo wrogowi

Latka lecą...
-
- Mistrz bezprzewodowy
Pare słów komentarza.
Ta antena to rzeczywiście nieszczęście, ale można było się tego spodziewać. Coś co jest do wszystkiego, przeważnie jest do niczego. W tym sklepie są nawet takie cudeńka:

Jeśli możesz ją zwrócić to zwracaj, jeśli nie możesz wykorzystać kabel i konektor do budowy prostego biquada. Potrzebujesz tylko lutownicy, kawałka miedzianego drutu i kawałka blachy.Musisz przeliczyć to dla 2000 MHz (środek dla częstotliwości UMTS):
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=46843#46843
Inna kwestia, czy w twojej lokalizacja jakakolwiek antena da radę uzyskać połączenie UMTS. Patrząc na mapę sytuacja jest dosyć trudna, bo 10 km to dużo, a zasięg w twoim kierunku rozwija się jakby z kłopotami. Jeśli modem się przełącza sam na UMTS to dobry znak, ale sądzę że coś po drodze może zasłaniać np.drzewa. Wysokość tych anten (16,5m) też nie jest imponująca. Niektóre drzewa są wyższe. Jednak mimo to widać z mapy, że ten nadajnik nieźle "sieje" po okolicy i jego maksymalny zasięg jest znacznie większy. Szansa wydaje jest spora.
Ta antena to rzeczywiście nieszczęście, ale można było się tego spodziewać. Coś co jest do wszystkiego, przeważnie jest do niczego. W tym sklepie są nawet takie cudeńka:
...a jak się skieruje w niebo to pewnie można satelitę odbierać.Pasmo: GSM 900, 1800 MHz / PCN 1900 MHz , 2100MHz , 2500MHz
Pracuje w częstotliwościach: GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/WIFI

Jeśli możesz ją zwrócić to zwracaj, jeśli nie możesz wykorzystać kabel i konektor do budowy prostego biquada. Potrzebujesz tylko lutownicy, kawałka miedzianego drutu i kawałka blachy.Musisz przeliczyć to dla 2000 MHz (środek dla częstotliwości UMTS):
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=46843#46843
Inna kwestia, czy w twojej lokalizacja jakakolwiek antena da radę uzyskać połączenie UMTS. Patrząc na mapę sytuacja jest dosyć trudna, bo 10 km to dużo, a zasięg w twoim kierunku rozwija się jakby z kłopotami. Jeśli modem się przełącza sam na UMTS to dobry znak, ale sądzę że coś po drodze może zasłaniać np.drzewa. Wysokość tych anten (16,5m) też nie jest imponująca. Niektóre drzewa są wyższe. Jednak mimo to widać z mapy, że ten nadajnik nieźle "sieje" po okolicy i jego maksymalny zasięg jest znacznie większy. Szansa wydaje jest spora.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Antena typ: AK402B
...Pozostaje jeszcze chyba kwestia czułości modemu - miałem przypadek że będąc w pewnym miasteczku dziwnym trafem łapałem sygnał UMTS anteny która na oko znajdowała się w odległości ok. 15 km. Na modemie była tylko jedna kreseczka ale sygnał był stabilny.lewmir pisze:...modem niby rozpoznaje sygnał 3G, pojawia się jedna kreska zasięgu lecz nie uzyskuje połączenia...
...Podejrzewam że w Twoim przypadku jest szansa na 3G tylko trzeba wymienić tę "padaczkę" na coś porządnego. Jeżeli modem wychwycił sygnał to może coś z tego będzie.
...Sam się przejechałem na "multizakresowej" antenie dookólnej tak że nie jesteś jedyny. Na szczęście nie zapłaciłem dużo i coś tam jednak polepsza sygnał - nie natyle oczywiście co była reklamowana...
- lewmir
Wracam do opcji nr 1 czyli antenki panelowej tylko do UMTS czyli Antena PANEL MAX 15 dBi 1900-2100 MHz (UMTS):
już zamówiona
, nie zdecydowałem się na tę mocniejszą PANEL XP 20 dBi 1900-2100 MHz (UMTS) gdyż dzieli je duża przepaść cenowa, jeżeli naprawdę coś do mnie dociera to ta 15 dBi powinna teoretycznie pomóc.
Co do kontaktu z działem obsługi Vodafon, to bardzo mili ludzie lecz kompletnie się na temacie nie znają
a pojecie anten to dla nich s-f
.
Mam tylko nadzieję że przekazali moje uwagi o zasięgu odpowiednim inżynierom z ich firmy i coś się wkrótce zmieni.
Szczerze mówiąc nie wiem czy to tak bardzo skomplikowany problem, zwiększyć zasieg istniejących anten bazowych o około 3 km.
już zamówiona

Co do kontaktu z działem obsługi Vodafon, to bardzo mili ludzie lecz kompletnie się na temacie nie znają

Mam tylko nadzieję że przekazali moje uwagi o zasięgu odpowiednim inżynierom z ich firmy i coś się wkrótce zmieni.
Szczerze mówiąc nie wiem czy to tak bardzo skomplikowany problem, zwiększyć zasieg istniejących anten bazowych o około 3 km.
- lewmir
Zasięg
W końcu znalazłem czas aby podłączyć nową antenę PANEL MAX 15 dBi 1900-2100 MHz (UMTS) na dachu (zwłoka z powodu braku czasu i co gorsze przyzwyczajam się do tranferu GPRS
). Antenkę zapodałem dosyć wysoko, co zapewniło jej bezpośredni widok w kierunku stacji bazowej (oddalonej o około 10km). Jak już tak stałem tak na tym dachu zobaczyłem potężną antenę GPRS która dokładnie przecina linię zasięgu 3G i oddalona jest od mojej antenki o około 100m - jednak około 8 metrów poniżej lini nadajnik bazowy-antena odbiorcza - co jednak ma chyba swoje następstwa. Mianowicie podłączyłem cały sprzęt do laptopa, uruchomiłem modem i mruga niebieska dioda (3G) zasięg słaby jedna kreska - chwila połączenia - zielona dioda (GPRS) - i znowu chwila na 3G i znowu GPRS - co się wiąże ze modem wariuje i <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> się nie mogę połączyć. W programie Vodafone Mobile Connect jest w standardzie skonfigurowany jako preferowany 3G jednak gdy go straci szuka GPRS- nie da się tego zmienić. Teoretycznie antena nie powinna wyłapywać sygnału GPRS i sądzę że wina może leżeć po stronie kabla (10m) który wyłapuje ten sygnał, choć po mału niczego już nie jestem pewien.
Jednak sygnały mi się "pogryzły" i muszę <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> sposób na rozdzielenie bardzo słabego sygnału 3G od mocnego GPRS. Jak ktoś ma jakeś pomysły będę wdzięczny za sugestie.

Jednak sygnały mi się "pogryzły" i muszę <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> sposób na rozdzielenie bardzo słabego sygnału 3G od mocnego GPRS. Jak ktoś ma jakeś pomysły będę wdzięczny za sugestie.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Są opcje "preferowany" a są też "tylko 3G". Poszukaj w oprogramowaniu może jest opcja "tylko 3G". Jeśłi nie może istnieć komenda AT do tego. Najlepiej napisać do producenta z prośbą o specyfikację AT do modemu lub znaleźć w google.
Niemniej cienko to widzę. Po prostu ten sygnał jest chyba za słaby. Możesz jeszcze poprzesuwać tą antenę, podnieść ją jeszcze wyżej, ale wątpie czy to coś da. Czy chociaż raz się połączył przez UMTS, czy cały tak skacze?
Niemniej cienko to widzę. Po prostu ten sygnał jest chyba za słaby. Możesz jeszcze poprzesuwać tą antenę, podnieść ją jeszcze wyżej, ale wątpie czy to coś da. Czy chociaż raz się połączył przez UMTS, czy cały tak skacze?
- lewmir
Ani razu nie połączyłem się jeszcze przez UMTS. Aktualnie używam oprogramowania Vodafone Mobile Connect które dostałem wraz z modemem - najnowszej wersji, która nie ma możliwosci zmiany wyboru pracy. Lecz wiem że starsza wersja tego programu taką możliwość dawała, ponieważ na początku jej używałem gdyż nowa wersja mi się nie chciała zainstalować (zmienił to format
) - lecz niepotrzebnie ją wywaliłem z kompa myśląc że nie bedę potrzebował starego oprogramowania, muszę ją na nowo poszukać w necie i zainstalować. Zobaczę co się stanie jak przełączę na 3G only.