Konfiguracja Dlink Dwl900+

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ostry22
Początkujący użytkownik forum

Konfiguracja Dlink Dwl900+

Post autor: ostry22 »

Witam mam prosbe mógłby mi ktoś pomóc w konfiguracji AP DWL 900+.Sprawa wygląda tak: mam dwa laptopy i komputer stacjonarny. AP blackbox(przez niego odbieram internet radiowy) i AP DWL900+ którym chce rozprowadzić bezprzewodowe neta w domu. Black box i d link są dobrze podłączone gdyż internet bezprzewodowy działa u mnie w domu ale tylko na jednym komputerze. Karta bezprzewodowa pobiera adres od dostawcy internetu a z tego co wiem to powinien pobierać z d linka chyba chodzi o DHCP. Był technik od internetu męczył się 4 godziny i powiedział do mnie "Nie wiem jak to zrobić, poszukaj coś na internecie może Ci się uda" hehe masakra wielki fachowiec. Mniejsza z tym w razie pytań jestem na gg 7029840.Pozdrawiam
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Konfiguracja Dlink Dwl900+

Post autor: zDaleKi »

ostry22 pisze:Sprawa wygląda tak: mam dwa laptopy i komputer stacjonarny. AP blackbox(przez niego odbieram internet radiowy) i AP DWL900+ którym chce rozprowadzić bezprzewodowe neta w domu.
O ile dobrze rozumiem, to masz 2 Access pointy? Dwoma APkami nie podzielisz sygnału od dostawcy, chyba, że on przydzieli Ci dwa IP. Musisz mieć jako drugie urządzenie router z AP (który będzie "robił" za NATa oraz będzie miał klonowanie adresów MAC).

Więcej o dzieleniu internetu tutaj -> http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19009#19009
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: morion »

tak jak pisal Bliski, raczej potrzebujesz routera zamiast tego dlinka, choć jesli wyjasnisz problem providerowi to można to zrobić prosto... on musi przypisać drugi IP dla twojego drugiego kompa. Na dlinku nie odpalaj serwera DHCP. Jeśli provider zgadza się na podłaczenie drugiego kompa, to niech go podłaczy na tych samych zasadach co tego pierwszego, inaczej wprowadza sie niepotrzebne komplikacje
jutro to dzis... tyle że jutro :)
zDaleKi

Dokładnie tak jak pisałem i jak Ty Morion piszesz :)
Zatem czekamy na info od ostry22, czy drugi IP wchodzi w grę. Jak się domyślam, to ISP będzie chciał dodatkowy abonament ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
morion

no dokładnie, a jesli chodzi o DHCP to nie ma bólu bo APC maskujący macki przepuści jednak mac dla serwera DHCP, więc provider nie może sie tłumaczyć że urządzenie na to nie pozwala ;)
ostry22

Dzieki za odpowiedź

Dzięki za odpowiedź wszystkim...Przynajmniej wiem na czym stoje :D Niestety mój dostawca nie zgodził się przypisać mi drugie IP :? tzn. zgodził się ale bym musiał mieć drugi abonament co <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> jest smieszne więc mam pytanie zmiast d-linka musiałbym kupić nowy AP z routerem, jeśli tak to czy może być coś takiego http://www.allegro.pl/item222626159_rou ... obacz.html
z góry wielkie dzięki:)
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

nie tyle ap z routerem ale apc + router lub router kliencki i jesli chcesz miec kompy po wifi to do tego ap czyli 2 urzadzenia.
zDaleKi

MaxFM pisze:nie tyle ap z routerem ale apc
APC kolega ostry22 już ma, z tego co czytam -> "AP blackbox(przez niego odbieram internet radiowy)"
MaxFM pisze:router lub router kliencki i jesli chcesz miec kompy po wifi to do tego ap czyli 2 urzadzenia.
Chce po WiFi, cytuję -> "chce rozprowadzić bezprzewodowe neta w domu". A w związku z tym z tego co piszesz, to mi wychodzą 3 urządzenia, a nie dwa -> APC+router+AP.
Dlatego sugerowałem router z wbudowanym AP, wtedy mamy 2 urządzenia (APC+router WiFi).
Oczywiście, jeżeli dwa APki już są, to wystarczy dokupić tylko router, ale ja bym wolał w takim wypadku sprzedać tego drugiego APka i kupić zamiast routera zwykłego, router z WiFi, bo ceny są porównywalne a wygoda większa.
Oczywiście można i na jednym urządzeniu, ale nie polecam tego (z uwagi na ceny, problemy w konfiguracji itd.).
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
morion

Re: Dzieki za odpowiedź

ostry22 pisze: Niestety mój dostawca nie zgodził się przypisać mi drugie IP :? tzn. zgodził się ale bym musiał mieć drugi abonament co >>w ogóle<< jest smieszne
no smieszne to jest ze pytasz o takie sprawy ludzi którzy w duzej czesci sa dostawcami internetu i jakbys im wywinal taki numer to byliby wk... źli...
ostry22

hehe no tak tylko oni sami mi zaproponowali rozprowadzić bezprzewodowo neta w domu tylko nie wiedzieli jaki sprzęt mam kupić a jak kupiłem D-linka to nie potrafili mi go skonfigurować. Sam go ustawiłem że <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> działa intenet choć na jednym kompie.hehe Mam prośbe mógłby mi ktoś przesłać link z allegro z odpowiednim do tego typu podłaćzenia router z AP bo ja jestem początkujący w tych sprawach. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

dokładnie tak jak piszesz @Bliski tylko troche to zamotałem :P Pozbadz sie dlinka i kup router. Sklonujesz sobie w nim MAC "dzialajacej" karty i podepniesz 2 lub wiecej kompów. U isp bedzie widoczny MAC tej wlasciwej karty.
ODPOWIEDZ