Dovado 4GR (bridge) + RT-N16 z Tomato - pobieranie IP
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dovado 4GR (bridge) + RT-N16 z Tomato - pobieranie IP
Witam,
Posiadam router Asus RT-N16 z wgranym Tomato by Shibby v108 AIO do którego mam zamiar podłączyć router Dovado 4GR ustawiony do pracy w trybie bridge z podłączonym modemem 4G LTE. Chciałbym się was poradzić jak skonfigurować Tomato na routerze RT-N16 żeby automatycznie pobierało adres IP z routera Dovado 4GR który jest zmienny. Gdyby był statyczny adres IP to na Tomato ustawił bym opcję static ip i podał adres ip usługodawcy ISP i problem z głowy a w przypadku zmiennego adresu ip?
Pierwszy router Dovado 4GR
IP: 192.168.0.1
IP zewnętrzne: zmienne
Tryb pracy: bridge
DHCP: wyłączone
Drugi router Asus RT-N16 z Tomato
IP: 192.168.1.1
Tryb pracy: router
DHCP: włączone
Posiadam router Asus RT-N16 z wgranym Tomato by Shibby v108 AIO do którego mam zamiar podłączyć router Dovado 4GR ustawiony do pracy w trybie bridge z podłączonym modemem 4G LTE. Chciałbym się was poradzić jak skonfigurować Tomato na routerze RT-N16 żeby automatycznie pobierało adres IP z routera Dovado 4GR który jest zmienny. Gdyby był statyczny adres IP to na Tomato ustawił bym opcję static ip i podał adres ip usługodawcy ISP i problem z głowy a w przypadku zmiennego adresu ip?
Pierwszy router Dovado 4GR
IP: 192.168.0.1
IP zewnętrzne: zmienne
Tryb pracy: bridge
DHCP: wyłączone
Drugi router Asus RT-N16 z Tomato
IP: 192.168.1.1
Tryb pracy: router
DHCP: włączone
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Dovado 4GR (bridge) + RT-N16 z Tomato - pobieranie IP
Nie bardzo rozumiem co chcesz osiagnac i na ktorym interface ma byc zmienny IP. Nie bardzo tez rozumiem po co split sieci.
Daj rysunek z opisem portow i wpisanymi adresami.
Daj rysunek z opisem portow i wpisanymi adresami.
Nie pomagam na PW.
-
Chcę aby router Dovado 4GR służył tylko i wyłącznie do połączenia z internetem i wyczytałem że może on działać w trybie bridge czyli będzie transparentny tylko nie wiem jak mam ustawić drugi router żeby pobierał on automatycznie adres ip który jest zmienny od Dovado 4GR.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Te dwie rzeczy wykluczaja sie wzajemnie. Dlatego prosilem o rysunek, z tego co i jak piszesz wynika ze sam do konca nie wiesz o co chodzi....mtbakk pisze:wyłącznie do połączenia z internetem i wyczytałem że może on działać w trybie bridge czyli będzie transparentny
Nie pomagam na PW.
-
Jakie dwie rzeczy się wzajemnie wykluczają, połączenie z internetem + bridge? Czytałem na stronie producenta i ten router z moim modemem LTE może działać w trybie bridge.
http://www.dovado.com/en/features/bridge-mode
U znajomego mam tak zrobione, że ma on router DSL, który jest transparentny i do niego ma podłączony router Cisco na którym ma ustawione statyczne IP od TP dla WAN. U siebie chciałbym zrobić dokładnie to samo tylko chodzi mi o to, że nie mam statycznego IP a zmienne.
http://www.dovado.com/en/features/bridge-mode
U znajomego mam tak zrobione, że ma on router DSL, który jest transparentny i do niego ma podłączony router Cisco na którym ma ustawione statyczne IP od TP dla WAN. U siebie chciałbym zrobić dokładnie to samo tylko chodzi mi o to, że nie mam statycznego IP a zmienne.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zasadniczo pewnie powinno wystarczyć ustawienie klienta DHCP.
Natomiast nie bardzo wiem jakie będą zalety takiej konfiguracji. Na LTE nie ma z tego co pamiętam możliwości korzystania z publicznego adresu IP, więc zysk żaden.
Natomiast nie bardzo wiem jakie będą zalety takiej konfiguracji. Na LTE nie ma z tego co pamiętam możliwości korzystania z publicznego adresu IP, więc zysk żaden.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak - bridge jest zdefiniowany jako druga warstwa modelu ISO/OSI -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Most_%28si ... uterowa%29mtbakk pisze:połączenie z internetem + bridge?
Niewazne, na linku widac o co ci mniej wiecej chodzi....
Ustawiasz WAN Tomato jaki DHCP Client.mtbakk pisze:U siebie chciałbym zrobić dokładnie to samo tylko chodzi mi o to, że nie mam statycznego IP a zmienne.
Nie pomagam na PW.
-
Ok tylko, że z opisu na stronie producenta wychodzi na to, iż serwer DHCP nie działa gdy jest aktywny tryb bridge.
Features that will not work when operating in Bridge Mode:
• Traffic counter
• DHCP server
• Connection Tracker
• Fail-over between WAN & USB and vice versa (Bridge Mode is strictly for USB).
• E-mail notifications
• WAN port traffic
• Home Automation (4GR)
• SMS Inbox / SMS Remote Control / SMS Notifications
Features that will still work in Bridge Mode:
• Ethernet LAN (depending on number of ports vs number of received IP addresses from mobile operator)
• WLAN (Same as LAN; however if you have no need for WLAN in this setup, then disable it!)
• NTP Clock (synchronizes upon initial connection, right before switch to Bridge Mode)
• A low level connection watchdog that monitors the modem status and connection with the mobile network.
• Ability to log into the router's default LAN IP address for admin purposes (e.g. http://192.168.0.1)
Features that will not work when operating in Bridge Mode:
• Traffic counter
• DHCP server
• Connection Tracker
• Fail-over between WAN & USB and vice versa (Bridge Mode is strictly for USB).
• E-mail notifications
• WAN port traffic
• Home Automation (4GR)
• SMS Inbox / SMS Remote Control / SMS Notifications
Features that will still work in Bridge Mode:
• Ethernet LAN (depending on number of ports vs number of received IP addresses from mobile operator)
• WLAN (Same as LAN; however if you have no need for WLAN in this setup, then disable it!)
• NTP Clock (synchronizes upon initial connection, right before switch to Bridge Mode)
• A low level connection watchdog that monitors the modem status and connection with the mobile network.
• Ability to log into the router's default LAN IP address for admin purposes (e.g. http://192.168.0.1)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Teoria jest taka, że korzystasz z serwera DHCP operatora. I bardzo dobrze, że na Dovado będzie wyłączony.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No a dlaczego ma dzialac, skoro chcesz zeby router byl przezroczysty?mtbakk pisze:Ok tylko, że z opisu na stronie producenta wychodzi na to, iż serwer DHCP nie działa gdy jest aktywny tryb bridge.
W tym trybie router jest jedynie "medien converter" zajmujacym sie obsluga modemu i przekazaniem danych na port ethernet. Cala reszta musi sie zajac router wpiety w ethernet.
Nie pomagam na PW.
-
No właśnie i o to mi chodzi ze jak w routerze z modemem działającym w trybie bridge bedzie wyłączony serwer DHCP to jak drugi router do niego podpiety bedzie miał od niego pobrać adres ip? Przez DHCP da radę skoro bedzie on wyłączony?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
jak w routerze z modemem działającym w trybie bridge bedzie wyłączony serwer DHCP to jak drugi router do niego podpiety bedzie miał od niego pobrać adres ip?

Nie da się inaczej wytłumaczyć.Jo_gurt pisze:Teoria jest taka, że korzystasz z serwera DHCP operatora.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przeciez tego wlasnie chcesz - zeby Devolo zniknal a podlaczony do niego router dostal IP od ISP.mtbakk pisze:Przez DHCP da radę skoro bedzie on wyłączony?
Nie pomagam na PW.
-
Właśnie o to mi chodziło czy Asus z Tomato dostanie automatycznie adres od ISP czy będzie trzeba go ręcznie przypisać. Jeżeli otrzyma automatycznie to już wszystko wiem, dzięki za pomoc.