TP-Link TL-MR 3220 + Huawei E173 s-1

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
al_1985
Początkujący użytkownik forum

TP-Link TL-MR 3220 + Huawei E173 s-1

Post autor: al_1985 »

Zwracam się z prośbą do ludzi mądrzejszych w temacie ode mnie!

Mam TP-Link TL-MR 3220 v. 1.2(aby dało się wgrać OpenWRT etc.) + Huawei E173 s-1
Na oryginalnym sofcie(najnowszy) ruter na kilka sekund wykrywa modem po restarcie i łączy z siecią(Orange przez kartę orange free 6GB / play prepaid poprzez nadajniki plus EDGE etc). Niestety po około1- 2 min rozłącza(dioda na modemie miga, router niby pokazuje połączenie). Kilka sekund później wyświetla po angielsku napis że zidentyfikował modem i ma zasięg 0%(nie łaczy). Ten sam modem w tym samym miejscu za pomocą komputera i "top_netinfo" łączy i nie zrywa. Za pomocą tableta i tegoż modemu również nie ma problemów. Dogrywałem plik .bin do obsługi e173(rózne wersje). Wgrałem Gargoyle PL i jest podobnie. Po zrobieniu EXtroota program 3ginfo raz dział raz nie, router gubi modem itd. Ogólnie porażka.

Doradźcie proszę gdzie szukać przyczyny(zepsuty router, modem)???

Chodzi o to że ...

Muszę stworzyć dostęp do intermetu GSM w małej miejscowości Długowola (mazowieckie kod pocztowy: 05-610). Net wystarczy EDGE bo muszę podłaczyć program do obsługi sprzedaży a on nie wymaga kosmicznego internetu. Wertując forum pomyślałem że kupie antenę na 900MHZ (ATK-20) oraz nakieruje ją na nadajnik w Jasieńcu(ma najwiecej sieci pod sobą... PLAY, Aero2, orange ... wszystkie na 900MHz wiec jak nie Aero2 to orange lub plus/play). No ale utknąłem w tym miejscu. :facepalm:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: TP-Link TL-MR 3220 + Huawei E173 s-1

Post autor: krystianb »

al_1985 pisze:(dioda na modemie miga, router niby pokazuje połączenie)
Miganie pojedyncze czy podwójne? Jeśli podwójne to modem się resetuje, prawdopodobnie brakuje mu zasilania, rozwiązaniem jest zwykle aktywny (czyli z własnym zasilaniem) hub usb.

Antena też może pomóc (modem będzie potrzebował niższej mocy nadawania). Z playa i aero nie skorzystasz, bo wersja s1 nie obsługuje umts900.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
al_1985

Re: TP-Link TL-MR 3220 + Huawei E173 s-1

Post autor: al_1985 »

Miga pojedynczo a w Gargoyle miałem wtedy:
"
Maska podsieci WAN:-
Adres MAC WAN:-
Adres bramy WAN:-
Serwer(y) DNS WAN:-
Siła sygnału: (brak danych) "

a oryginalnym sofcie jak na scrinie w załączniku.

Hub aktywny(z zasilaczem) i bez huba ta sama bajka. Połączy i po kilku sekundach rozłącza czy to linux czy oryginalny soft. Nie wiem co jest grane.
Z tym Aero wiem dlatego gdyby pomysł wypalił planowałem antenę i Huawei E3131. O ile ten nadajnik w Jasieńcu jest aktywny. Ale w obecnej sytuacji szkoda wydawać pieniądze, gdybym miał jakiś punkt zaczepienia, wiedział czy problemem jest modem czy router.
dodomela

OT a czy ten router obsługuje edge?

Post autor: dodomela »

krystianb pisze:bo wersja s1 nie obsługuje umts900.
Mam ten router i do puki używałem go w 3G/4G nie było problemów
Wczoraj zabrałem go w miejsce gdzie jest tylko EDGE i że tak powiem lipa albo coś źle zrobiłem.
Modem Huawai e398 router TP-Link TL-MR 3220 ver2.

bezpośrednio w laptopie działa EDGE a po wpięciu w router lipa- modem nie rozpoznawalny.

Po powrocie do domu oczywiście wszystko hula.
ODPOWIEDZ