Problem z internetem radiowym

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Lightingman
Początkujący użytkownik forum

Problem z internetem radiowym

Post autor: Lightingman »

Mam problem z moja radiowka. jestem zielony w tych sprawach i nie wiem kompletnie o co chodzi. A wiec tak: przy duzej wymianie danych sama sie rozlacza(antena traci nadajnik i po 5s zaraz jest aktywny). Moja karta wifi to SparkLan WPIR-141. Dzwonilem do admina sieci powiedzial ze z jego nadajnikiem jest jak najbardziej wporzadku. A o to screen:

http://img522.imageshack.us/my.php?imag ... lankn3.png

Prosze o pomoc
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Problem z internetem radiowym

Post autor: zDaleKi »

Lightingman pisze:przy duzej wymianie danych sama sie rozlacza(antena traci nadajnik i po 5s zaraz jest aktywny).
Co rozumiesz przez pojęcie "dużej wymianie danych"?
Bo mi to wygląda na "zapychanie"/wieszanie się routera u Twojego ISP lub Twojej karty, ale mogę się mylić.

Masz maże jakiegoś FireWalla zainstalowanego? Bo on też może być przyczyną. Przykładowo jeżeli ta "duży wymiana danych" to jakieś P2P. ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Lightingman

Duza wymiana danych tz. ze gdy cos sciągam itp.
Nie mam zainstalowanego firewall'a...posiadam tylko Avasta. Nie mam zlaczonej zadnej zapory.
Z p2p nie korzystam:)

Post 2:
nikt nie wie jak mi pomoc?

--
Sklejenie postów - BliSki
Tu nie podbijmy w ten sposób wątków.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Ciężko tu prorokować gdzie jest przyczyna. Skoro operator twierdzi, że po jego stronie jest wszystko OK, to zażądaj wymiany urządzeń odbiorczych u siebie. Gdyż zdaje się są to urządzenia od Twojego ISP. Względnie poproś go do siebie i zaprezentuj jak to wygląda i niech wyrazi swoją opinię, w końcu za to mu płacisz. :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: morion »

Lightingman pisze:Mam problem z moja radiowka. jestem zielony w tych sprawach i nie wiem kompletnie o co chodzi. A wiec tak: przy duzej wymianie danych sama sie rozlacza(antena traci nadajnik i po 5s zaraz jest aktywny). Moja karta wifi to SparkLan WPIR-141. Dzwonilem do admina sieci powiedzial ze z jego nadajnikiem jest jak najbardziej wporzadku. A o to screen:

http://img522.imageshack.us/my.php?imag ... lankn3.png

Prosze o pomoc
a masz włączoną konfiguracje zerowej sieci bezprzewodowej w windowsie?
jutro to dzis... tyle że jutro :)
Lightingman

morion pisze: a masz włączoną konfiguracje zerowej sieci bezprzewodowej w windowsie?
a gdzie to moge sprawdzic? i czy powinna byc wlaczona czy wylaczona?
Awatar użytkownika
morion

powinna byc wyłaczona. można sprawdzić klikając na ikonce połaczenia sieciowego, w oknie stan wejdź we własciwosci i bedziesz miał otwarte okienko z wlasciwosciami karty. Druga zakładka to "sieci bezprzewodowe" i w niej zaraz na górze opcja "uzyj windows to spaprania wszystkiego co da sie spaprać" ;)) odznacz to i zakładka stanie sie nie aktywna. Do połaczenia z twoim dostawcą powinneś używać softu dołaczonego do karty. W niektórych softach też jest możliwość wyłaczenia zerowej sieci bezprzewodowej windowsa, np. w sofcie tp-linka i intela.
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

... a niektóre softy same wyłaczaja zerowa ;) np w asmaxie, ralinku, dlinku.
Awatar użytkownika
morion

no w dlinku to chyba nie, zwłaszcza soft do 520+ ;))
ODPOWIEDZ