Czy Huawei E398 wymaga dwóch anten/dualnej anteny do HSPA+?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Czy Huawei E398 wymaga dwóch anten/dualnej anteny do HSPA+?
Witam wszystkich!
Problem jak w temacie, ale najpierw garść informacji:
- router: Dovado 4GR
- modem: Huawei E398
- sieć: iPlus, HSPA+ (UMTS 2100)
- posiadana antena: MAX-DATA 3G/4G/UMTS/HSPA+/LTE
- przewód między anteną a modemem: 10 m
Mam jedną taką antenę, zawieszoną na maszcie i podłączoną do modemu. Skutek jest w tej chwili taki, że modem działa identycznie z anteną, jak i bez niej. Doszukałem się, że aby modem mógł korzystać z technologii HSPA+, wymaga nie jednej, ale dwóch anten, ponieważ korzysta z MIMO.
Modem i owszem posiada dwa gniazda antenowe, ale czy rzeczywiście wymaga aż dwóch odrębnych anten (albo jednej dualnej), aby móc pracować w HSPA+?
Z góry wielkie dzięki za jakiekolwiek info.
Wojduch
Problem jak w temacie, ale najpierw garść informacji:
- router: Dovado 4GR
- modem: Huawei E398
- sieć: iPlus, HSPA+ (UMTS 2100)
- posiadana antena: MAX-DATA 3G/4G/UMTS/HSPA+/LTE
- przewód między anteną a modemem: 10 m
Mam jedną taką antenę, zawieszoną na maszcie i podłączoną do modemu. Skutek jest w tej chwili taki, że modem działa identycznie z anteną, jak i bez niej. Doszukałem się, że aby modem mógł korzystać z technologii HSPA+, wymaga nie jednej, ale dwóch anten, ponieważ korzysta z MIMO.
Modem i owszem posiada dwa gniazda antenowe, ale czy rzeczywiście wymaga aż dwóch odrębnych anten (albo jednej dualnej), aby móc pracować w HSPA+?
Z góry wielkie dzięki za jakiekolwiek info.
Wojduch
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Czy Huawei E398 wymaga dwóch anten/dualnej anteny do HSPA+?
tylko w LTE, w UMTS2100 niezależnie od technologii od UMTS do HSDPA czy HSPA++ tylko jedna antenaWojduch pisze:wymaga nie jednej, ale dwóch anten, ponieważ korzysta z MIMO
jaka antena, takie działanieWojduch pisze:modem działa identycznie z anteną, jak i bez niej.
-
Czy to oznacza, że Twoim zdaniem antena jest do kitu? Jeśli tak, to co byś proponował w zamian, aby działało w tej konfiguracji?kmy pisze:jaka antena, takie działanie
-
- Mistrz bezprzewodowy
ja używam:Wojduch pisze:co byś proponował
http://cybertech.com.pl/p55,antena-hspa ... fme-z.html
z 10 m kablem, modem E398, router Tp-link MR3420V2 z openWrt
efekt jest taki, że na samym modemie nie mam zasięgu (0%) nawet na zewnątrz na piętrze na tarasie. Z antena mam stabilne 34% siły sygnału (transfer w porywach do 10Mb/s, ale stabilnie ciągnie te 6Mb/s)
antena dość wysoko, około 10 m npg, router na strychu, połączenie z komputerami poprzez wifi.
odległość do nadajnika około 11 km
aktualnie korzystam z LTE, od stycznia uruchomili mi nowy nadajnik na tym samym maszcie co UMTS2100, także do LTE mam faktycznie dwie anteny też Cybertecha
do UMTS2100 aktualnie już prawie nie wracam, traktuję jako awaryjne źródło netu, gdyby padło LTE, ale używałem na wskazanej antenie przez rok
-
@kmykmy pisze:także do LTE mam faktycznie dwie anteny
Dzięki kmy za szybką odpowiedź.

@Forum
W żadnym wypadku nie podważam opinii kmy, ale czy jakiś inny ekspert miałby ochotę potwierdzić, że do HSPA+ wystarczy jedna antena. Dzięks.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Wystarczy i do LTE, tylko do właściwego gniazda ją podepnijWojduch pisze:ale czy jakiś inny ekspert miałby ochotę potwierdzić, że do HSPA+ wystarczy jedna antena.

-
Ha! Przypuszczałem, że prędzej czy później moja ignorancja zostanie obnażona. E398 ma dwa gniazda antenowe: jedno z nich jest bliżej krańca modemu, a drugie bliżej środka. Które więc jest tym właściwym?Patryk pisze:tylko do właściwego gniazda ją podepnij
Serio. Proszę o odpowiedź, bo już tyle się naszukałem w necie, że z desperacji odważyłem się po raz pierwszy w życiu założyć temat na forum.

-
- Mistrz bezprzewodowy
jak w załączniku, podstawową antenę podłączasz do złącza dla promiennika pionowego
-
Wielkie dzięki kmy!
Właściwie to już wiem, co chciałem wiedzieć, ale na nie zamykam tematu, bo być może ktoś będzie chciał coś dodać.
Jeszcze raz, dziękuję wszystkim i... dobranoc
Właściwie to już wiem, co chciałem wiedzieć, ale na nie zamykam tematu, bo być może ktoś będzie chciał coś dodać.
Jeszcze raz, dziękuję wszystkim i... dobranoc