Hej mam możliwość wymiany modemu Huawei E220 na Option ICON 3G.
I teraz się zastanawiam czy to w ogóle ma sens.
Mieszkam w Łodzi i w tym oto pięknym mieście oficjalne jest tylko UMTS natomiast ja normalnie odbieram HSDPA tzn hmm może nie normalnie gdyż jestem chyba na pograniczu bo raz jest raz go nie ma, częściej jest więc ogólnie jest ok. Uzyskuję wg http://test.4web.pl/ 1,4.
HSDPA w Łodzi będzie już <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> niedługo. Oficjalnie miałbyć w całej Łodzi do końca lipca.
ICON wiem, że ma możliwość założenia anteny zew. ale no nie bardzo wiem czy to jest sens. Modem jest mi potzebny tylko i wyłączenie do komputera stacjonarnego laptopa nie ma i nie będę mieć - no nie lubie dziadostwa .
Co wybrać?
Pozdrawiam
Łukasz
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
Jeśli Huawei E220 działa Ci dobrze i nie ma problemów to nie widzę potrzeby zamiany, w dodatku obydwa modemy modemy pracują we wszystkich technologiach GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA.
Fanta pisze:Jeśli Huawei E220 działa Ci dobrze i nie ma problemów to nie widzę potrzeby zamiany,
działa mi bardzo dobrze...mam tylko 3-4 kreski zasiegu ale jakoś się tym nie przejmuje...
jedyna wada tego modemu jest nagrzewanie...czasem sie zastanawiam czy to normalne
To jak działa OK to nie ma co mieszać tylko trzeba pozostać przy tym co dobre i sprawdzone, bo później będą może problemy. Co do grzania się modemu to standard o ile jest to delikatne nagrzanie, a nie takie że nie możesz go dotknąć...
no a co do modemu no może faktycznie masz racje choć no trochę mnie kusi możliwość tej anteny zew. ale z drugiej strony e220 jest mały.
ale niech tak będzie...
zostaję
Dzięki.
Pozdrawiam
Łukasz - w Łodzi też będzie InterCity...dajcie mi tylko władzę
Fanta pisze:Jeśli zapragnął byś anteny, to zawsze jakimś rozwiązaniem jest konektor uniwersalny (przyklejany).
hmmm no to teraz mnie zdzwiles...
kiedys byl jakis watek poswiecony modemowi mojemu i mowione bylo ze sie nie da nic zrobic jezeli chodzi o poprawe zasiegu w tym modemie...
to moge byc takie zwykle naklejane jak np w telefonach pod bateria??
mozesz cos polecic?
znalazlem ten post i faktycznie ktos tam poleca takie rozwiazanie, kurcze nie zauwazylem go...
Nikt nie na forum chyba jeszcze nie próbował podłączać modemów z anteną wewnętrzną do anten w ten sposób, ale skoro z telefonami działa to jest pewna szansa. Trzeba tylko wiedzieć, gdzie jest wbudowana antena wewnętrzna modemu i tam przyłożyć konektor.
Ufo atakuje pisze:Trzeba tylko wiedzieć, gdzie jest wbudowana antena wewnętrzna modemu i tam przyłożyć konektor.
Najlepszy sposób to: "metoda prób i błędów" czyli ustawiamy antenę (jeśli to ATK) mniej więcej w stronę nadajnika, odpalamy HT wpisujemy AT+CSQ i szukamy konektorem miejsca na modemie gdzie wartość AT+CSQ będzie największa, wtedy przyklejamy tam konektor i przechodzimy do ustawienia anteny. W ten sposób najdokładniej ustawimy i konektor i antenę...
no to już chyba kumam...
jutro bede rozmawial z ludzmi dosc wysoko w polkomtel i podowiaduje sie jak to jest z tym hsdpa w lodzi bo moze poczekam z tymi zabawami do tego momentu.
bo jezeli sie okaze ze hsdpa ruszy w pelnej okazalosci za msc powiedzmy to troche robota glupiego...
no nic zobacze co bedzie po rozmowie