HUAWEI E3131 vs E398
Moderator: Moderatorzy
- python
- Specjalista bezprzewodowy-junior
HUAWEI E3131 vs E398
Witam, właśnie zastanawiam się nad wyborem modemu, właściwie jeden z tych dwóch mnie interesuje lub podajcie jakąś inną propozycję. Głównie chodzi mi o to żeby modem sam nawiązywał połączenie po godzinie lub wtedy kiedy zerwie się połączenie w Aero2 co zdarza się czasem 5 razy w 2 minuty. Myślę albo nad 3131 bo chyba to jeden z lepiej działających w Aero2 jak wyczytałem (może tylko przypadkiem trafiłem na pozytywne opinie i lepiej kupić coś innego) oraz ogólnie do innych sieci może się przydać jak będę za granicą. Kusi mnie też E98 bo skoro z LTE to może bym sobie wypróbował jak to lata w Polsce, z tego co gdzieś tu przeczytałem to są karty pre-paid i jakiś abonament za 15zł/miesiąc... swoją drogą to dziwnie tanio, nie widziałem jeszcze oferty bo nie wiem nawet którego operatora to jest oferta. W każdym razie chodzi mi o dobry, dobrze działający i głównie stabilnie trzymający połączenie, jestem niezwykle zadowolony z Sierry 308 w Orange, ale mam potrzebę uruchomienia Aero2 i stąd potrzeba zakupu. Potrzebny mi modem stabilny, dobrze łąpiący zasięg, trwały w sensie mocnej konstrukcji i ogólnie mało problemowy. no i żeby wznawiał samoczynnie połączenie w Aero2. Co proponujecie?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Re: HUAWEI E3131 vs E398
python, Miałem niedawno taki sam problem http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=37544
Po analizie wielu postów i informacji o modemach kupiłem E398 i jestem zadowolony
Po analizie wielu postów i informacji o modemach kupiłem E398 i jestem zadowolony
-
- Mistrz bezprzewodowy
używam E398 do LTE, ale czasami też testowałem z Aero2 - bez problemów
ale problemów nie miałem też na E353u-2 i aktualnie jak korzystam z Aero to właśnie na E353u-2 - spełni Twoje wymagania
9 zł 300Mb danych
do pobrania/wysłania
praktycznie starczy na nawiązanie połączenia i zrobienie kilka speedtestów lub odebranie kilku maili
ale problemów nie miałem też na E353u-2 i aktualnie jak korzystam z Aero to właśnie na E353u-2 - spełni Twoje wymagania
dla samego przetestowania to szkoda kasy na E398, i tak nie długo na wiele się nie przyda, wszystko idzie do przodupython pisze:z LTE to może bym sobie wypróbował jak to lata w Polsce
Plus lub Cyfrowy Polsatpython pisze:nie wiem nawet którego operatora
15zł - 1GB danychpython pisze:15zł/miesiąc... swoją drogą to dziwnie tanio
9 zł 300Mb danych
do pobrania/wysłania
praktycznie starczy na nawiązanie połączenia i zrobienie kilka speedtestów lub odebranie kilku maili
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
A to dlaczego?kmy pisze:szkoda kasy na E398, i tak nie długo na wiele się nie przyda
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Bo raczej nie obsługuje niższych częstotliwości LTE, na które przetarg będzie pod koniec tego roku, a jednak one są kluczowe do pokrycia Polski szybkim internetem, jeśli mieszka się w większym mieście gdzie jest/ będzie Node B LTE 1800 to nie ma problemu nadaje się. Oczywiście nie piszę tu o możliwościach odbioru LTE 1800 z dalszych odległości od Node B przy pomocy chociażby anteny.Andrzejz78 pisze:A to dlaczego?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Piotrek24, wiem o tym doskonale ale chodziło mi o słowa kmy,
Ujął to tak jakby za jakiś czas modem był prawie bezużyteczny a chodzi tu tylko o brak obsługi niskiego pasma LTEi tak nie długo na wiele się nie przyda
- python
A czy będzie jakaś zauważalna różnica dla Aero2 pomiędzy E3131 lub E398 a takim np Vodafone K6535 który obsługuje Aero2... niby nie spełnia wymogów ale działa bez problemu. Pytanie czy te Huawei będą lepiej działały? Lepsze działanie jest możliwe, czy tylko np automatyczne ustawienie ponawiania połączenia w przypadku rozłączenia? Bo ten K6535 chyba nie ma takiej opcji o ile wiem.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Andrzejz78, chodziło mi o to, że kupi modem, po testuje, będzie korzystał z Aero2 - a to tego nie potrzeba E398, a za 2 lat, oby w pełni korzystać z ofert, które wówczas będą to i tak za pewne nie będzie mógł, owszem będzie z niego można korzystać,Andrzejz78 pisze:ale chodziło mi o słowa kmy
to takie moje zdanie, w tej dziedzinie 2 lata to przepaść
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli rozpatrywać zakup E3131 i E398 to warto zastanowić się nad E3276. Cenowo jest on porównywalny do E398( swój kupiłem za ok. 200 zł) i obsługuje częstotliwości obecnie używane przez polskich operatorów jak i przyszłe LTE (800,2600). To w tej chwili najrozsądniejszy wybór.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
I wszystko jasnekmy pisze:będzie korzystał z Aero2 - a to tego nie potrzeba E398

-
- Mistrz bezprzewodowy
jeśli nie spełnia wymogów, to go nie używaj, czy w Polsce tak trudno ludziom zrozumieć, że wymagania są po to aby je respektować?python pisze:Vodafone K6535 który obsługuje Aero2... niby nie spełnia wymogów
python pisze:zauważalna różnica dla Aero2 pomiędzy E3131 lub E398 a takim np Vodafone K6535
Tak, bo są zgodne ze specyfikacjąpython pisze:czy te Huawei będą lepiej działały?
matek451 pisze:warto zastanowić się nad E3276
technologię TD-LTE też?matek451 pisze:jak i przyszłe LTE (800,2600)
no i dodaj jeszcze rozwijana już technologię LTE-A z szerokością pasma 100MHz i transferami do 1Gbps
po co przepłacać, za coś, czego się nie wykorzysta (modemy LTE w Aero2) a co i tak w przyszłości całkiem niedalekiej będzie elektronicznym złomem
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Zastanawia mnie czy w tym paśmie będzie też ograniczenie odległości jak to jest przy LTE 1800matek451 pisze:przyszłe LTE 800
-
Myślę, że w tym wypadku będą rządzić jak zwykle pieniądze (nie wiadomo za ile ktoś kupi te częstotliwości, a nie będą to małe pieniądze, bo każdy chce mieć jak najwięcej ich paczek) i spowoduje to że operatorzy postawią/ zmodernizują jedną stację w okolicy, która będzie „siała” dosyć daleko (w końcu po to LTE 800), ale nikt nie przejmie się tym szczególnie, że będzie bardzo zapchana, bo w końcu każdy z użytkowników będzie chciał mieć LTE.Andrzejz78 pisze:Zastanawia mnie czy w tym paśmie będzie też ograniczenie odległości jak to jest przy LTE 1800
- python
No właśnie , pieniądze ich interesują a korzyść drugiej strony czyli użytkowników mają głęboko. Tak jest ze wszystkim praktycznie. I im większa firma tym bardziej ma nas w d...e.Piotrek24 pisze:operatorzy postawią/ zmodernizują jedną stację w okolicy, która będzie „siała” dosyć daleko (w końcu po to LTE 800), ale nikt nie przejmie się tym szczególnie, że będzie bardzo zapchana, bo w końcu każdy z użytkowników będzie chciał mieć LTE.
O jakiej Polsce ty piszesz? Na całym świecie tak robią ludzie i nikt nie pisze - dlaczego w US, GB, Australii czy Japonii ludzie nie rozumieją ... itd. Piractwo jest największe w US i innych krajach najbardziej rozwiniętych, nie ma sensu porównywanie używanie niezgodnego modemu z piractwem bo to nie przestępstwo, ale chodzi o podejście. To jakby ktoś grał w ping-ponga patelnią a nie rakietką, skoro się da i temu grającemu to odpowiada, to obserwatorom nic do tego.kmy pisze:jeśli nie spełnia wymogów, to go nie używaj, czy w Polsce tak trudno ludziom zrozumieć, że wymagania są po to aby je respektować?
A niby dlaczego mam się przejmować ich wymaganiami? Jeśli coś miałoby nie działać to by tak to zrobili i nie działałoby, i tyle. Skoro oni mają z tyłu mój interes to ja mam ich jeszcze bardziej. Wygląda na to że i tak świat zmierza ku rozwiązaniu takich problemów globalnie, więc jeszcze trochę się trzeba pomęczyć i może wreszcie będzie to jakoś z głową ułożone od nowa. Aero2 nawet nie było łaskawe poinformować przyszłych użytkowników o modelach modemów które obsługują to badziewie, nie chciało im się dać podstawowych informacji. Ludzie musieli wszystko sami odkrywać, ich zmiany, wymagania, informacje a raczej ich brak były celem - bo chodziło o danie usługi ale tak żeby jak najmniej osób z tego korzystało. Bo po co dawać darmowo coś na czym można zarobić wlepiając kiepsko działające ale płatne rozwiązanie. Bo net z Polsatu często jest ledwo działający i nie różni się od Aero2 w zasadzie. Podobnie z innych często, niby jest a nie działa. U mnie w firmie żeby skorzystać z Orange trzeba mieć dużo samozaparcia i szczęścia żeby otworzyć jakąś stronkę, do tego trzeba wyjść na zewnątrz budynku żeby zasiąg był lepszy. W środku jest niby dobry ale nic nie działa, na zewnątrz jest max i czasem coś się da otworzyć. Ale to specyfika Wilanowa, masa ludzi i firm, bogatych komuchów i ich następców i każdy ma modem usb i pewnie często w Orange, stąd zapchane stacje i brak możliwości działania.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ponieważ używając modemu HSPA degradujesz sieć HSPA+ do gorszej technologii a co za tym idzie pogarszasz jej działanie innym.python pisze:A niby dlaczego mam się przejmować ich wymaganiami?
Używamy prywatnego internetu w godzinach pracy? Co na to pracodawca?python pisze:U mnie w firmie żeby skorzystać z Orange
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
python, nie podoba się Aero2 - nie korzystaj, przymusu nie ma
nie podoba się Orange - nie korzystaj, przymusu nie ma
nie podoba się płatny program - nie korzystaj, przymusu nie ma
nie podoba się Polska - nie mieszkaj, przymusu nie ma
nie podoba się planeta Ziemia - zgłoś się na wyprawę na Marsa, będziesz trzecim Polakiem
zagłosuję na Ciebie
nie podoba się Orange - nie korzystaj, przymusu nie ma
nie podoba się płatny program - nie korzystaj, przymusu nie ma
nie podoba się Polska - nie mieszkaj, przymusu nie ma
nie podoba się planeta Ziemia - zgłoś się na wyprawę na Marsa, będziesz trzecim Polakiem
zagłosuję na Ciebie

-
- Guru bezprzewodowy
kmy, minie jeszcze sporo czasu zanim E3276 będzie elektronicznym złomem. W tym kraju są jeszcze ludzie, którzy używają E220 czy podobne modemy i to im wystarcza. Moja propozycja była podyktowana tym, że za niewiele większą kasę (80 zł więcej niż za E3131) można kupić modem o większych możliwościach. Na dzień dzisiejszy to najlepszy wybór w kategorii cena/parametry.
- python
Nic, a co ma powiedzieć? Łaski nie robi. Mam kupę innych ofert pracy a on nikogo na moje miejsce, do tego wywiązuję się z obowiązków w 100% a o to chyba chodzi w pracy a nie o podkulanie ogona bo pan pracodawca idzie?wojteks pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Używamy prywatnego internetu w godzinach pracy? Co na to pracodawca?
KMY ... marne to, marne.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez python, łącznie zmieniany 1 raz.
-
No nie wydaje mi sięwojteks pisze: Ponieważ używając modemu HSPA degradujesz sieć HSPA+ do gorszej technologii a co za tym idzie pogarszasz jej działanie innym.

- wojteks
- *** Administrator ***
Ale tak jest, to tak samo jakby WiFi N i G było obsługiwane równocześnie. Klient w G obniża ogólną wydajność całej sieci.adamos22 pisze:No nie wydaje mi się
Nie pomagam na PW!
-
Gdyby tak było, to w praktyce żaden operator nie mógłby się pochwalić HSPA+ bo zawsze znajdzie się ktoś z modemem HSDPA. Jeśli nie wierzysz, to połącz się na dwóch komputerach z jednym NodeB za pomocą dwóch modemów - HSDPA i HSPA+ i sprawdź jakie będą wyniki. Gdyby tak to miało wyglądać, to raczej nikt nie zdecydowałby się na wsteczną kompatybilność standardu.wojteks pisze: Ale tak jest, to tak samo jakby WiFi N i G było obsługiwane równocześnie. Klient w G obniża ogólną wydajność całej sieci.
- wojteks
- *** Administrator ***
Takie na jakie pozwoli modem i sieć w danej chwili. Patrząc inaczej na modemie HSPA+ uzyskasz powiedzmy 15Mbps w sprzyjających warunkach a w takich samych na modemie HSPA powiedzmy tylko 5Mbps czyli jednak degradujesz sieć dostawcy ponieważ nie pobierasz z niej tyle ile sieć może dostarczyć a przez to zabierasz zasoby potencjalnie dostępne dla innych użytkowników ze sprzętem HSPA+.adamos22 pisze:połącz się na dwóch komputerach z jednym NodeB za pomocą dwóch modemów - HSDPA i HSPA+ i sprawdź jakie będą wyniki
A mają inne wyjście, gdyby tego nie zrobili to straciliby wielu klientów albo usługi danego operatora byłyby droższe (trzeba by było mieć nowszy/droższy sprzęt.adamos22 pisze:to raczej nikt nie zdecydowałby się na wsteczną kompatybilność standardu.
Nie pomagam na PW!
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Wydaje mi się że jeśli nie pobieram z dostępną maksymalną prędkością to zostawiam jakiś procent przepustowości innymwojteks pisze:nie pobierasz z niej tyle ile sieć może dostarczyć a przez to zabierasz zasoby potencjalnie dostępne
- wojteks
- *** Administrator ***
Pod warunkiem że masz modem HSPA+, mając modem HSPA/HSDPA odbierasz jednak innym trochę pasma.Andrzejz78 pisze:że jeśli nie pobieram z dostępną maksymalną prędkością to zostawiam jakiś procent przepustowości innym
Nie pomagam na PW!
-
Czyli chcesz powiedzieć, że taki Play np. sprzedając w tym samym czasie modemy E173U-2 oraz E3131 za jedną cenę pośrednio sabotuje swoją sieć obniżając jej przepustowość ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak robi, jednak w Play jest limitowany maksymalny download a sieć z założenia ma być tańsza niż konkurencja.adamos22 pisze:sabotuje swoją sieć obniżając jej przepustowość ?
Nie pomagam na PW!
-
W Aero2 też jest limit przecież dla BDI.wojteks pisze:w Play jest limitowany maksymalny download a sieć z założenia ma być tańsza niż konkurencja.
Tańsza sieć od konkurencji - no więc w takim razie gdyby sprzedawali tylko modemy HSPA+ to mieliby większą przepustowość, więcej klientów - wtedy mogliby być jeszcze tańszą siecią.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale są też klienci płatni (CP/Plus) i tu już wydolność sieci ma znaczenie.adamos22 pisze:W Aero2 też jest limit przecież dla BDI.
Nie pomagam na PW!
- python
ogólnie miliony użytkowników netu korzysta ze swoich telefonów w tym celu, z reguły są to telefony z wolniejszymi technologiami, więc powinno się ich odciąć udostępniając technologię najszybszą itd. To według takich użytkowników życia, tego świata, tej planety i tego smutnego kraju - w osobach takich jak np KMY - przekłada się na: nie masz najnowszego telefonu to nie masz netu, nie masz tego czy owego to nie masz niczego, nie podoba Ci się to leć na Marsa... i inne tego typu płaskie bzdury. Ogólnie jeśli coś jest dostępne, to ma działać na maksa a nie głupie tłumaczenia żeby się wykpić z kiepskich możliwości usługi itp. Takie kity wciskają od zawsze i jak widać jelenie się łapią na ten kit. To tak jak paniusie w urzędach - komputer tak pokazuje i nic nie mogę zrobić
. Głupie, naiwne, żałosne.

- unpublished
- Stały użytkownik forum
Witam,
Sorry że off topic, ale mam prośbę, czy nie ma może ktoś rozpiski jaki skrosować TX, RX, VCC do modemu HUAWEI E 3131 z innych punktów na płytce do wtyku USB.
Dzieciakowi spadł laptop i wygięło się złącze USB od modemu tak niefortunnie, że w zasadzie wyłamało się połączenie środkowych blaszek wtyczki USB z płytki. Niestety po rozkręceniu okazało się że wyrwało się razem z drukiem i nie ma do czego tych blaszek przylutować, a nie mam drugiego takiego samego modemu by posprawdzać omomierzem przejścia który punkt na płytce, lub ścieżka na samym druku to ta idąca do wtyku USB.
Dzięki serdeczne za pomoc i pozdrawiam. <[email protected]>
PS. Miałem kiedyś identyczną sytuację z modemem E173 ale wtedy miałem drugi i udało się go zreperować, z tego co pamiętam to trzeba było kynaarem połączyć od złoconych kropeczek - punktów na przeciwnym końcu płytki i było OK.
Sorry że off topic, ale mam prośbę, czy nie ma może ktoś rozpiski jaki skrosować TX, RX, VCC do modemu HUAWEI E 3131 z innych punktów na płytce do wtyku USB.
Dzieciakowi spadł laptop i wygięło się złącze USB od modemu tak niefortunnie, że w zasadzie wyłamało się połączenie środkowych blaszek wtyczki USB z płytki. Niestety po rozkręceniu okazało się że wyrwało się razem z drukiem i nie ma do czego tych blaszek przylutować, a nie mam drugiego takiego samego modemu by posprawdzać omomierzem przejścia który punkt na płytce, lub ścieżka na samym druku to ta idąca do wtyku USB.
Dzięki serdeczne za pomoc i pozdrawiam. <[email protected]>
PS. Miałem kiedyś identyczną sytuację z modemem E173 ale wtedy miałem drugi i udało się go zreperować, z tego co pamiętam to trzeba było kynaarem połączyć od złoconych kropeczek - punktów na przeciwnym końcu płytki i było OK.
Ostatnio zmieniony 2013-05-10, 13:58 przez unpublished, łącznie zmieniany 2 razy.