Router o dużym zasięgu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Zombol
Początkujący użytkownik forum

Router o dużym zasięgu

Post autor: Zombol »

Witam
Mój obecny router TP-LINK TL-WR340G wyzionął ducha i trzeba kupić nowy. Problem wynika z konstrukcji domu, a konkretniej stropu. Zazbrojony trochę bardziej niż to jest w projekcie i strasznie utrudnia życie przy korzystaniu z wifi. Zamontowany na górze daje dobry transfer, ale na dole jest już gorzej. Bezpośrednio pod nim jeszcze da się złapać w miarę dobry, ale jak ma po drodze jeszcze jedną lub dwie ściany to już praktycznie jest szybkość z epoki modemów telefonicznych. Odległości nie są duże, dom ma 10x10 a router wisi w połowie szerokości domu. Podłączone są prawie cały czas 2 lapki po wifi, i stacjonarny po kablu.
Możecie mi polecić jakiś sprzęt, który będzie działał w takich warunkach?
Przedziału cenowego nie podaję, bo nie mam pojęcia ile taki sprzęt kosztuje.

EDIT:
Znalazłem 2 ciekawe routery:
TP-LINK TL-WR1043ND
sapido rb-1733
Nadadzą się? Z tego co wyczytałem, to teoretycznie powinny się nadać, ale jak to jest w praktyce?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Router o dużym zasięgu

Post autor: Jo_gurt »

Bez fizycznego testu nikt ci niestety nie odpowie na to pytanie. Ja bym zaryzykował kupno czegoś, a jak nie zda egzaminu to dorzucił drugie urządzenie połączone kablem na niższą kondygnację.
editby

Post autor: editby »

Widzę , że wybrałeś routery z WAN-em a nie DSL-owskie więc mogę polecić Tobie jeden sprzęt

Ja zastosowałem u Siebie AirLive N.Power.
Zasugerowałem się opiniami znajomych korzystających z tego własnie sprzętu i powiem Tobie , że jestem naprawdę z niego bardzo zadowolony i z czystym sumieniem mogę go polecić .
Producent zarzeka się , że jest to najmocniejszy Router w tym przedziale cenowym dostępny na rynku.
Interfejs konfiguracyjny jest bardzo prosty i przyjemny w obsłudze.

Jeżeli interesują Cię jakieś dokładnie informacje to prosze link do recenzji i testówv:
http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/A ... -4334.html

Mam nadzieję , że pomogłem ;)

Przedział cenowy : Do 200zł
w IE jest zakładka bezpieczeństwo, to jakiś żart czy prowokacja?
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

editby pisze:jest to najmocniejszy Router
tyle, że w wifi komunikacja jest dwukierunkowa, mocny nadajnik routera zapewnia przesył sygnału do laptopa, ale z laptopa nadajnik może już nie być tak mocny

dlatego w takich warunkach
Jo_gurt pisze:dorzucił drugie urządzenie połączone kablem na niższą kondygnację.
jest najlepszym rozwiązaniem, to drugie urządzenie nie musi być routerem a zwykłym AP w cenie do 100 zł, u mnie takim drugim nadajnikiem jest router Sapido 1842 (posiada tryb pracy AP) kablem jest połączony z tp-linkiem 3420, w którym siedzi modem do netu i mam bardzo dobre pokrycie na obu kondygnacjach w trybie N do 150Mb/s
albenka

Post autor: albenka »

Air live wl 5470 w którym jest mozliwość zmiany softu na 500 mv . To już powinno załatwić sprawe
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

albenka pisze:jest mozliwość zmiany softu na 500 mv
500 mili Volt to 0.5V.
albenka pisze:To już powinno załatwić sprawe
W PL można używać maksymalnie 100mW (mili Watt/20dBm).
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ