Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Sprawa jest następująca. Mój ojciec został przez nieuczciwego sprzedawcę z orange wrobiony w internet mobilny z modemem huawei 3131. Do tej pory korzystał z modemu MV410R (CDMA 1xEVDO Rev) i chodził on całkiem nieźle (ok 1,5Mb na speedteście).
Nowy modem na speedteście to zaledwie 20-60Kb/s... Masakra. Niestety umowa na firmę więc nie można zwrócić, a reklamacji nie uwzględnili.
Co można zrobić, by jednak modem huawei stał się używalny? Czy antena zewnętrzna coś pomoże?
Miejsce zamieszkania to Morzewiec (koło Bydgoszczy). Najbliższy BTS zgodnie z http://mapa.btsearch.pl/ znajduje się w miejscowości Wtelno GPS: 53.245278,17.909444 - czyli ok 3,5km od domu.
Wymienilem karte na nową i podpiąłem przez usb. Za pomocą AxessManagera wpisalem nowy pin i po chwili polaczylem sie z internetem. Już się uśmiechałem gdy okazało się, że mam połączenie poprzez USB i program axessmanager ale poprzez wifi nie ma komunikacji ze światem (mam sieć Orange po usb ze statusem połączono oraz sieć wifi ze statusem brak połączenia z internetem). Kombinowałem przez 192.168.0.1 zakładając na nowo wifi i restartując modem ale ciągle to samo - mam połączenie z kompa do modemu po wifi ale dalej w świat nie wychodzi. Jedynie poprzez usb i axessmanagera.
Co robić?
Rozłączałeś kabel usb i zmieniłeś położenie przełącznika na ethernet? Przy karcie wifi skonfigurowanej na automat AxessManager będzie działał i po wifi. Zapewne problemem jest pin do karty.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Przy połączeniu przez ethernet i/lub wifi mam połączenie z modemem ale brak z internetem. Przy uzyciu axcessmanager każdorazowo pyta o pin ale łączy. Nie wiem dlaczego ale gdy chce ustawic w menu ruim axcessmanagera aby nie pytal o kod to nie akceptuje pinu, ktory wczesniej akceptowal przy łączeniu.
czy gdzies w ustawieniach po 192.168.0.1 powinienem cos zmienic skoro wkładam nową karte sim z nowej umowy?
Yahoo82 pisze:Nie wiem dlaczego ale gdy chce ustawic w menu ruim axcessmanagera aby nie pytal o kod to nie akceptuje pinu, ktory wczesniej akceptowal przy łączeniu.
Karta ma zablokowane wyłączenie pinu.
Yahoo82 pisze:czy gdzies w ustawieniach po 192.168.0.1 powinienem cos zmienic skoro wkładam nową karte sim z nowej umowy?
Nic z ustawień sieciowych nie ruszaj. Sprawdź jakiego masz wpisanego użytkownika i hasło (od połączenia cdma) w panelu konfiguracyjnym routera.
Było ustawione [email protected] i hasło orange, podczas grzebania spróbowałem zmienić na nazwę użytkownika z omowy ale bez rezultatu.
Czy fakt, że karta SIM była przez chwilę w telefonie może mieć znaczenie?
Bo początkowo połączenie ze światem po wifi zaskoczyło, później wyjąłem kartę i przy kolejnym uruchomieniu działa tylko przez axcessmanagera. Dopóki nie wybiorę "połącz" i nie wklepię pinu dioda "Connect" się nie świeci.
Hmmmm kombinować z resetem routera i ustawieniami fabrycznymi dla 192.168.0.1?
Yahoo82 pisze:Przy połączeniu przez ethernet i/lub wifi mam połączenie z modemem ale brak z internetem. Przy uzyciu axcessmanager każdorazowo pyta o pin ale łączy.
Tutaj nie doczytałem, to jest normalne i nic już z tym nie zrobisz, chyba że zaczniesz walczyć z orange o zdjęcie blokady wyłączenia pinu z karty sim.
Włożenie do telefonu nie ma znaczenia.
krystianb pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font> Tutaj nie doczytałem, to jest normalne i nic już z tym nie zrobisz, chyba że zaczniesz walczyć z orange o zdjęcie blokady wyłączenia pinu z karty sim.
Włożenie do telefonu nie ma znaczenia.
Normalne, że każdorazowo pyta o pin, czy normalne, że łączy się z netem tyko po USB?
I jak to jest, że w tym samym czasie ten sam modem podpięty przez USB i wifi łączy się ze światem przez USB, a ma brak połączenia przez wifi?
Yahoo82 pisze:Normalne, że każdorazowo pyta o pin, czy normalne
Że pyta o pin.
Yahoo82 pisze:że łączy się z netem tyko po USB?
Czyżbyś próbował połączyć się po wifi przy podłączonym kablu usb i przełączniku w pozycji usb? Jeśli tak to nie da rady.
Jeśli masz na myśli co innego to już nie wiem o co Ci chodzi, raz piszesz, że się łączy przez ethernet a teraz piszesz, że nie.