Witam
Mam wielki problem
Przebywam na terenie Niemiec i od kilku dni stało się coś dziwnego z moim internetem.
Korzystam z pre-paid Aldi Talk chodzącym na E-Plus.
Łączę si z internetem za pomocą tni, zawsze pokazywał połączenie UMTS. Kilka dni temu internet zaginął (zauważyłem że robili coś na nadajniku z którego korzystam). Jakoś udało mi się przestawić i teraz łączy się jako GSM i bardzo słabo chodzi. Jeśli ustawię w tni preferowane połączenie GPRS\EDGE to czasami złapie jakiś inny zasięg lecz tni nie pokazuje umts tylko HSDPA i internet się zatrzymuje a czasami nawet rozłącza. Potem aby połączyć muszę ustawić tylko GSM.
Doczytałem na niemieckich stronkach że na tym nadajniku uruchomiono LTE i nie wiem czy to ma jakiś związek.
Dodam jeszcze że jak złapie to HSPDA to tni pokazuje takiego BTS CID 13938, 8-S SE , LAC 40228 a jak jest połączony GSM to BTS CID37928, 8-S SE, LAC40228.
Co może być nie tak?
Proszę o jakieś wskazówki
Mieszkam
Bad Durkheim - Leistadt 67098
Problem z Option icon225 lub coś innego ALDI TALK
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Problem z Option icon225 lub coś innego ALDI TALK
HSDPA to UMTS, nastepny poziom rozbudowy. Masz kompatybilnosc w dol. W zwiazku z rozbudowa mogli zmniejszyc wielkosc celi, sprawdz jaki masz "zasieg" i wyprobuj blizej nadajnika.
Jaki sprzet uzywasz?
Jaki sprzet uzywasz?
Nie pomagam na PW.
-
- Początkujący użytkownik forum
Na GSM mam 55 proc a na tym hsdpa 35. Ale zawsze ten umts śmigał na tym zasięgu.
A mój sprzę to Option icon 225 z blueconnect.
A mój sprzę to Option icon 225 z blueconnect.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Czego? Bananow?RSzwedu pisze:Na GSM mam 55 proc a na tym hsdpa 35.
Mogli zmienic konfiguracje (min SNR, responce time) zeby zmniejszyc obciazenie. Podejdz blizej nadajnika i sprawdz.RSzwedu pisze:Ale zawsze ten umts śmigał na tym zasięgu.
Nie pomagam na PW.