firmware dla option 515m

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
olo320i
Początkujący użytkownik forum

firmware dla option 515m

Post autor: olo320i »

Witam.
mam taki modem option 515m, albo gi 1505 , nie wiem bo różnie go identyfikuje. Modem kupiłem jakiś czas temu na alegro. jest biały i sygnowany Orange ale simlock i brand został usunięty przed przed sprzedażą jeszcze. na chwilę obecną modem ten ma stary firmware z 2010 r wersja 2.17.0. chciałbym zmienić ten firmware na nowszy, bo jak wiadomo nowszy firmware prawdopodobnie bedzie lepiej dopracowany itd. ze strony option-a nie ma możliwości pobrania firmware-u, dodatkowo strona option-a zmieniła się tak ze juz nie ma tej zabawy z wpisywaniem imei itd zeby podejrzeć jaki sprzęt mamy. w sieci próbowałem juz coś znaleźć ale nic nie znalazłem , wyglada na to ze ten modem jest jakiś niszowy i mało popularny. Byłbym bardzo wdzieczny za podanie jakiegos działającego linka i sposobu na ten update firmware-u
berni
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: firmware dla option 515m

Post autor: berni »

olo320i pisze:mam taki modem option 515m, albo gi 1505 , nie wiem bo różnie go identyfikuje
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=434894#434894
olo320i pisze:chciałbym zmienić ten firmware na nowszy, bo jak wiadomo nowszy firmware prawdopodobnie bedzie lepiej dopracowany itd.
Jeśli modem nie sprawia problemów to nie ma potrzeby zmiany wewnętrznego oprogramowania, a na forum są liczne opisy jak uwalono modemy podczas nieudanego flashowania.
olo320i pisze:dodatkowo strona option-a zmieniła się tak ze juz nie ma tej zabawy z wpisywaniem imei itd zeby podejrzeć jaki sprzęt mamy. w sieci próbowałem juz coś znaleźć ale nic nie znalazłem
tutaj
http://www.option.com/support/ico-505/downloads
jest oprogramowanie dla iCONa 505
a tutaj
http://www.orange.ro/help/telefoane_har ... /manuale/1
jest dla iCONa 515m
olo320i

pobrałem obydwa flasher-y i jeszcze kilka innych i zadnym nie udało mi sie zrobić tego loga zeby odczytać oznaczenia sprzętu, rozpoczyna się skanowanie i w połowie staję z komunikatem na czerwono ze nie udao się odczytać.. a gdy próbuję robić aktualizację przy użyciu flaszera pobranego czy to ze strony optiona czy ze strony orange, wywala mi bład (code 101) albo (code 102) z dopiskiem ze vendor mojego sprzetu jest niezgodny. Dodam że próbowałem przy pomocy Hexedit przejrzeć cały plik flashera ale nigdzie nie znalazłem jakiejkolwiek wzmianki o nazwie sprzętu gi505, gi1505... czy to jest do zrobienia jeszcze ?? czy juz nie ? dodam ze próbowałem na xp 32 i 7 x64 i bez zmian. zastanawia mnie to ze modem jest z orange i ze flasher z orange go nie chce ruszyć ??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

olo320i pisze:z orange i ze flasher z orange go nie chce ruszyć
To chyba normalne jeżeli
olo320i pisze: brand został usunięty
Nie pomagam na PW!
olo320i

Czyli jak brand został usunięty to flaszer ze strony option-a powinien to normalnie zaktualizować ?.. jak to ogarnąć ?? troche sie bawiłem hex editorem i znalazłem w końcu miejsce gdzie można by zrobić edycję , ale nie mogę zczytać modemu i przez to nie mogę dopisać odpowiednich parametrów...
berni

olo320i pisze:ale nigdzie nie znalazłem jakiejkolwiek wzmianki o nazwie sprzętu gi505, gi1505
Jak ten modem odpowiada na te komendy AT (to z mojego iCONa 505)

Kod: Zaznacz cały

ati
Manufacturer: Option N.V.
Model: GI0505
Revision: 3.19.0 (Date: Mar 16 2010, Time: 15:03:03)

OK
at_ogtc?
_OGTC: GI0505-11541

OK
at_opmn
_OPMN: iCON 505

OK
Ponadto co za oprogramowanie instaluje wewnętrzny instalator, czy jest to GT Connect lub uCAN Connect (może nawet brandowany dla danego operatora) czy też Orangowy BE? U mnie gdy np. iCON 505 łączy z netem w NDIS to w Menedżerze Zadań -> Sieć -> Szybkość łącza wynosi 14 Mb/sek. Porównaj te opisy ze swoim Optionem i powklejaj te wyniki. W załączniku zrzuty.
olo320i

instalator wewnetrzny instaluje UcanConnect-a

Kod: Zaznacz cały

ati 
 Manufacturer: Option N.V. 
 Model: GI1515 
 Revision: 2.17.0 (Date: Mar 16 2010, Time: 15:03:03) 

OK 
 at_ogtc? 
 _OGTC: GI1515-11766 

OK 
 at_opmn 
 _OPMN: iCON 515M 

OK 
takie coś mi wyskoczyło po komendach AT , dzięki temu wiem co dopisać w hexedit-orze...

Po dopisaniu reszty modelu hexedytorem , instalacja ruszyła.... ale doszło do połowy i wywaliło komunikat że nastąpiły problemy podczas instalacji i aby uniknąć zniszczenia urządzenia proces został przerwany (code115)

teraz modemu w ogóle system nie widzi, dioda nie mruga, ogólnie nie działa... czy to znaczy ze mogę go wyrzucić ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

olo320i pisze:czy to znaczy ze mogę go wyrzucić ?
Tak.
Nie pomagam na PW!
berni

olo320i pisze:Po dopisaniu reszty modelu hexedytorem , instalacja ruszyła
Którym flaszerem robiłeś aktualizację? Ja osobiście jeśli bym się zdecydował na flaszowanie iCONa 515m to wybrałbym tego ze strony rumuńskiego Orange, sprawdzając wcześniej w Hexeditorze czy są jakiekolwiek wpisy dla tego modemu.
olo320i pisze:teraz modemu w ogóle system nie widzi, dioda nie mruga, ogólnie nie działa
Czy masz możliwość sprawdzenia tego modemu w Linuksie aby upewnić się o jego uszkodzeniu? Z moim GlobeSurferem z logo Blueconnect też czasami dzieją się dziwne rzeczy: w Windows po podłączeniu b. szybko naprzemiennie migotają diodki i dopiero ponowne podłączenie modemu sprawia, że system prawidłowo rozpoznaje urządzenie (inna sprawa, że ten GlobeSurfer ma rozwalony wewnętrzny instalator). Modem sprawdzam w Ubuntu 12.04 uruchomionym jako LiveCD i tu bez problemu, po ustanowieniu w kreatorze NM nowego połączenia łączy z netem.
olo320i

Dostęp do linuxa mam , open suse 11, jutro to sprawdzę, aczkolwiek jak nic nie świeci, system nie widzi urządzenia, w menadzerze urządzeń nie ma nic zadnego śladu po modemie, to co w linuxie mam zrobic ? Jakie komendy zapodać w terminalu ?
berni

olo320i pisze:Dostęp do linuxa mam , open suse 11, jutro to sprawdzę, aczkolwiek jak nic nie świeci, system nie widzi urządzenia
Na początek sprawdź czy po podłączeniu modemu diodki prawidłowo sygnalizują sprawność tego iCONa, czy w ogóle się świecą. Co do openSUSE 11 to jest już dość "wiekowy system" i tu prawdopodobnie będzie wymagany usb_modeswitch lub ozerocdoff, które nie były jeszcze wtedy w oficjalnym repo, aby przełączyć Optiona z funkcji pamięci masowej w tryb modemu i jeśli się pojawią porty /dev/ttyHSx to będzie można skonfigurować połączenie z netem.
olo320i

przepraszam za pomyłkę ale ten open suse to wersja 12.3 czyli najnowsza z możliwych, nie mniej jednak po podłączeniu modemu do kompa z tym ze linuksem nic się nie dzieje, nic nie mruga, nie działa... sprawdziłem też na najnowszym ubuntu trybie live i to samo... jakieś jeszcze możliwości są ?
berni

olo320i pisze:po podłączeniu modemu do kompa z tym ze linuksem nic się nie dzieje, nic nie mruga, nie działa
Czyli jest to potwierdzenie, że modem jest uszkodzony. Może w serwisie GSM ze specjalistycznym sprzętem udałoby się go naprawić.
ODPOWIEDZ