Nie wiem co mam wybrać?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Nie wiem co mam wybrać?
Witam! Chciałbym się poradzić jaką mam wybrać opcję bezprzewodoego netu? Interesuje mnie opcja, żebym mógł korzystać z niego na terenie całej Polski, zarówno w samochodzie jak i w domu, żeby działał bezkolizyjnie. Wysyłanie z laptopa faxów i e-mail. Dzięki za pomoc. Dopiero raczkuje w tym temacie, więc licze na was 

- dreamoftheviper
- Stały użytkownik forum
Re: Nie wiem co mam wybrać?
Wybierz iPlusa ma najlepsza oferte na rynku za 60zl masz GPRS oraz EDGE i zasieg GPRS cala polska a EDGE wszystkie bodajrze miasta na wsiach tez czasami bywa ale EDGE ciagle sie rozgalezia i pod koniec 2006 powinien byc juz praktycznie wszedzie pozdrawiam
-
- Stały użytkownik forum
hmm... w kazdej sieci jest porownywalna cena za net:P od tego czy bedizesz zadowolony decyduje zasięg, jak daleko jestes od nadajnika:P takie jest moje zdanie;p
Raczej sie myslisz bo w Organge za 60 zl masz tylko GPRS a 120 zl bodajze trzeba zaplacic za EDGE moze sie myle ale mysle ze w tych granicach tak samo blueconnect jesli sie nie myle z EDGE 120 zl
- dreamoftheviper
- Stały użytkownik forum
Zgadzam sie z poprzednikiem
- klisza
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ale ja się nie zgadzam. W Orange za 60 zł również można korzystac z EDGE, jednak limit przesyłania danych to 0,5 GB a w iPlus za 60 zł aż 1 GB. Z drugiej zaś strony Orange ma o WIELE większy zasięg EDGE niż Plus. Ale za to Orange podobno zmniejsza transfery po przekroczeniu limitu a Plus (jeszcze) nie, a poza tym w Plusie przy abonamencie 60 mozna tez korzystać z UMTS i w Plusie ma on największy zasięg. W Erze natomiast najtańszy abonament to 50 zł, ale za to modemy strasznie drogie (ok. 750 zł najtańszy). Przy drozszych abonamentach oferty sa nieco bardziej zróżnicowane. Jesli chodzi o komfort to w Orange ucinają transfery do śmiesznych prędkości a w Erze podobno są problemy typu zrywanie połaczenia albo spadek transferu do 0. Na Plusa ogólnie nie narzekają. Ja sam też mam w Plusie (iPlus) i polecam wszystkim. 

-
- Stały użytkownik forum
mam pytanko- czy zeby wykupic ten abonament za 60PLN w Orange lub Iplusa to tzreba meic w tej sieci komorke? czy to jest niezalezne - i najwazniejsze trzeba zakupic modem?i jaka jest mniej wiecej cena tego?
i czym sie rozni GPRS od EDGE
Bo 5MB miesiecznie ery na nogi nie powala i szukam alternatywy:(
Zakupuje laptopa z PCMCIA kilkuletniego i chcę podlaczyc do sieci potrzebuje na rozne wyjazdy i nie wiem co wybrac w granicy 60PLN :-/
i czym sie rozni GPRS od EDGE
Bo 5MB miesiecznie ery na nogi nie powala i szukam alternatywy:(
Zakupuje laptopa z PCMCIA kilkuletniego i chcę podlaczyc do sieci potrzebuje na rozne wyjazdy i nie wiem co wybrac w granicy 60PLN :-/
- dreamoftheviper
- Stały użytkownik forum
Juz odpowiadam najlepiej wybierz iPlusa placisz 60 zl abonament (nie musisz miec w tej sieci komorki) idziesz podpisujesz umowe i dostajesz karte sim wkladasz ja do telefonu i juz mozesz laczyc sie z internetem np przez komorke i kabelek (wtedy umowa na 1 rok), lub wybierajac opcje z modemem (wtedy umowa jest na 2 lata)
GPRS tym rozni sie od EDGE ze jest wolniejszy, na GPRS download osiagniesz max 7 - 8 kb/s ( to jest w granicach 50 kb/s) a w EDGE otrzymasz download (20 - ok 34 kb/s) to jest (około 170 - 220 kb/s) na tym polega róznica
jak jeszcze masz jakies pytania to pytaj śmiało. Pozdrawiam
GPRS tym rozni sie od EDGE ze jest wolniejszy, na GPRS download osiagniesz max 7 - 8 kb/s ( to jest w granicach 50 kb/s) a w EDGE otrzymasz download (20 - ok 34 kb/s) to jest (około 170 - 220 kb/s) na tym polega róznica
jak jeszcze masz jakies pytania to pytaj śmiało. Pozdrawiam
-
- Początkujący użytkownik forum
Z tego co napisaleś wnioskuję że potrzebne ci jest to sporadycznie lub okresowo. Jeśli tak to mam propozycje.
W Plusie IPlus dostępny jest także jako usługa dodatkowa. Tzn ze jesli masz telefon w plusie to dzwoniac na BOK prosisz o uruchomienie tej uslugi. Za aktywacje nic nie płacisz, za deaktywację chyba 10 zł i nie masz umowy. Jesli twój tel obsługuje GPRS lub Jego lepszy odpowiednik EDGE to wystarczy że kupisz kabel / bluetooth i odpowiednio skonfigurujesz połączenie w komputerze i masz tanio neta. Usługa kosztuje 49 + Vat na miesiąc. UWAGA Jest zapis w regulaminie że po ściągnięciu 1 GB mogą zwolnić połączenie. Na razie mi się to nie zdarzyło.
Drugie rozwiązanie to zakup SIMdata - działa podobnie do powyzego ale jest kartą prepaidową i płaci się za każdy KB ( operatorzy liczą wysłane i odebrane ) gg 5833371
W Plusie IPlus dostępny jest także jako usługa dodatkowa. Tzn ze jesli masz telefon w plusie to dzwoniac na BOK prosisz o uruchomienie tej uslugi. Za aktywacje nic nie płacisz, za deaktywację chyba 10 zł i nie masz umowy. Jesli twój tel obsługuje GPRS lub Jego lepszy odpowiednik EDGE to wystarczy że kupisz kabel / bluetooth i odpowiednio skonfigurujesz połączenie w komputerze i masz tanio neta. Usługa kosztuje 49 + Vat na miesiąc. UWAGA Jest zapis w regulaminie że po ściągnięciu 1 GB mogą zwolnić połączenie. Na razie mi się to nie zdarzyło.

Drugie rozwiązanie to zakup SIMdata - działa podobnie do powyzego ale jest kartą prepaidową i płaci się za każdy KB ( operatorzy liczą wysłane i odebrane ) gg 5833371

- kemott1
- Specjalista bezprzewodowy-senior
dreamoftheviper pisze: GPRS tym rozni sie od EDGE ze jest wolniejszy, na GPRS download osiagniesz max 7 - 8 kb/s ( to jest w granicach 50 kb/s) a w EDGE otrzymasz download (20 - ok 34 kb/s) to jest (około 170 - 220 kb/s) na tym polega róznica jak jeszcze masz jakies pytania to pytaj śmiało. Pozdrawiam
Coś twoje jednstki są chyba pomylone

a co mi tam na gprs osiągnełem 50kB/s i miałem to przez 1,5h, pomyślisz ściama ale nic z tego tak było, szło przez tunel kompresowany i takowy tunel mial limit na 50kB/s i tyle ciągnełem , a był to plik ISO (jakos dziwnie się dobrze kompresował i nawet działał

- dreamoftheviper
- Stały użytkownik forum
Puknąć w głowe to Kemott1 Ty sobie możesz, to nie jest miejsce na obrażanie ludzi na jednym z postów owszem pisałem ze na GPRS klasy 8 osiągnąłem 40 kb/s w teście www.twojeip.wp.pl (nie wspominałem jaki mam dowload!!!!!!!! i to bez żadnej kompresji!!! jeśli nie wierzysz twoja sprawa.
Na nokii 6020 na IRDR w zasięgu GPRS osiągnąłem download 7 - 8 kb/s tak jak pisałem więc ja się nie myle bo pisze to co na własnym telefonie przetestowałem!!!!!!!!
Na nokii 6020 na IRDR w zasięgu GPRS osiągnąłem download 7 - 8 kb/s tak jak pisałem więc ja się nie myle bo pisze to co na własnym telefonie przetestowałem!!!!!!!!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Panowie, Panowie.... spokojnie, bez emocjidreamoftheviper pisze:Puknąć w głowe to Kemott1 Ty sobie możesz,

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.