Technicolor TC7200 u i Linksys WRT54GL

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Chandler
Stały użytkownik forum

Technicolor TC7200 u i Linksys WRT54GL

Post autor: Chandler »

Do tej pory miałem internet w UPC bezprzewodowy, bo kiedyś było tak, że opcja WiFi jest dodatkowo płatna. Teraz już w każdej opcji jest wliczony modem WiFi.

Jako, że nie ma mnie w domu rodzinnym na codzień i przy wcześniejszym montowaniu internetu byłem. Był Modem UPC + WRT54GL (bo wolalem miec bezprzewodowy na własną rękę). Teraz mnie nie było i oczywiście wpadł monter. Odpiął wszystko i podłączył tak jak mu wygodniej czyli tylko modem od UPC.

Zaznaczam, że wcześniej nie mieliśmy telefonu w UPC, a teraz wykupiony został pakiet http://promocje.upc.pl/pakiet-telewidza

Mam parę pytań w związku z tym.

1. Czy mogę zrobić tak by użyć swojego routera, który wydaje mi się lepszy niż router UPC. I router UPC potraktować tylko jako modem podłączając go do mojego routera. Pamiętając o tym, że do routera UPC będzie podłączony telefon.

2. Pakiet bezpieczeństwa darmowy na 60dni - co to do cholery jest? Chciałbym z tego zrezygnować, bo potem będzie doliczana opłata, a pewnie jest to zapychacz, który wciska się osobom niezorientowanym w temacie.

3. Czy może proponujecie jeszcze lepsze rozwiązanie albo może zostawić tak jak jest? Chociaż domyślam się, że ten router Technicolor to jest niezaciekawy i więcej ustawień będę mógł sobie znaleźć w moim Linksysie.

4. I takie małe pytanie dla przypomnienia. Czy przy tym internecie ma się zewnętrzne IP?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Technicolor TC7200 u i Linksys WRT54GL

Post autor: Jo_gurt »

Ad 1) Możesz, ale patrz p. 4
Ad 2) Z tego co pamiętam to jakiś antywirus czy coś, nic wartościowego.
Ad 3) Zależy jakich funkcji przekonujesz.
Ad 4) Tak, ale w tym momencie masz je na routerze od UPC.
Chandler
Stały użytkownik forum

To jakbyś zrobił tak osobiście to? Może wezmę to pod uwagę.

To jeśli dam swój router, pozbędę się zewnętrznęgo IP, ale czy wtedy nie uratuje mnie portfowarding? Wybacz jeśli coś mylę.

Może inaczej. Pozbycie sie zewnętrznego IP, które jest na routerze UPC jest sporym minusem? Z czego dzięki temu zrezygnuję?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Chandler pisze: Pozbycie sie zewnętrznego IP, które jest na routerze UPC jest sporym minusem?
Nie. To spory plus - masz firewall chroniacy twoje kompy przed dziecmi neo.
Chandler pisze:To jakbyś zrobił tak osobiście to?
Modem UPC ustawiony jako modem, porzadny router (mowie o czyms mocniejszym z DD-WRT lub Pomidorem, jak masz kase to Frytka) podpiety portem WAN pod modem. Zadnych dziwnych uslug typu "NAS" na routerze.
Nie pomagam na PW.
Chandler
Stały użytkownik forum

No ok wewnętrzne ip chroni moje komputery, ale np. serwera w grze nie stworzę by był widoczny prawda? Czy wystarczy port forwarding?

Czyli moją opcję potwierdzasz. Oczywiście nie chcę kupować nic więcej. Mam router Linksys WRT54GL to chyba starczy prawda?

Dlaczego NAS nie polecasz? :)

Teraz pytanie jak to wszystko skonfigurować?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Chandler pisze:ale np. serwera w grze nie stworzę by był widoczny prawda? Czy wystarczy port forwarding?
Do tego wystarczy.
Chandler pisze:Dlaczego NAS nie polecasz?
key nie poleca NAS bezpośrednio podłączonego do routera zewnętrznego. Sam NAS jako taki to przydatne urządzenie ;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Chandler pisze:Czy wystarczy port forwarding?
Spokojnie. Albo dla bardzo ciezkich przypadkow DMZ, ale z tym ostroznie.
Chandler pisze:Dlaczego NAS nie polecasz?
Niepotrzebnie obciaza router. Szczegolnie jak masz masz slabszy. I nie tylko NAS, ale i wszystko inne ustrojstwo. Im mniej tym lepiej.
Chandler pisze:WRT54GL to chyba starczy prawda?
Jest pare wersji, ale ogolnie jest ok, z numerem seryjnym CO61... sa bardziej ok od reszty.
Jo_gurt pisze:key nie poleca NAS bezpośrednio podłączonego do routera zewnętrznego.
Nie polecam uslug NAS na routerze. W takiej konfiguracji sprzet jest jak swinka morska - ani swinka ani morska....
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

key pisze:Nie polecam uslug NAS na routerze.
No tak, źle się wyraziłem - dysku podłączonego do routera.
Chandler
Stały użytkownik forum

Dobrze czyli jak tylko dorwę się do sieci domowej od razu wracam do swojego routera.

Pytanie jak ja mam to skonfigurować, co gdzie poustawiać. Pewnie będę musiał się zalogować do routera UPC również?

P. S takie pytanko. Router upc na obudowie ma podane dwa SSID do WiFi. Jeden na 2,4GHz, a drugi na 5GHz. Róznica w częstotliwości to rozumiem, ale czym to owocuję? Jeśli mam kartę WiFi 5GHz w kompie to mogę się podłączyć pod tą drugą tak?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Chandler, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

key pisze:Modem UPC ustawiony jako modem,
ZTCW z technicolorem tak się nie da.
Chandler pisze: Router ups na obudowie ma podane dwa SSID do WiFi. Jeden na 2,4GHz, a drugi na 5GHz. Róznica w częstotliwości to rozumiem, ale czym to owocuję? Jeśli mam kartę WiFi 5GHz w kompie to mogę się podłączyć pod tą drugą tak?
Jeśli sieć na 5GHz działa to tak, pytanie czy upc nie zablokowało tej funkcji.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ