Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam posiadam internet w play z modemem Huawei E3131 + taka antena GSM / 3G / HSDPA 9dBi HUAWEI
Problem jest dopiero od kilku miechow wczesniej bylo w miare okej a teraz zasieg bardzo spadl ale tylko w dzien (Limit nie jest wyczerpany, antena zawsze stoi na parapecie, mieszkam w Warszawie Grochow) w nocy co dziwne zasieg jest normalny tak od 12-1 w nocy do 7-8 rano i transfer mam dobry 450-500kbs i niskie pingi 40-70 a w dzien lipa zasieg spada pomaga wtedy tylko wystawienia anteny max za okno ale i to daje mizerny efekt strony sie ledwo laduja. Pozyczylem radiowke od kolegi z tym samym modemem ale innym operatorem (Plusa)+ podlaczylem ja do mojej anteny no i 100% sygnalu wszystkie kreski ladnie chodzi w Plusie a w Playu lipa oczywiscie tak jak pisalem wczesniej tylko w dzien bo w nocy dziala tak jak powinno. No wiec co mi doradzacie kupno nowej mocniejszej anteny czy jeszcze cos innego?
Zmiana dostawcy to jest dobra porada. Widać, że Node B w dzień jest przeciążony i skraca swoje pole „rażenia”. Raczej trudno „celować” anteną kierunkową w inny Node B w Warszawie , tym bardziej, że brak gwarancji, że nie będzie on obciążony tak jak twój aktualny. No i jeszcze zależy jaką masz zabudowę dookoła siebie