Kolejna ewolucja anten

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
encholex
Stały użytkownik forum

Kolejna ewolucja anten

Post autor: encholex »

Wiadomo że normalne wi-fi już jakiś czas temu zrozumiało że straty na kablu są znaczące. Szczególnie gdy wszyscy używali H-155. Sam w swojej instalacji, z uwagi na konieczność zastosowania 12m. przewodu) wymieniłem H-155 na CNT-400 Andrew, który ze złączami zakupiłem na Allegro po cenie niższej niż 4zł/m. I nawet udało się na taki przewód (10.2mm) zarobić fme gdzie inni mówili że nie ma takiego złącza. Możliwe jest również zakręcenie zwykłego złącza N i za 20zł kupić konektor N->TS9 (dla E398). Tak przed możliwym atakiem po co i dlaczego, to dodam że jestem na granicy zasięgu i każdy dB ma dla mnie znaczenie. Ale nie o tym.

Straty na takim CNT-400 są ponad 2 razy mniejsze... Zresztą po zebraniu danych od producentów zrobiłem małe porównanie:

Obrazek
Obrazek

Straty na przewodach są, dlatego też przy Wi-Fi zrobili antenki które mają zintegrowaną kartę sieciową i dalej idzie sobie już skrętką, którą też zresztą jest puszczone zasilanie.
Także pytanie, kiedy i kto odważy się na zrobienie pierwszej takiej zintegrowanej anteny z modemem, może dołożenie jakiegoś wzmocnienia i puszczenie tego przez skrętkę?

Dla większości oczywistym jest posiadanie karty sim w dostępności, bo to internet mobilny, ale z tego co wiem CP juz umożliwia wyrobienie duplikatów karty sim, które ciągną transfer z jednego pakietu, Plus może też coś takiego zrobi jeżeli będzie widział potrzebę ludzi.

Czy ktoś myślał o czymś takim? Może da się wsadzić Raspberry PI do anteny z jakimś modemem? :D

Ten post raczej jest do osób które mają możliwość produkcji takich anten. Czy jest taki myk możliwy? Takie ubiquiti ale do internetu mobilnego....
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Kolejna ewolucja anten

Post autor: wojteks »

encholex pisze:kto odważy się na zrobienie pierwszej takiej zintegrowanej anteny z modemem,
Po co odkrywać Amerykę?

Do anteny (przy antenie panelowej od tyłu dokładasz obudowę) wkładasz router LTE/3G/4G z portem ethernet i po problemie. Antena podłączona pigtailem a zasilanie PoE. Masz już
encholex pisze:Takie ubiquiti ale do internetu mobilnego....
Nie pomagam na PW!
encholex
Stały użytkownik forum

masz na myśli B593 ?
Miałem na myśli bardziej ambitne rozwiązanie i tańsze bo B593 kosztuje ok. 500zl.
moher
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: moher »

Nie, chodzi o dodanie obudowy ze zwykłym routerem ze złączem USB i zewnętrznym modemem 3G/LTE.

PS Dlaczego ludzie chcą teraz wszędzie pchać RPi, nawet tam gdzie się nie nadaje.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

encholex pisze:bardziej ambitne rozwiązanie
Po co ambitne jak są gotowce.
encholex pisze:tańsze
To znaczy ile? Do 3G to MR3020+e3131 starczy a dla LTE żeby mieć duże prędkości to powiedzmy jakieś dovado tiny i odpowiedni modem, tylko czy to wyjdzie taniej niż router z wbudowanym LTE?
Nie pomagam na PW!
encholex
Stały użytkownik forum

heh.. no tak, da się wpakować na górę pudło i w niego router z zewnętrznym modemem.
Raczej nie chodziło mi o alternatywy czyli jak uzyskać taki efekt, bo da się wykombinować. Bardziej chodziło mi o zapytanie czy jakiś producent anten jest w stanie wbudować to w panelówkę w formie płytki.

Ale do Waszej propozycji. Czy w ten sposób jesteśmy w stanie sterować wyborem technologii: 900MHz, 1800MHz czy 2100MHz ?

A i jeszcze takie pytanie: czy jest coś takiego jak przedłużacz sim ? Że mam router z modemem na górze ale gniazdo kart sim na dole. Umożliwia mi to korzystać z neta innego operatora w sytuacjach jak wyżej... Czy jest szansa że modem znajdujący się na górze znajdzie kartę znajdującą się na końcu 12m przewodu ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

encholex pisze:czy jakiś producent anten jest w stanie wbudować to w panelówkę w formie płytki.
Towar raczej mało popularny więc nikt tego nie robi. Co za problem rozpruć obudowę z Tp-Linka (czy czegokolwiek innego) i wstawić go do obudowy z tylnej strony anteny panelowej?
encholex pisze: Czy w ten sposób jesteśmy w stanie sterować wyborem technologii:
Tak.
encholex pisze:więc wsadzam orange free
Z tym może być problem jak antena (a właściwe terminal) jest na maszcie.
encholex pisze:czy jest coś takiego jak przedłużacz sim
Ja nie znam.
Nie pomagam na PW!
encholex
Stały użytkownik forum

W jaki sposób można wybierać technologię (900, 1800, 2100MHz)? Z tego co wiem to nawet gargoyle ma wybór 3G pref, tylko 3G, 3G/4G...

A właśnie słowo nt wsadzania innych kart jest pod ewentualność przedłużenia gniazda kart w dogodne miejsce...

ps. po co odpowiadać cząstkowo zdanie po zdaniu, jak sens jest dalej wyjaśniony...
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

encholex pisze:W jaki sposób można wybierać technologię (900, 1800, 2100MHz)?
Jest jeden, duzy problem w tego typu samorobkach - zakres anteny.

W zasadzie nie ma mozliwosci zrobienia dobrej anteny majacej rownoczesnie duzy zysk, kierunkowosc i dopasowanie dla wszystkich trzech zakresow jednoczesnie. Tego typu anteny to zazwyczaj bardzo drogie log-periodyki.

Pasmo (nie mylic z technologia) wybierasz komendami AT wysylanymi do modemu.
Nie pomagam na PW.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

encholex pisze:Z tego co wiem to nawet gargoyle ma wybór 3G pref, tylko 3G, 3G/4G...
musisz więcej czytać :)

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=68304#p68304

ja sobie dostosowałem opcje konfiguracji, tak, aby modem E398 przełączał się na 3G 2100MHz lub na LTE 1800 MHz, no i opcja bez zmian pozostała, można te opcje przerobić, aby wybierać 3G 900MHz, 3G 2100MHz, LTE 1800MHz, tylko trzeba doczytać

to jeden ze sposobów, drugi to webshell, gdzie można bezpośrednio zmieniać technologie i częstotliwość przesyłając komendę AT np;
echo -e "AT^SYSCFGEX="02",400000,0,2,7FFFFFFFFFFFFFFF,,\r" > /dev/ttyUSB1
3G 2100

echo -e "AT^SYSCFGEX="02",2000000000000,0,2,7FFFFFFFFFFFFFFF,,\r" > /dev/ttyUSB1
3g 900

echo -e "AT^SYSCFGEX="03",400000,0,2,7FFFFFFFFFFFFFFF,,\r" > /dev/ttyUSB1
LTE 1800

kolejna możliwość to terminal picocom uruchamiany w konsoli putty
picocom -b 115200 /dev/ttyUSB1

i wpisujesz normalne komendy AT

tylko jedna rzecz, aby to robić musisz doczytać i wiedzieć co chcesz osiągnąć i jak to zrobić

podane przykłady dotyczą routera tp-link 3420V2 z Gargoylem 1.5.9.6 i modemem E398
dexter18

Post autor: dexter18 »

Zastanawiam się nad, wymianą H155 na właśnie ten przewód CNT-400 Andrew. Jeśli są mniejsze straty na złączach i kablu , zyskam na zasięgu trochę ?
Piotrek24
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Piotrek24 »

Porównaj sobie tabelki tłumienia np. na stronie Dipolu np. na 2000 Mhz.Różnica jest bardzo duża wg tych danych. Powienieneś zyskać.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Piotrek24 pisze:Porównaj sobie tabelki tłumienia np. na stronie Dipolu np. na 2000 Mhz.Różnica jest bardzo duża wg tych danych. Powienieneś zyskać.
Pierwsze pytanie to ile tego kabla jest.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

krystianb pisze:Pierwsze pytanie to ile tego kabla jest.
U mnie przy 7 m różnica była...byłem zdrowszy psychicznie i bardziej zadowolony z siebie mając kabel 1/2'' :hyhy:
dexter18

Post autor: dexter18 »

U mnie jest 10 metrów.
encholex
Stały użytkownik forum

key,
No fakt, zapomniałem o dopasowaniu anteny do pasma. Masz może namiary na bardzo dobrego periodyka ?

kmy,
Wielkie podziękowania za podpowiedź. Jak tylko sprawię sobie router który pociągnie gargoyla, pewnie podążę według Twoich rad, bo z tego co piszesz ma to sens. Czy udało Ci się uruchomić też tuner dvb-t ?

dexter18,
Tu dokładne specyfikacje przewodów w oparciu o które zrobiłem przeliczenie na interesujące mnie częstotliwości 1800/2100Mhz.

http://www.commscope.com/catalog/andrew ... x?id=26454
http://www.meditronik.com.pl/doc/plus/h155pe.pdf
a także:
http://wifi.zentala.pl/downloads/images ... ryczny.htm
http://www.interprojekt.pl/katalogp.asp ... k=KAB-H155

Znajdzie się po kilku po obu stronach którzy Ci powiedzą, że się nie opłaca albo się opłaca. Jest to tylko Twoja decyzja, bo koszt jednak jest. Ale dla mnie te 3dB zrobiło różnicę, bo według mapki jestem daleko od zasięgu, drzewa mam po drodze i każdy dB był na wagę złota . Skusiłem się tylko dlatego bo trafiłem na Allegro na gościa który oferuje przedłużacze oparte na tym przewodzie ale oczywiście jest w stanie zrobić jakikolwiek przewód na życzenie po super cenach. Rzeczy markowe i oryginalne, a złącza jakie chcesz, proste, kątowe, zaciskane, skręcane a i nawet zaciskane fme ma w asortymencie. Dla niektórych mankamentem może być właśnie grubość przewodu bo ma ok 10.2mm i nie zawsze dobrze się go układa.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

encholex pisze:Masz może namiary na bardzo dobrego periodyka ?
Rohde & Schwarz. Tyle ze pewnie poza budzetem.

Jednego Log/periodyka pokusil bym sie zrobic sam, kalkulator znajdziesz w necie, jak bedziesz bardzo dokladnie pracowal, wyjdzie calkiem niezle cacko.
Nie pomagam na PW.
encholex
Stały użytkownik forum

takie coś? http://www.tmgtestequipment.com.au/prod ... HL046E.pdf
Jak właśnie z zyskiem takiej anteny w interesujących nas pasmach? tutaj niby nie mniej niż 7dBi, ale czy da się więcej wydusić? jakieś reflektory, miski, durszlaki ? :) pytam poważnie, bo chwilami nawet ciągnie mnie załatwianie panelu kathrein analogicznego jaki jest na bts'ie... Chwilami podchodzi to już pod manię, ale niestety nie mam też czasu na szukanie i testowanie czego oczekuje większość ludzi, którzy mają wiedzę, ale nie chcą się tak łatwo podzielić, a oczekują od zainteresowanego że sam będzie szukał kalkulatorów i dokształcał się w tym temacie. Niestety duża ilość ludzi trafiających na to forum niestety prosi o pomoc bez konieczności grzebania w necie, dokształcania się i dopiero wtedy pytania o konkretne rzeczy które dla zielonych są niezrozumiałe. Tak sobie kiedyś pomyślałem, że na każdym forum specjalistycznym powinien być dział, gdzie za kasę kupuje się radę\instrukcję bez szemrania że poszukaj.
Oczywiście nie nawiązuję do obecnej rozmowy :)

Próbowałeś robić tego periodyka? Jaki możliwy zysk jest do uzyskania według Ciebie? Czy według Ciebie, wcześniej gdzieś zamieszczana propozycja ( http://www.poynting-europe.com/products ... duct_id=46 ) ma sens?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Ta jest na zle pasmo, ale mniej wiecej tak to wyglada, tylko ze dla twoich potrzeb mozesz wykonac w technologi micro-strip:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Lpda-2.jpg

Albo klasycznie, na pretach. Jestes w okolicy styku obu geometrii.
encholex pisze:Próbowałeś robić tego periodyka?
W microstripach na 10...13 GHz - jakies 10..12 lat temu.
encholex pisze: Jaki możliwy zysk jest do uzyskania według Ciebie?
Taki jaki podaja wzory. Ja nie jestem wyrocznia, a fizyka ma to do siebie, ze jest powtarzalna. Jak starannie wykonasz.
encholex pisze: wcześniej gdzieś zamieszczana propozycja
To wlasnie log-per..... :papa:
Nie pomagam na PW.
encholex
Stały użytkownik forum

to może ta? http://www.tmgtestequipment.com.au/prod ... _HL040.pdf

Skoro drukowanie to o jakiej dokładności mówimy ? Kiedyś robiłem płytki z eagla drukowane laserówką na folii. To by wystarczyło ?

A i jeszcze w między czasie pociągnę za język:
- Którą byś polecił na 1800MHz ?
- Którą byś polecił na 2100MHz ?
- Którą byś polecił na 900MHz ?
- Którą byś polecił gdybyś miał korzystać z 1800MHz i 2100MHz zamiennie ?
i finalnie: jakiej anteny używasz ?

Często większość zaufa wyborowi znawców tematu...w końcu znają się na rzeczy i jeśli wybrali daną antenę, to musi być dobra...

a ten log-per do którego dałem link, to wart uwagi ?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

encholex pisze:Skoro drukowanie to o jakiej dokładności mówimy ?
Musisz przeliczyc. Zalezy od epsylon-R laminatu i czestotliwosci.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

encholex pisze:jakieś reflektory, miski, durszlaki ?
Wtrącę się. ;) Wiem, że o innym typie anteny piszecie, ale może zrobić kombinację, którą robił Patryk z panelem mikropaskowym i offsetem?
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=133991#133991
Może tylko większa czasza i jakaś mniejsza antena panelowa (żeby nie zasłaniała tyle czaszy). Pod koniec strony wynik co się udało osiągnąć i przez jaki teren.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ja.michal pisze: ale może zrobić kombinację, którą robił Patryk z panelem mikropaskowym i offsetem?
Policz sobie jakiej wielkosci musial by byc ofset, zeby osiagnac odpowiednie parametry. Dla ~11 GHz masz minimum 40 cm, skalowac mozesz linearnie, biorac pod uwage dlugosc fali ;)
Nie pomagam na PW.
encholex
Stały użytkownik forum

key pisze:Musisz przeliczyc. Zalezy od epsylon-R laminatu i czestotliwosci.
ok, to jednak nie dla mnie.. jakieś specjalne laminaty. To jednak nie na tą ilość czasu jaką dysponuję, ale miło było zobaczyć log-per'a na laminacie, choć zysk rzędu 5-7dBi nie zachęca do wydania takiej kasy....
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie pomagam na PW.
encholex
Stały użytkownik forum

Myślałem że chodzi o tą Rohde&Schwarz :
http://www.tmgtestequipment.com.au/prod ... _HL040.pdf

400-3000MHz

łapie też DVB-T :D
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

key, zgadza się, ale jak widać kombinacje Patryka działały. Przejrzy ten temat. :)
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

encholex pisze:kmy,
Czy udało Ci się uruchomić też tuner dvb-t ?
nie próbowałem, nie jest mi potrzebny
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ja.michal pisze:Przejrzy ten temat.
Miedzy "dziala" a "ma sens" jest duzy rozstrzal. W koncu mozna tez przy pomocy trampka wbic gwozdzia do sciany.
Nie pomagam na PW.
encholex
Stały użytkownik forum

A co myślicie o tym?
Log-per z pewnie 4-5dBi, ale z dołożonym wzmacniaczem na 40dB dzięki czemu wyciąga ~45dBi !! :cfaniak:

http://www.aaronia.com/products/antenna ... l-Antenna/
http://www.aaronia.com/Datasheets/Anten ... _6080X.pdf
Ostatnio zmieniony 2013-08-11, 14:43 przez encholex, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ