proszę o pomoc, gdyż nie mogę pozwolić sobie na zakup paru anten i losowanie

Miejsce:
- http://goo.gl/maps/tN6HC
- biuro usytuowane jest w tym małym kwadraciaku na PARTERZE (na mapie punkt A)
- zgodnie z mapa, z okna można zobaczyć ten granatowy samochód, stoi on przodem/tyłem do okna
- w biurze są notoryczne problemy z zasięgiem GSM, praktycznie nie da się swobodnie korzystać z telefonu komórkowego (przerywa)
- została zakupiona bramka GSM (z małą antenką), która stoi na parapecie od wew. strony okna, a do bramki podłączony został telefon stacjonarny - rozwiązanie to przyniosło efekt i można rozmawiać przez telefon na bramce
- z okna (punkt A) widać dach 5-6 piętrowego budynku (punkt B)
- okno jest okratowane, nie ma możliwości zamontowania anteny na zewnątrz, nie ma możliwości zamontowania anteny na dachu
- antena może być umieszczona wyłącznie na parapecie od wew. strony okna
- niestety nie wykonywałem pomiarów, ale na modemie E3131, podłączonym do laptopa + prowizorycznie wciśnięty w gniazdo miedziany drut, była jedna kreska zasięgu 3G, jeżeli uzwojenie położyłem na zew. stronie parapetu, były dwie kreski HDSP. Ping miał ok 50ms. Dało się korzystać z internetu. (przepraszam za laickie dane, ale zbyt mało czasu i skończyło się na testach prowizorycznych)
Pytanie, jaka antena ?
1. Dookólna, czy kierunkowa ?
2. Być może jesteście w stanie doradzić firmę z Wrocławia, która przyjdzie z 3 antenami, sprawdzi, zamontuje.. oszczędzę czas i pieniądze na odsyłanie anten które się nie sprawdzą.
Dzięki