Era blokuje rapidshare?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sharx
Początkujący użytkownik forum

Era blokuje rapidshare?

Post autor: Sharx »

Używam blueconnect i od wczoraj przy próbie wejścia na stronę rapidshare.com nie mogę się z nią połączyć. Wszystkie inne strony, nawet serwery do uploadu plików np. MU, Filefactory itp. działają bez zarzutu. Już myślałem, że może strona rapidshare nie działa, więc połączyłem się przez zmienione proxy i strona wyświetla się normalnie. Świadczy to jednoznacznie, że Era zablokowała mi dostęp do rapidshare. Dziwne jest to tym bardziej, że ostatnio nic nie ściągałem z serwerów rapida. Moje pytanie do użytkowników blueconnect: czy ktoś może wejść na stronę rapidshare.com? Jeśli tak, to będę dzwonił do Ery, a jeśli wszystkim zablokowali to trudno. Paradoksem jest, że mimo tak dużych limitów, Era nakłada dodatkowe ograniczenia… niedługo na Onet nie wejdę, bo uznają animacje flash powodują za duże obciążenie łącza… :?
Awatar użytkownika
Selvis
Stały użytkownik forum

Re: Era blokuje rapidshare?

Post autor: Selvis »

Na zwykłym połączeniu tez mi przed chwilą nie weszło.
"Przekroczony limit ładowania strony".
Przy połączeniu przez najprostsze proxy (w3cache.icm.edu.pl/8080) strona wczytała się bez problemu...

Ale czy to sprawka ERY?
Trochę w to wątpię...
Awatar użytkownika
Sharx

Trzeba poczekać na wypowiedzi innych użytkowników blueconnect i sprawa się wyjaśni. Osobiście sądzę, że jest mało prawdopodobne, żeby rapidshare nałożył bana na cały eranet, bo taka sytuacja musiałaby zaistnieć (jest przecież zmienne IP). Szybciej uwierzę, że to sprawa Ery. No ale, poczekamy, zobaczymy…
Pozory myl?...
Awatar użytkownika
Selvis
Stały użytkownik forum

Zwróć uwagę, że pula adresów IP dla użytkowników BC jest bardzo mała.
Wszyscy użytkownicy są za NATem widziani pod jednym z kilku adresów...
Awatar użytkownika
Grupens
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Grupens »

Ja również nie mogę wejść na tę stronę od wczoraj...
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

Faktycznie z Ery nie da się wejść na rapidshare !!! Ciekawe czy faktycznie Era to u siebie zablokowała czy Rapidshare zablokował Ere ? Z Plusa wszystko działa normalnie ale zauważyłem że Plus ma o wiele większą pulę ip przydzielaną klientom niż Era !!!
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Może jest jakiś problem z routingiem miedzy serwerami bądź DNSami.
Bo niby po co mieliby dawać bana na "Erę"?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Pawe???
Użytkownik forum

Post autor: Pawe??? »

Z ciekawości zapytam choć nie mam Ery. Sprawa dotyczy tylko rapidshare.COM czy także rapidshare.DE ?
iPlus 110 + Comander2 ~20kB/s
Awatar użytkownika
Selvis
Stały użytkownik forum

Pawełłł pisze:Sprawa dotyczy tylko rapidshare.COM czy także rapidshare.DE ?
Hmmm...
de weszło.
Awatar użytkownika
Sharx

Wczoraj wysłałem e-mail do Ery. Oto odpowiedź:

"Dziękuję za nadesłaną korespondencję. Pragnę wyjaśnić, iż w usłudze blueconnect w chwili obecnej nie blokujemy żadnych portów. Nie udało się również wejść na podany link wykorzystując inne połączenie niż blueconnect. Problem należy zgłosić do administratora tego serwisu. Problem może leżeć być spowodowany np zbyt dużą ilością pobrań z danego adresu IP, bowiem domyślnie w usłudze blueconnect przyznawany jest adres dynamiczny z puli prywatnej. Na naszym routerze jest zamieniany jednak na adres publiczny."
Pozory myl?...
Awatar użytkownika
Grupens

Uzyskałem podobną informację podczas rozmowy telefonicznej.
Deformują nas formuły.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

...Jeżeli BC ma jeden główny adres IP - reszta jest za NAT'em to w przypadku użycia rapida przez dużą grupę użytkowników może się zdarzyć że w danej chwili jest zablokowany. Za darmo można ściągnąć jedną paczkę średnio co 2 godz. I wszystko się blokuje. Nawet jeżeli użyjemy serwera proxy to nic nie da (sprawdzałem). Chłopaki się wycwanili od pewnego czasu... Miałem podobną sytuację w sieci osiedlowej dopóki nie załatwiłem sobie zewnętrznego IP... Chociaż na simdacie nie miałem problemu - próbowałem kilkakrotnie w ciągu dnia. Wystarczyło wstukać kod... Trochę to drogo więc nie kilkałem dalej...
Awatar użytkownika
Sharx

Myślę, że BC nie ma, jak sugeruje "mar_kow" jednego głównego adresu IP. Jeśli się nie mylę, to przydziela dynamiczne IP z puli adresów: 213.158.196.0 - 213.158.196.255.

Sprawa powoli się wyjaśnia. Na 99% strona nie działała z winy serwerów Rapidshare. Dziś rano udało mi się już połączyć i ściągnąć plik. Do wyboru miałem tylko: Download via Cogent, Download via TeliaSonera (gdzie zawsze było dużo więcej możliwości). Prawdopodobnie wprowadzają jakieś zmiany na serwerach RS i w efekcie użytkownicy BC nie mogli wejść na ich stronę. Myślę, że sytuacja z czasem powinna wrócić do normy.
Pozory myl?...
Awatar użytkownika
Pawe???
Użytkownik forum

Post autor: Pawe??? »

Jako ciekawostkę powiem, że ja (ale w Plusie) też ostatnio na rapidzie miałem tylko dwa mirrory do wyboru.
iPlus 110 + Comander2 ~20kB/s
Awatar użytkownika
Grupens

U mnie już wszystko wróciło do normy. Strona się wczytuje.
Deformują nas formuły.
adriana-adusia

Post autor: adriana-adusia »

mam neta z ery i nigdy nie mialam problemów z wejsciem na rapida,a wchodze dosc czesto,problemem raczej jest to,ze ktos ma takie IP jak ja i widnieje napis,ze wlasnie sciagam,albo dopiero sciagnelam . musze wtedy kilka razy sie rozlaczac:P
ODPOWIEDZ