Orange free - e3131 + zewnętrzna antena

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
robroypl
Początkujący użytkownik forum

Orange free - e3131 + zewnętrzna antena

Post autor: robroypl »

Witam, obecnie korzystam z Orange Free na kartę, a mój cały zestaw składa się z routera do którego na USB wpięty jest modem HUAWEI e3131 z rzeczoną wyżej kartą. Mam jednak pewien problem z sygnałem, jedynie na parapecie jestem w stanie złapać stabilny sygnał. W innych miejscach pokoju bardzo długo się łączy i często po ustanowieniu połączenia następuje disconnect. Pingi kształtują się również niezbyt okazale:

Kod: Zaznacz cały

Badanie onet.pl z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z onet.pl: bajtów=32 czas=1738ms TTL=63
Odpowiedź z onet.pl: bajtów=32 czas=396ms TTL=63
Odpowiedź z onet.pl: bajtów=32 czas=476ms TTL=63
Upłynął limit czasu żądania.
Chciałbym zamocować na balkonie pierwszego piętra ok 5m (nie mam możliwości na dachu) domu jednorodzinnego antenę zewnętrzną aby poprawić zasięg. Łącza tego nie używam do przeglądania stron www. Mam zestawiony VPN ponieważ potrzebuje odbierać w trybie ciągłym dane z czujnika. Dotychczas używałem przez krótki czas AERO2 które z zasięgiem nie miało problemów, jednakże problemy z zalogowaniem się do sieci w godz. szczytu oraz cogodzinne disconnecty skłoniły mnie do przejścia na Orange Free na kartę. Tu chciałbym wspomnieć że nie zależy mi tyle na wysokich transferach (paczki danych są małe wręcz symboliczne) co na czasie dostępu (im mniejszy ping tym lepszy). Dla zobrazowania dodam iż przed balkonem w odległości około 5m znajduje się drzewo którego nie jestem w stanie wyciąć, linia do nadajnika UMTS "ociera" się o drzewo, gdy pozostałe dwa nadajniki GSM 900/1800 będąc pod kątem 30stopni w stosunku do balkonu omijają je (jednak na widoczność optyczną bym nie liczył dachy domów mogą zasłaniać w odległości ok. 100m) Reszta danych między innymi przekrój wysokości terenu znajduje się poniżej. W związku z tym mam tu swoisty podwójny dylemat.

Po primo nie wiem na jakie pasmo się zdecydować w mojej okolicy (okolice Zabierzowa woj. Małopolskie) są

2 nadajniki GSM 900/1800 Mhz:
Nr z btsearch : 1892 | GPS: 50.116389,19.800556 | odległość do nadajnika: 2km
Obrazek
Nr z btsearch : 11561 | GPS: 50.120278,19.796667 | odległość do nadajnika: 2,10km
Obrazek

oraz 1 nadajnik GSM 1800 / UMTS 2100
Nr z btsearch: 5639 | GPS: 50.106389,19.825556 | odległość do nadajnika: 2,12km
Obrazek

Po drugie primo :) jaką antenę wybrać
Jeżeli chodzi o pasmo 900Mhz studiując dogłębnie forum swoistym liderem wydaje się być ATK20
Natomiast większą zagwozdkę mam przy UMTS 2100, o panelach z cybertechu można przeczytać zarówno wiele dobrego jak i złego. Mówię przykładowo o tych egzemplarzach Panel 17dB Jest też wiele opinii jakoby ten panel nie był wcale tak rewelacyjny co przy nie małej cenie stawia zakup pod znakiem zapytania. Był tu mały test któregoś z forumowiczów pomiędzy 17dB panelem cybertechu a drugą anteną w stronę której również kieruje swą uwagę, a mianowicie: ATK400
encholex
Stały użytkownik forum

Re: Orange free - e3131 + zewnętrzna antena

Post autor: encholex »

Pytania do 2100MHz:

Skoro na drodze w odległości tylko 5m stoi drzewo, nie istnieje szansa na przesunięcie kilkunastu cm w bok mocowania przyszłej anteny?
Czy widać UMTS 2100MHz?

Zarysu terenu:
1. Skąd masz takie zarysy? ;)
2. Patrząc na zarys od prawej strony, ta górka w odległości ok. 200m jest wyżej o ok 3m... raczej zarys bierze wysokość gruntu, a antena będzie na I piętrze... Czyli jest szansa na widzenie tego UMTS. Czy masz szansę na pożyczenie od kogoś anteny na 2100MHz? Na to bym stawiał... Ewentualnie zawsze jest możliwość zwrotu do 10 dni bez podania przyczyn...
robroypl
Początkujący użytkownik forum

Re: Orange free - e3131 + zewnętrzna antena

Post autor: robroypl »

Zarysy terenu pochodzą z Google Eartha, trzeba użyć narzędzia miarki a następnie klikając prawym przyciskiem myszy stworzyć profil poprzeczny wysokości :)

Co do widoczności że o fresnelu nie wspomnę nie liczył bym zbytnio. Już abstrahując od tego drzewa i przesunięcie w bok, mało tego że są też i inne pojedyncze drzewa (nie mówimy tu o lesie) to sam nadajnik prawdopodobnie zasłonięty zostanie przez jeden lub dwa domy. Owszem te wykresy określają uśrednioną wysokość na poziomie gruntu, sam dom to około 6m nad ziemią (1 piętro + mały maszt na balkonie) jak i 10m po stronie UMTS (jakiś budynek bizness parku). Problemem jest też fakt mojego ograniczonego czasu nie dalej jak za tydzień z kawałkiem wyjeżdżam zagranicę. Także na zabawy ze zwrotami mogę nie mieć czasu.

Zdecyduje się chyba jednak na wariant bezpieczny i wybiorę ATK20 z dipola, dokupię 5m kabla i sam zarobię FMA (parę lat temu przy okazji prac przy sieciach Wi-Fi, bliźniaczych RP-SMA na zarabiałem się setki)

Chyba że szanowne grono wskaże mi lepszą od przedstawionej powyżej ATK20 antenę na 900Mhz.
ODPOWIEDZ