Porada eksperta ds. zasięgu i zależności modemowo antenowych

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
d0w1
Początkujący użytkownik forum

Porada eksperta ds. zasięgu i zależności modemowo antenowych

Post autor: d0w1 »

Witam gorąco wszystkich z forum. Mieszkam na małej wsi w Lubelszczyźnie, dokładniej - Kaznów-Kolonia. Posiadam internet - Iplus, modem HUAWEI E173. Bez żadnej anteny w domu łapie mi 3 kreski na 5 EDGE. Postanowiłam zainwestować więc w lepszą przyszłość, zakupiłam antenę, znajomek polecił mi Antenę ATK-20 z konektorem do Huawei, więc zakupiłam pełna niewiedzy o jej możliwościach, lecz pełna entuzjazmu. 1 km od mojego domu stoi wierza z plusa, trafiłam na mapę BTS i tam jest że to wierza GSM 900 coś takiego pisze .... czarna magia. Pracuję nad montażem tego ustrojstwa. Jednak nie tu jest pies pogrzebany. Potrzebuję pomocy w sprawie zasięgu, bo nie rozumiem kilku rzeczy, mianowicie BTS'ów i jakie one mają znaczenie, jak moja antena je widzi itp. czy jest ktoś kto mógłby sprawdzić jakie mam szanse na zasięg? podkreślam, że przestrzeń ode mnie w stronę wierzy jest niezakłócona żadnymi wielkimi budowlami czy ogromnymi pomnikami przyrody. Sąsiad mieszkający kilka metrów wyżej z powodzeniem bez anteny 'wyłapuje' zasięg HSPA+, sprawdziłam na stronie plusa i faktycznie, ten zasięg jest dostępny dla mojej wsi, co mnie strasznie zdziwiło że ja nie mogę go złapać. Wracając do sedna - potrzebuję pomocy w sprawie tych odbiorników, czy tam jak to się zwie.... bo tych zależności, to już nie łapię

Pozdrawiam
Piotrek24
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Porada eksperta ds. zasięgu i zależności modemowo antenowych

Post autor: Piotrek24 »

d0w1 pisze:modem HUAWEI E173
Jeśli masz Huawei E173 to nie dziw się, że nie możesz złapać zasięgu z NodeB Aero (na którym to m.in. Iplus działa) bo ten modem nie obsługuje częstotliwości UMTS 900 tylko UMTS 2100. Wtedy ta Twoja antena to nada się tylko na polepszenie zasięgu GSM 900 (technologia EDGE). Chyba że masz Huawei E173u-2.

[ Dodano: 2013-05-22, 14:53 ]
d0w1 pisze:czy jest ktoś kto mógłby sprawdzić jakie mam szanse na zasięg?
W zasadzie nie powinnaś mieć problemów z zasięgiem prawie żadnych nawet bez anteny tylko modem musi obsłużyć pasmo UMTS 900.
d0w1
Początkujący użytkownik forum

Post autor: d0w1 »

dziękuję za odpowiedź - bardzo mi pomogła, rozumiem, że mój modem obsługuje tylko pasmo UMTS 2100, a w pobliżu (kilometr od domu) mam aero2 UMTS 900, a mimo dobrej anteny i dobrze ukierunkowanej odbiorniki 2100 są zbyt daleko, poza moim zasięgiem, aby mi złapało dobry zasięg 2100? proszę o odpowiedź, wybaczcie że tak kręcę i mącę, słabo rozumiem te zależności
Piotrek24
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Piotrek24 »

d0w1 pisze:a w pobliżu (kilometr od domu) mam aero2 UMTS 900
Może tak, może nie, nie będę wnikał czy to akurat z tego NodeB Aero Twój sąsiad łapie ten zasięg UMTS900 bo to nie jest ważne, najważniejsze, że łapie (mapa, którą oglądałaś obrazuje tylko wydane pozwolenia, a czy wszystko faktycznie działa to już inna sprawa)
d0w1 pisze:mój modem obsługuje tylko pasmo UMTS 2100
Jeśli to E173 to tak
d0w1 pisze:a mimo dobrej anteny i dobrze ukierunkowanej odbiorniki 2100
Ta antena ATK-20 nie jest przeznaczona na pasmo UMTS2100 tzn. najlepszy zysk i pożytek z tej anteny osiągniesz stosując ją na GSM/UMTS 900.
Zmień modem na taki, który obsługuje pasmo UMTS900 i będzie dobrze :ok:
ODPOWIEDZ