Witam,
mam problem ze wzmacniaczem. Zagubiła mi się gdzieś antenka od niego, była ona dokręcana na końcu kabla i wystawiana na zewnątrz, coś podobna do tych antenek od routerów tylko że bardziej elastyczna. Czy jest możliwość dokupienia jej? A może coś z zakombinowaniem domowym, jakiś magiczny patyczek włożyć :-) bo czytałem na forum, że niektórzy nawet budują własne anteny do np modemów.
Pozdrawiam.
repeater gsm
Moderator: Moderatorzy
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: repeater gsm
Wiesz, że w kraju od kwietnia zeszłego roku użytkowanie takich urządzeń jest nielegalne? Chyba, że zainstalował Ci to ktoś z operatorów gsm (co raczej możliwe nie jest).
Jeśli w innym kraju jest to legalne, to musisz zakupić antenę na odpowiednią częstotliwość i o określonej impedancji (zwykle 50Ohm). Najłatwiej zdobyć ją tam gdzie repeatery sprzedają.
Jeśli w innym kraju jest to legalne, to musisz zakupić antenę na odpowiednią częstotliwość i o określonej impedancji (zwykle 50Ohm). Najłatwiej zdobyć ją tam gdzie repeatery sprzedają.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Rozumiem że to żart z tym że to jest zabronione? :-) a powiedz mi proszę dlaczego nie można tego używać? Ja mam to od kilku lat. A po drugie to niech operator coś zrobi z fatalnym zasięgiem a nie zabrania tego robić, chyba że to ktoś inny zabronił? Nieźle. Niedługo zabronią chodzić to toalety, chyba że zezwolą na to.
Dzięki za info krystianb.
Dzięki za info krystianb.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nowelizacja rozporządzenia http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 122&type=2adziu82 pisze:nie zabrania tego robić, chyba że to ktoś inny zabronił?
1) w § 2 w ust. 1:
a) pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„3) z interfejsem umożliwiającym połączenie,
współpracę i wymianę informacji drogą
radiową między stacją bazową a telekomu-
nikacyjnym urządzeniem końcowym, pra-
cujących w ruchomej lub stacjonarnej pub-
licznej sieci telekomunikacyjnej — przez
przedsiębiorcę telekomunikacyjnego posia-
dającego ogólnopolską rezerwację często-
tliwości wykorzystywanych do świadcze-
nia usług za pośrednictwem stacji bazo-
wych;”,
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!