Samsung SGH-I600 pod linuksem

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Czubi
Początkujący użytkownik forum

Samsung SGH-I600 pod linuksem

Post autor: Czubi »

Witam!

Mam taki problem. SGH-I600 z Windows Mobile 6 próbuję podłączyć przez kabel USB lub Bluetooth do Mandrivy Spring. Wcześniej miałem Mandrivę 2007 Free i też nie dało rady. Zbytnio się w tym nie orientuję i tu właśnie proszę o pomoc, jakby to zrobić, coś doinstalować, czy jak?
Linuks wykrywa prawidłowo telefon podpięty do portu USB, w menedżerze urządzeń USB. jest też opcja podłączenia telefonu jako "mass Storage" i wtedy Linuks wykrywa go jako dysk przenośny.
DialUp chyba nie wchodzi w rachubę z racji ograniczenia transferu (tak myślę). Łączę się przez HSDPA.

W Windowsie działa bez problemu przez Bluetooth (Targus), jak i kabel USB. W przypadku Bluetooth wykryty jest service Network Access Point. Podczas próby połączenia muszę je najpierw zainicjować w telefonie w aplikacji Udostępnianie Internetu, gdzie do wyboru mam USB lub Bluetooth. Jeśli łączę się przez kabel USB, komputer korzysta z połączenia lokalnego, utworzonego automatycznie po instalacji sterowników dostarczonych ze smartphonem.
W menedżerze urządzeń mam doinstalowaną kartę sieciową "Windows Mobile-based internet Sharing Device #3", z której korzysta podczas połączenia USB, a jest jeszcze karta sieciowa "Bluetooth LAN Access Server Driver". Domyślam się, że z niej korzysta system podczas połączenia przez Bluetooth.

To tyle.

Dodam tylko, że z tego powodu znowu zainstalowałem Windowsa :-(
ODPOWIEDZ