Ericsson F3307 w Lenovo X220 pod Win7 x64

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
LeniVietz
Początkujący użytkownik forum

Ericsson F3307 w Lenovo X220 pod Win7 x64

Post autor: LeniVietz »

Witam,

Historia:
Kupiłem jakiś czas temu na Allegro w/w modem (jeśli dobrze pamiętam współpracuje on z Acerami i HP). BIOS rozpoznawał sprzęt jako obcy i nie pozwalał na uruchomienie komputera ale udało mi się to ominąć poprzez modyfikację biosu.
Następnie był problem ze sterownikami - od HP chciały się zainstalować (bo przecież to nie od HP modem), od Lenovo nie wykrywały sprzętu. Od Acera dały się zainstalować ale nie były zgodne ze sprzętem.
Wpadłem na pomysł, by edytować pliki *.ini sterowników i przy wpisach dotyczących modemu F3307 zamieniłem Hardware ID na: \VID_03F0&PID_2F1D (uzyskane z niedziałającego urządzenia w Menadżerze urządzeń). Udało mi się ręcznie wymusić instalację sterowników.

Obecny problem:
Sterowniki są, urządzenie jest rozpoznawane jako następujące urządzenia:
Modems: F3307 Mobile Broadband Modem Port
Network Adapters: HP lc2010 Mobile Broadband Module Network Adapter
Smart Card Readers: F3307 Mobile Broadband USIM Port
USB Serial Bus controllers: F3307 Mobile Broadband Device

Top NetInfo widzi urządzenie: F3307 Mobile Broadband Modem Port
W zakładce port do komunikacji z modemem mam 2 możliwe pozycje:
COM82: Port F3307 Mobile Broadband Device Management (COM82)
COM83: F3307 Mobile Broadband Modem Port

Na COM83 (bez wybranej komunikacji AT) - łączy nieskutecznie bez pokazywania błędów.

Na COM83 (z wybraną komunikacją AT) - pojawia się komunikat, że ustawiono modem i że należy wybrać inny port.

Na COM82 (bez AT) - łączy nieskutecznie bez pokazywania błędów.

Na COM82 (z AT) - "Nie udało się otworzyć portu."

Mam wyłączone wszystkie inne programy do zarządzania połączeniem internetowym (poza domyślnym w Windows 7, ale te nigdy nie kolidował z Huawei'em E173s-2). Zainstalowane mam jeszcze Mobile Partner i Internet w Cyfrowym Polsacie.
Przy próbie połączenia bezpośrednio z Windows 7 mam "Error 734: The PPP link control protocol was terminated".

Mój system operacyjny: Windows 7 Professional x64.

Niekoniecznie zależy mi na użyciu Top NetInfo, ale chciałbym móc użyć modemu w celu innym niż zajmowanie gniazda w komputerze ;)

Z góry dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ