Bezproblemowy modem HSPA+ czy HSPA (co ma znaczenie??)

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Gregrin
Początkujący użytkownik forum

Bezproblemowy modem HSPA+ czy HSPA (co ma znaczenie??)

Post autor: Gregrin »

Witam.

Jestem laikiem i chce kupić modem. Mam jakiś stary modem 7.2Mbit (czyli jeżeli dobrze rozumuje to standard HSPA bez plusa). Sprawdzałem jaki mam na nim zasięg (podłączając go do pożyczonego tp linka mr3420n) i pokazywało mi ok 73-80%. Do tego robiłem parę razy testy na speedtest.net i ping wahał się od 92-120ms (wraz z zwiększaniem się ruchu w sieci ponieważ pierwszy pomiar był o 8 a ostatni o 13) a download udało mi się uzyskać 6.3Mbps (czyli chyba wyciągałem max tej technologi przy tym zasięgu ??).

Czy opłaca się kupować inny modem ? Czy w technologi HSPA+ poprawi mi się transfer (teoretycznie przy tym zasięgu osiągnę jakieś 18Mbit?? Dobrze myślę czy jest to bardziej skomplikowane ??) i ping (z tym ze transfer ograniczany jest ofertą do 10Mbps http://www.drei.at/webshop/prepareSelec ... nId=C33282)??

Jeśli tak to co polecacie kupić, żeby w późniejszym czasie dało się połączyć z jakimś tanim routerem (np MR3220)??

Z tego co normalnie daje operator jest Huawei E3131 i HUAWEI E3256 (drugi potrzebny jest chyba przy taryfie 30Mbps i pewnie chodzi o technologie DC-HSPA+). Czy wybierając e3256 i mając ograniczenie taryfa 10Mbps jakość połączenia (stabilność i pingi) będzie lepsza w tej DC czy nie będzie miało to znaczenia ??

Na allegro widać ze te e3131 są bardzo popularne ale dużo jest wersji hilink o której znalazłem tylko krótkie info ze jest problematyczna. To prawda (i w czym niby jest)??

I moje ostatni pytanie. Znalazłem modem ZTE mf669 który wspiera tez tylko technologie HSDPA+ a download ma do 28 zamiast do 21Mbps. Czy lepiej wybrać taki model (tym bardziej ze cenowo tez jest atrakcyjny...)

Jestem bardzo skołowany i już sam nie wiem co myśleć :gwiazdki: Bardzo proszę o fachowe opinie na temat moich dywagacji.

EDIT: Szukając odpowiedzi na moje pytania znalazłem na forum link do http://www.youtube.com/watch?v=AB5FlML4B-c Czy z tego wynika ze jeżeli już wyciągam ok 6Mbps na starym modemie HSPA to przejście na tego e3131 nic mi nie da i dopiero coś z DC-HSPA pokaże różnicę czy po prostu ten BTS do którego łączy się na filmiku jest bardziej obciążony ??
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Bezproblemowy modem HSPA+ czy HSPA (co ma znaczenie??)

Post autor: kordirko »

Jedyną wiarygodną odpowiedź na te pytania dałoby tylko pożyczenie od kogośtych modemów i przetestowanie ich z tym konkretnym BTS-em.
Jest zbyt wiele zmiennych - odległość od nadajnika (siła sygnału), obciążenie bts,
czy jest tam tylko HSPA czy HSPA+, czy twój operator nie narzuca innych ograniczeń zależnie od taryfy.
Jeśli chodzi o zestaw E3131 (mam stary model - nie hilink) + router TP_Link MR3220, to prawie mam ten zestaw w domu
i czasami potrafi z pobliskiego nadajnika orange wyciągnąć tyle:
Obrazek
ale to bardzo rzadko, zazwyczaj prędkość pobierania waha się między 8 a 14 MB.
Z tego co czytałem to ten router obsługuje także 3131 hililink, ale osobiście nie testowałem.
Różnice między wersją "starą" e3131 a hilink są opisane tutaj: http://forum.jdtech.pl/Watek-huawei-e31 ... k-z-aukcji
ODPOWIEDZ