internet w laptopie (modem - telefon GSM)

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
musiek
Początkujący użytkownik forum

internet w laptopie (modem - telefon GSM)

Post autor: musiek »

witam

na wstępie zaznaczam że jestem totalnym laikiem w tym temacie, więc pewnie dla niektórych użytkowników tego forum mój post może być smieszny, ale bardzo proszę o wyrozumiałość i pomoc....

Otóż chciałbym mieć internet bezprzewodowy w moim laptopie mam Della 9300 (z wejsciem PCMIA) i Asusa również z PCMIA posiadam telefony SE k600i - abonament w plusie (UMTS) i samsung z560 - abonament w erze (HSDPA)

wiem że aby mieć intenet bezprzewodowo w laptopie muszę mieć jakąś usługę jak iPlus czy blueconnect ale przy najniższym abonamencie muszę wydać co najmniej 450zl na modem PCMIA

ktoś mi zasugerował, że jeśli posiadam takie telefony to nie muszę już kupować modemu PCMIA bo one w zupełności wystarczą, że gdy je podłączę kablem lub za pomocą bluetooth do laptopa to one będą pełniły funkcję takiego właśnie bezprzewodowego modemu - więc po co sie pchac w koszta modemu PCMIA :)

dodam że pracuję najczęściej w Krakowie w okolicach Rynku Głównego (poczta główna - ul. Wielopole) a więc z tego co sie orientuję pełny zasięg UMTS/HSDPA

moje pytanie brzmi czy faktycznie te telefony mogą pełnić funkcję modemu?? czy to sie sprawdzą ?? czy ktoś już tak robił, jakie ma doświadczenie, czy połączenie jest w miarę stabilne??

korzystam z internetu głownie do odbierania i wysyłania poczty, przeglądania najczęściej polskich serwisów www, od czasu do czasu ściagnę jakąś mp3

jeśli ktoś sie orientuje w ofertach to zapytam o iPlus simdata czy to działa na zasadzie prepaid czyli doładowuje konto i korzystam dotąd do kiedy nie wykorzystam limitu jakim mam na swoim koncie - na ile średnio starcza karta za 50 zł

z góry serdecznie dzięki za pomoc i wszelakie wyjaśnienia
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: internet w laptopie (modem - telefon GSM)

Post autor: Ufo atakuje »

musiek pisze:witam
na wstępie zaznaczam że jestem totalnym laikiem w tym temacie...
Więc powinieneś zacząć od przeczytania naszego FAQ, np. tego tematu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19004#19004

PS. Zdania zaczynamy z dużej litery a kończymy kropką. :!:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

musiek pisze:moje pytanie brzmi czy faktycznie te telefony mogą pełnić funkcję modemu?? czy to sie sprawdzą ?? czy ktoś już tak robił, jakie ma doświadczenie, czy połączenie jest w miarę stabilne??
Nie będę wnikał czy one mogą pracować jako modemy, myślę, że zaraz ktoś się wypowie.
Jeżeli jednak będziesz pytał jak to skonfigurować, to tu jest trochę o tym:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19005#19005
jeśli ktoś sie orientuje w ofertach to zapytam o iPlus simdata czy to działa na zasadzie prepaid
Tu polecę ten wątek:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19004#19004
Dodam, że tak jest to karta podobna do SimPlusa tylko tyle, ze cena na połączenia z internetem jest preferencyjna.

EDIT:
Ufo był minimalnie szybszy ;)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
regedit
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: regedit »

Mam nadzieje, że nikt się nie obrazi ale na początku wakacji napisałem artykuł na swoją stronę nt. internetu mobilnego, zestawienia kosztów abonamentów, modemów w różnych kombinacjach itp. Tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania:
Oto link: KLIK
jeśli ktoś sie orientuje w ofertach to zapytam o iPlus simdata czy to działa na zasadzie prepaid czyli doładowuje konto i korzystam dotąd do kiedy nie wykorzystam limitu jakim mam na swoim koncie - na ile średnio starcza karta za 50 zł
"Ile to jest 100KB? Ile tak naprawdę kosztuje simdata?

Przy założeniu, że każda ciężka strona „waży” około 100KB a każda lekka około 50KB, za jedną złotówkę obejrzymy około 30 ciężkich lub 90 lekkich stron. Warto wspomnieć, że oglądanie (nawet stron z dużą ilością grafiki) może kosztować nie drogo gdyż pierwsze wejście na stronę zabierze 100KB a przeglądanie podstron będzie skutkowało najczęściej tylko zmianą treści a nie pobrania całej grafiki od nowa. Czyli wejście na ciężką stronę pochłonie np. 100KB ale załadowanie każdej podstrony w obrębie tej samej witryny np. średnio ok. 50KB. Przy przeglądaniu 3 stron na minutę (180 stron na godzinę o wadze ok. 50KB) za godzinę surfowania przez simdatę zapłacimy ok. 2,70zł (50KB x 3 x 60 = 9000KB = 90 paczek po 100KB = 90 x 0,03zł = 2,70zł). Jeśli przez drugą godzinę będziemy korzystać tylko z gadu-gadu, za dwugodzinną sesję Plus policzy nam ok. 3zł. Na naszą korzyść wpływa także rozliczanie danych pobranych jak i wysłanych razem."

(...)

Zdrapka 50zł – ok. 163MB i 90 dni ważności konta*

A nie lepiej aktywować sobie usługę iPlus na jednym z telefonów (masz w plusie) i za 60zł mieć 1GB transferu miesięcznie?

P.S. Właśnie teraz siedzę na simdacie :P
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Regedit, fajny tekst. Myślę, że można to nawet dodać do FAQ :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
regedit
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: regedit »

Dzięki. To duży komplement ;)
Szczegóły na PW
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
ODPOWIEDZ