na wstępie zaznaczam że jestem totalnym laikiem w tym temacie, więc pewnie dla niektórych użytkowników tego forum mój post może być smieszny, ale bardzo proszę o wyrozumiałość i pomoc....
Otóż chciałbym mieć internet bezprzewodowy w moim laptopie mam Della 9300 (z wejsciem PCMIA) i Asusa również z PCMIA posiadam telefony SE k600i - abonament w plusie (UMTS) i samsung z560 - abonament w erze (HSDPA)
wiem że aby mieć intenet bezprzewodowo w laptopie muszę mieć jakąś usługę jak iPlus czy blueconnect ale przy najniższym abonamencie muszę wydać co najmniej 450zl na modem PCMIA
ktoś mi zasugerował, że jeśli posiadam takie telefony to nie muszę już kupować modemu PCMIA bo one w zupełności wystarczą, że gdy je podłączę kablem lub za pomocą bluetooth do laptopa to one będą pełniły funkcję takiego właśnie bezprzewodowego modemu - więc po co sie pchac w koszta modemu PCMIA

dodam że pracuję najczęściej w Krakowie w okolicach Rynku Głównego (poczta główna - ul. Wielopole) a więc z tego co sie orientuję pełny zasięg UMTS/HSDPA
moje pytanie brzmi czy faktycznie te telefony mogą pełnić funkcję modemu?? czy to sie sprawdzą ?? czy ktoś już tak robił, jakie ma doświadczenie, czy połączenie jest w miarę stabilne??
korzystam z internetu głownie do odbierania i wysyłania poczty, przeglądania najczęściej polskich serwisów www, od czasu do czasu ściagnę jakąś mp3
jeśli ktoś sie orientuje w ofertach to zapytam o iPlus simdata czy to działa na zasadzie prepaid czyli doładowuje konto i korzystam dotąd do kiedy nie wykorzystam limitu jakim mam na swoim koncie - na ile średnio starcza karta za 50 zł
z góry serdecznie dzięki za pomoc i wszelakie wyjaśnienia