Huawei-E3131 z Play.7z od lesiolo pytanie.

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

Huawei-E3131 z Play.7z od lesiolo pytanie.

Post autor: kris68 »

Mam pytanie czy zeby na nowo wgrac dashboard do Huawei 3131z-2 wystarczy z jego strony : E 3131 Play lesiolo pobrac plik Huawei-E3131 z Play.7z rozpakowac i plik exe :
Huawei-E3131 z Play.exe zainstalowac przy podłaczonym modemie bez karty. Rozumiem ze w ten sposów przywracamy orginalny dashboard z Play dla E 3131 ?
Jezeli tak prosze bardzo o potwierdzenie.
I druga sprawa lesiolo mistrzu bo nikt sobie z tym nie poradzi czy mozemy sie w najblizszym czasie spodziewać sie dashboardu z automatycznym wznawianiem co 1 godzinę w postaci pliku exe tak zeby mozna bylo zainstalowac z tego pliku bezposrednio na modem. Bo przyznam że rozlaczanie co godzine denerwuje. Wiem ż można ustawic sobie w windows 7 automatyczne wznawianie ale raz ze to troche skomplikowane i nie bardzo wiem jak to zrobić dwa jak ktos ma 2 modemy jak ja np. iPlusa to przy jego uzywaniu musi to chyba zlikwidowac jezeli dobrze zrozumialem . Oczywiscie lesiolo Broń Boże nie poganiam jak wyjdzie to wyjdzie tak chciałem sie zapytac na pewno jestes zajetym czlowiekiem bo widze ze rowniez serwisujesz komputery. Jakby ktos dokladnie wytlumaczyl to dla windows 7 najlepiej łopatologicznie ze screnami myślę ze nie tylko ja bylbym wdzieczny. no coz troche softu i czlowiek sie gubi. Ale to tez tylko prośba. Pozdrawiam.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: Huawei-E3131 z Play.7z od lesiolo pytanie.

Post autor: Chris-Kr »

Przecież Top_NetInfo ma opcje automatycznego wznawiania połączenia.
Wystarczy postawić jednego iksa w okienku i już jest włączone, więc trudne to chyba nie jest ;)
Krzysztof
bodzio61
Stały użytkownik forum

Post autor: bodzio61 »

A napiszesz w którym miejscu jest to okienko ?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

bodzio61 pisze:A napiszesz w którym miejscu jest to okienko ?
Ustawienia > Ogólne > ramka "Inne" > "Próbuj automatycznie połączyć..."
Krzysztof
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

Chris-Kr dzieki za wskazanie z tym ze to dobre jezeli ktos uzywa TOP NETINFO ja natomiast wole MOBILE PARTNER i dlatego jestem ciekaw czy jest mozliwosc zainstalowania przez lesiolo tej mozliwości w dashboardzie.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
lesiolo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: lesiolo »

kris68 pisze:automatycznym wznawianiem co 1 godzinę w postaci pliku exe
Dashboard 22.005.26.00.50 i 23.002.08.03.53
wznawia połączenie po rozłączeniu wystarczy ją odznaczyć w opcjach auto połączeń
(link do chomika w podpisie)
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

Dziekuje lesiolo.
artur_arti
Początkujący użytkownik forum

Post autor: artur_arti »

Witam.
Używam modemu huawei e367 z Aero2
Mam dashboard 22.005.26.00.50 PL. Klikam: Narzędzia-> Opcje-> Opcje auto połączenia-> Opcje ponownego wybierania po odłączeniu->Automatyczne ponowne wybieranie po odłączeniu (zaznaczone)-> Czas ponownego wybierania: zaznaczone na 3-> Odstęp ponownego wybierania zaznaczone na 3-> Wyłącz w roamingu (zaznaczone).

Niestety nie działa mi wznawia połączenie po rozłączeniu co godzinę.
Proszę o pomoc co jest nie tak.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

A nie możesz sobie utworzyć połączenia telefonicznego ?

http://jdtech.pl/2011/08/aero2-%E2%80%9 ... aczen.html

Wystarczy poszukać.
artur_arti

Witam.
Znam bloga Jakuba i opracowanie harona :). Potrafię utworzyć połączenie telefoniczne w windowsie :)
Potrzebuję niebrendowanego dashboardu MOBILE PARTNERA bez dodatkowych ikonek i grafik, który wznawia przerwane połączenia w Aero2. Jak napisałem używałem niebrendowanego MP dashboard 22.005.26.00.50 PL i jest tam opcja "Automatyczne ponowne wybieranie po odłączeniu (zaznaczone)" tylko nie wznawia po godzinie. Nie znam się na edycji dasbordów więc poszukuję działającego rozwiązania bez brandu i dodatkowych grafik:)
Może ktoś zna konkretne rozwiązanie jak zrobić by działało >Automatyczne ponowne wybieranie po odłączeniu (zaznaczone) w MP 22.005.26.00.50 PL lub innym MP.
Awatar użytkownika
lesiolo

artur_arti pisze:Automatyczne ponowne wybieranie po odłączeniu (zaznaczone)" tylko nie wznawia po godzinie.
Kolego musisz mieć ustawiony tryb pracy modemu jako RAS z tego powodu, że tylko w RAS da się zrobić automatyczne wznawianie połączenia, i jeszcze musisz mieć orginalny system bez żadnych zmian w usługach systemowych.
artur_arti

Miałem ustawiony tryb pracy na NDIS. Zmieniłem na RAS, więc krok do przodu.
System mam oryginalny W7. Nie wiem czy mam jakieś zmiany w usługach systemowych. Niestety po kolejnej godzinie używania Aero2 nie wznowiło połączenia :(.

Jak powinno być ustawione:
Opcje ponownego wybierania po odłączeniu->Automatyczne ponowne wybieranie po odłączeniu (zaznaczone)-> Czas ponownego wybierania: zaznaczone na 3-> Odstęp ponownego wybierania zaznaczone na 3-> Wyłącz w roamingu (zaznaczone).

Może czas ponownego wybierania i odstęp ponownego wybierania powinny mieć większe wartości?
woma1

Post autor: woma1 »

HI

Załadowałem na E3131S-2 Dashboard 22.005.26.00.54 który (jak wynika z informacji powyżej) sam powinien wznawiać zrywane co godzinę połączenie. Niestety, ta funkcjonalność nie działa. Chciałbym aby to modem wznawiał połączenie, gdyż chce go docelowo zastosować do współpracy z routerem. Mogę oczywiście w konfiguracji połączenie Windows ustawić automatyczne wznawianie, ale to nie o to chodzi. Proszę zatem o informacje, co należy zrobić aby modem sam wznawiał połączenie, bez korzystania z dodatkowego rezydentnego softu (Mobile Partner, Top-netinfo itp), bez ustawiania w połączeniu windows automatycznego wznawiania.

DUDUS
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Dashboard trzeba oczywiście skonfigurować, żeby sam wznawiał połączenie. Dashboard nie ma znaczenia przy podłączeniu do routera - nie jest w ogóle potrzebny.

Bez oprogramowania (dashboardu) w komputerach modem po prostu nie działa, gdyż jego częścią są sterowniki. W routerach to firmware routera steruje modemem, więc dashboard nie jest potrzebny.
woma1

HI

Zatem w "krótkich żołnierskich słowach" co należy zrobić aby modem sam wznawiał połączenia. Gotowałem ROM'y na smartfony z WM, więc i z tym sobie jakoś poradzę. Potrzebuję jednak wskazówek, których nie znalazłem mimo kilku godzin przeglądania zarówno tego forum jak i ogólnie internetu.

Jak zrozumiałem, częścią dashbordu jest soft na komputerze. Jaki soft trzeba zatem zainstalować aby prawidłowo zadziałało wznawianie połączeń dla 22.005.26.00.54? Ja w swojej naiwności myślałem, że po wgraniu tego dashbordu i ustanowienia połączenia Awro2 które stworzyłem w Win7 połączenie będzie już automatycznie wznawiane. Oczywiście zainstalowałem odpowiednie sterowniki modemu. Połączenie się podnosi i działa przez godzinę, a potem "kaput". Proszę o pomoc.

DUDUS
Awatar użytkownika
lesiolo

woma1 pisze:połączenia Awro2 które stworzyłem w Win7
1. Zainstaluj MP 22.005.26.00.54 z modemu
2. Ustaw w Mobile Partner
- modem w tryb RAS
- zaznacz Ponowne wybieranie
- odznacz Wyłącz w roamingu
3. Połącz z internetem za pomocą MP
woma1 pisze:bez korzystania z dodatkowego rezydentnego softu
kupić modem HiLink
ale jak docelowo ma być router, to on załatwi sprawę.
woma1

HI

No to już wiele wyjaśnia. Brdzo dziękuję za pomoc. Czyli oznacza to ni mniej ni więcej tylko tyle, że bynajmniej nie modem wznawia połączenie, ale soft na PC który nim kieruje. To po co instalować dashboard w modemie, skoro to i tak MP decyduje o wznowieniu połączenia?

O HiLink piszą na tym forum,że same z nim są problemy. Dlatego też szukałem E3131S-2. Czy z Twojej wypowiedzi wynika że HiLink sam potrafi wznawiać zerwane połączenie? No bo skoro ma prawidłowo dziać z routerem który takiej funkcjonalności nie ma, to znaczy ze sam od siebie wznawia? Czy dobrze rozumuję?

W takim razie czy HiLink będzie też sam (bez dodatkowego softu) wznawiał połączenie jeśli zostanie podłączony do PC?

DUDUS
Awatar użytkownika
lesiolo

woma1 pisze:To po co instalować dashboard w modemie, skoro to i tak MP decyduje o wznowieniu połączenia?
Masz 10 lat że piszesz takie głupoty ? Więc tłumaczę jak dziecku. (jak nie umiesz sobie poszukać, lub nie chcesz )
Dashboard instalujemy po to aby po formacie kompa lub u kolegi mieć skąd zainstalować działający soft do obsługi modemu,
jak nie masz softu czyli sterownika to komputer nie wie co to jest i sprzęt nie ma prawa poprawnie działać.
(- bez kierowcy to najlepszy samochód jeszcze nigdzie ne pojedzie)
woma1 pisze:1.czy HiLink będzie też sam ...wznawiał połączenie ... podłączony do PC?
2.No bo skoro ma prawidłowo dziać z routerem który takiej funkcjonalności nie ma
ad,1 Tak HiLink sam z siebie wznawia na PC - po jednorazowym poprawnym ustawieniu jest to modem dla "małpy"
ad.2 jak ma działać z routerem to E3131S-2 gdyż, lepiej współpracuje z routerem i tabletami,
prawie każdy router ma automatyczne wznawianie połączenia i sam modem ma niewiele do gadania w tej sprawie.
Ostatnio zmieniony 2013-02-16, 10:38 przez lesiolo, łącznie zmieniany 2 razy.
woma1

HI.

LESIOLO. Dziękuję za wyjaśnienia. Nie mam 10 lat, tylko o 40 więcej (ale gdybym miał wybór, to chętnie wrócił bym do tego wieku :-). Nie małem dotychczas nic do czynienia z modemami, stąd moja niewiedza. Zajmuję się smartfonami i tabletami. Wszyscy na forach używali zwrotu dashboard, nie wyjaśniając o co chodzi. Taraz już wiem. To soft umieszczony we flashu modemu zawierający sterowniki i inne oprogramowanie dla urządzenia, instalowany na PC do którego modem podłączamy. Po podłączeniu modemu do USB widzimy go w systemie jako pendrive USB i/lub dysk CDROM, i tam znajduje się wzmiankowany soft. Ja oczywiście natychmiast wyłączyłem tą funkcjonalność odpowiednimi komendami AT, a sterowniki ściągnąłem z forum i zainstalowałem. Myślę że o to chodzi?

Zatem idąc za ciosem następne pytania. Zasadniczo modem będzie wykorzystywany bezpośrednio w PC. Zatem radzisz żeby w tej sytuacji zakupić E3131 HiLink, gdyż ten model posiada funkcjonalność automatycznego wznawiania połączenia, bez konieczności ustawiania tej funkcjonalności we wpisie związanym z modemem w "Połączeniach sieciowych". Nie ma też potrzeby korzystania z MP ani innego softu do nawiązywania połączenia. Czy dobrze zrozumiałem?

Mogę oczywiście sprzedać E3131S-2 i kupić HiLink. No chyba ze da się wymienić w E3131S2 firmware na taki który daje możliwość automatycznego wznawiania połączenia?

I ostatnie pytanie. Największy problem zrywanie połączenia co godzinę sprawia w przypadku potrzeby ściągnięcia jakiegoś większego pliku. Czy automatyczne wznawianie połączenia przez modem oszuka system operacyjny i pozwoli na kontynuowanie ściągania? Jeśli nie, to czy jest jakaś metoda na ominięcie tego problemu? Proszę nie zrozumieć mnie źle! Nie mam zamiaru korzystać z Aero2 jak z internetu stacjonarnego. Nie do tego służy. Ale czasem będąc na wyjeździe może się zdarzyć taka potrzeba.

DUDUS
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

woma1 pisze:Czy automatyczne wznawianie połączenia przez modem oszuka system operacyjny i pozwoli na kontynuowanie ściągania?
To zależy czym i skąd będziesz ściągał Dla przykładu jeśli będziesz ściągał z chomika przy pomocy menadzera z przeglądarki to po rozłączeniu neta ściąganie nie zostanie wznowione ale jeśli użyjesz chomikBoxa to on automatycznie wznowi pobieranie Do innych plików należy szukać akceleratorów/menadżerów pobierania które mają funkcję wznawiania
Awatar użytkownika
lesiolo

woma1 pisze:Mogę oczywiście sprzedać E3131S-2 i kupić HiLink. No chyba ze da się wymienić w E3131S2 firmware na taki który daje możliwość automatycznego wznawiania połączenia?
Jak go masz to zamiast zmieniania modemu nie łatwiej ustawić połączenie systemowe w windows aby wznawiało automatycznie i po sprawie. (rozwiązania najprostsze sa najlepsze ) Co do firmware to nie ma co kombinować bo do tej pory nie ma żadnego dostępnego.
woma1

HI

Sęk w tym, że nie działa! Skonfigurowałem wszystko poprawnie, zgodnie z wytycznymi na forum oraz jdtech.pl. W końcu to nie jakaś sztuka. Oczywiście nie korzystam z MP czy innych wynalazków. Zainstalowałem stery "Drivers Huawei 4.23.13.00", czyli teoretycznie najnowsze. Poustawiałem co trzeba w top_netinfo, zrobiłem porządne połączenie, ustawiłem w nim opcje wznawiania i jakoś nie działa wznawianie. Łączy się bez problemów, ale nie wznawia. No ale powalczę jeszcze.

Dodam, że próbowałem z E3131S-2 oraz TL-MR3020. No oryginalnym najnowszym sofcie routerka klęska (mimo zalecanego wyłączenia roamingu). Natomiast na OpenWrt śmiga aż miło! Bez problemów nawiązuje i wznawia zerwane po godzinie połączenie. Skorzystałem z zasilacza 5V 1A HP, wcześniej wykorzystywanego z HTC.

Dziękuję wszystkim za pomoc. Ponieważ potrzebuję też drugiego modemu, to zakupię dla odmiany HiLink i zobaczę jak on się sprawuje. Zarówno w bezpośrednim "kontakcie" via USB z PC jak i w tl-mr3020.

DUDUS
woma1

HI

Potrzebuję pomocy w dalszych działaniach związanych z Aero2 przy wykorzystaniu E3131-S2

Miejsce wykorzystania jest dość odległe od nadajników. Antena ATK-10 + 10 m kabla (zakupione jako komplet w firmie Dipol). Najbliższy nadajnik jest w odległości 8 km, jednak w tym kierunku jest duże zadrzewienie, i sygnał na poziomie (Top-netinfo) 20%. Ustawienie anteny na nadajnik w odległości 16 km (małe zadrzewienie) daje sygnał 41%. Zresztą nawet ustawienie na bliższy nadajnik kończy się po chwili samoczynnym przełączeniem modemu na ten dalszy (kierunki różne o około 50 stopni). Modem podłączony bezpośrednio do notebooka działa dość dobrze. Jednak w połączeniu z MR3020 (gargoyle+zasilacz 1A HP) raz działa a raz nie. Niby jest połączony, ale strony się często nie otwierają. Sam router zresztą daje bardzo mizerny sygnał WiFi. Stąd pytania:

1. Czy komfortowe korzystanie z Aero2 przy takiej odległości od nadajnika jest możliwe? Czy nadajnik modemu jest w stanie wysyłać wystarczająco silny sygnał na taką odległość?

2. Chcę zastosować inny router. Na różnych forach polecają dla E3131 routery Tp-Link MR3220 lub MR3420. Oba są produkowane w wersji starej i nowej. Różnica w cenie modeli nie jest powalająca, więc mogę sobie pozwolić na ten lub ten. Który router polecacie i czy w starej czy nowej wersji (1.2 czy 2)

3. Czy złącze USB wyżej wymienionych routerów zasili wystarczająco modem, czy też trzeba go będzie wpiąć do aktywnego koncentratora USB?

4. W przyszłości myślę o skorzystaniu z LTE (oczywiście wymaga to innego modemu). Czy któryś z tych routerów może być wykorzystywany z modemami LTE (sprzedawcy różnie opisują urządzenia, i nie do końca można im wierzyć).

DUDUS
ODPOWIEDZ