Prośba o pomoc w doborze anteny do H3131
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Prośba o pomoc w doborze anteny do H3131
Witam,
to mój pierwszy post na tym forum, więc na początku chciałbym się ze wszystkimi przywitać.
Proszę o pomoc w doborze anteny do modemu. internet będzie potrzeby w domku letniskowym, typowo do przeglądania stron, nic nie będę ściągać. Przestudiowałem wnikliwie tematy dotyczące anten do internetu, jednak mam kilka pytań.
Lokalizacja to Sierosław w powiecie poznańskim: http://maps.google.pl/maps?q=sieros%C5% ... e&t=m&z=17
Internet mam z Orange, modem Huwaeii 3131. Zasięg bez anteny na poziomie parteru tylko EDGE. UMTS/HSPA++ łapie tylko na dachu (wys. 5,5 m). W sobotę wdrapałem się z laptopem na dach i TNI pokazało takie parametry:
Parametry połączenia:
Orange: UMTS
Moc sygnału: -103dBm, 16%, CSQ 5, CID: 40878, 8 - S SE (pd-ws) LAC: 40404
Speedtest:
1 pomiar: ping 119ms, pobieranie: 1,21 Mb/s, wysyłanie: 0,22 Mb/s
2 pomiar: ping 88ms, pobieranie: 0,96 Mb/s, wysyłanie: 0,63 Mb/s
3 pomiar: ping 73ms, pobieranie: 1,23 Mb/s, wysyłanie: 0,54 Mb/s
W samym Sierosławiu jest maszt Orange nadający UMTS odległość w linii prostej ok. 1km, kontaktu wzrokowego brak, teren płaski, na przeszkodzie stoi trochę drzew.
Pytania:
1. Czy te parametry połączenia jakie pokazał TNI są przyzwoite czy nie? Strony jako tako działały, z racji pobytu na dachu z laptopem nie testowałem za długo.
2. Jak poprawnie odczytywać wartości z TNI. Moc sygnału w TNI jest podana z minusem czy – np. -90dBm to lepszy sygnał niż -103dBm? Wartość w % zaraz po mocy sygnału rozumiem, że im większa tym lepiej ale co to oznacza?
3. Czy antena panelowa Cybertecha 17dBi z kablem 5-7m na maszcie na wysokości ok. 6-7m nad gruntem poprawi jakość istotnie moc sygnału i jakość połączenia? Najbliższe drzewa w kierunku nadajnika są w odległości ok. 70m od domku.
4. Wg listy BTS nadajnik w Sierosławiu ma w rekordach przy standardzie UMTS wypełnione kolumny cid7-cid9. Niedaleko w Dąbrówce jest nodeB, który ma w rekordach UMTS cid1-cid9. Czy to oznacza, że tam jest większa przepustowość? Tamten nadajnik jest oddalony o ok. 5 km przez las. Czy warto spróbować wycelować antenę w tamtym kierunku? Sąsiad obok ustawił sobie antenę kierunkową z wyglądu jak ATK20 i twierdzi, że śmiga super tylko coś mi w tym nie gra, bo antena (na 99% ATK20) to niby nie na UMTS.
Dziękuję za wszelką pomoc,
pozdrawiam
MM
EDIT: literówki
to mój pierwszy post na tym forum, więc na początku chciałbym się ze wszystkimi przywitać.
Proszę o pomoc w doborze anteny do modemu. internet będzie potrzeby w domku letniskowym, typowo do przeglądania stron, nic nie będę ściągać. Przestudiowałem wnikliwie tematy dotyczące anten do internetu, jednak mam kilka pytań.
Lokalizacja to Sierosław w powiecie poznańskim: http://maps.google.pl/maps?q=sieros%C5% ... e&t=m&z=17
Internet mam z Orange, modem Huwaeii 3131. Zasięg bez anteny na poziomie parteru tylko EDGE. UMTS/HSPA++ łapie tylko na dachu (wys. 5,5 m). W sobotę wdrapałem się z laptopem na dach i TNI pokazało takie parametry:
Parametry połączenia:
Orange: UMTS
Moc sygnału: -103dBm, 16%, CSQ 5, CID: 40878, 8 - S SE (pd-ws) LAC: 40404
Speedtest:
1 pomiar: ping 119ms, pobieranie: 1,21 Mb/s, wysyłanie: 0,22 Mb/s
2 pomiar: ping 88ms, pobieranie: 0,96 Mb/s, wysyłanie: 0,63 Mb/s
3 pomiar: ping 73ms, pobieranie: 1,23 Mb/s, wysyłanie: 0,54 Mb/s
W samym Sierosławiu jest maszt Orange nadający UMTS odległość w linii prostej ok. 1km, kontaktu wzrokowego brak, teren płaski, na przeszkodzie stoi trochę drzew.
Pytania:
1. Czy te parametry połączenia jakie pokazał TNI są przyzwoite czy nie? Strony jako tako działały, z racji pobytu na dachu z laptopem nie testowałem za długo.
2. Jak poprawnie odczytywać wartości z TNI. Moc sygnału w TNI jest podana z minusem czy – np. -90dBm to lepszy sygnał niż -103dBm? Wartość w % zaraz po mocy sygnału rozumiem, że im większa tym lepiej ale co to oznacza?
3. Czy antena panelowa Cybertecha 17dBi z kablem 5-7m na maszcie na wysokości ok. 6-7m nad gruntem poprawi jakość istotnie moc sygnału i jakość połączenia? Najbliższe drzewa w kierunku nadajnika są w odległości ok. 70m od domku.
4. Wg listy BTS nadajnik w Sierosławiu ma w rekordach przy standardzie UMTS wypełnione kolumny cid7-cid9. Niedaleko w Dąbrówce jest nodeB, który ma w rekordach UMTS cid1-cid9. Czy to oznacza, że tam jest większa przepustowość? Tamten nadajnik jest oddalony o ok. 5 km przez las. Czy warto spróbować wycelować antenę w tamtym kierunku? Sąsiad obok ustawił sobie antenę kierunkową z wyglądu jak ATK20 i twierdzi, że śmiga super tylko coś mi w tym nie gra, bo antena (na 99% ATK20) to niby nie na UMTS.
Dziękuję za wszelką pomoc,
pozdrawiam
MM
EDIT: literówki
Ostatnio zmieniony 2013-06-03, 18:43 przez dzikus15, łącznie zmieniany 1 raz.
Maciej Michalak
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Prośba o pomoc w doborze anteny do H3131
Tak. Im „niżej” Ci pokazuje tym lepiej.dzikus15 pisze:-90dBm to lepszy sygnał niż -103dBm
ATK20 jest docelowo przeznaczona na UMTS900 (osiąga największy zysk na tej częstotliwości- 900 Mhz), ale jakieś tam wzmocnienie na UMTS2100 też będzie. Na UMTS2100 są różne typy anten nie tylko panelowe, patrz np. Telkob, którego temat czasami pojawia się na forum. [Nie żebym miał coś przeciwko tym antenom, niech każdy używa to co uważa za lepsze]. Jak już będziesz miał antenę to sobie potestujesz, ale lepiej powinno być do tego bliższego NodeB, gdzie masz te kilka drzew (jednak las po drodze robi swoje do tego NodeB oddalonego o 5 km)
-
Rozumiem. Ogólnie jednak warto zainwestować w antenę tak? Nie potrafię określić czy z tych parametrów połączenia można coś więcej wycisnąć.Piotrek24 pisze:Na UMTS2100 są różne typy anten nie tylko panelowe
Panelowa czy nie parametry pracy będzie miała podobne o ile dobrze rozumiem. Wszystko mi jedno jak będzie wyglądać, ważne żeby działała. Czy warunki pracy np. wieś+drzewa powodują, że np. taka antena:
będzie lepiej działać?
Maciej Michalak
-
Powinno dać się więcej wycisnąć zwłaszcza jak umieścisz ją wysoko np. właśnie na dachu tam gdzie byłeś z modemem.dzikus15 pisze:można coś więcej wycisnąć
Tego Ci nie powiem bo takiej nie używam, każdy ma swoją opinię na temat tego typu anten a panelówek, zresztą co zobaczyć możesz czasami na forum. Mam właśnie taką z Cybertecha 17dBi.dzikus15 pisze:będzie lepiej działać?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Mała poprawka. Zauważ, że tu są ujemne decybele. Tak więc -97dBm > -100dBm. Czyli jednak chodzi o większą wartość.Piotrek24 pisze: Tak. Im „niżej” Ci pokazuje tym lepiej.
Ogólnie to słabe parametry.dzikus15 pisze:Czy te parametry połączenia jakie pokazał TNI są przyzwoite czy nie?
Tego nikt Ci nie zagwarantuje. Ale można tak przypuszczać. O ile korzystasz z 3G na 2100MHz, jeśli na 900MHz, to wtedy musisz wziąć inną antenę.dzikus15 pisze:Czy antena panelowa Cybertecha 17dBi z kablem 5-7m na maszcie na wysokości ok. 6-7m nad gruntem poprawi jakość istotnie moc sygnału i jakość połączenia?
Po prostu (chyba) odpalone są na nim 3 nośne (każda nośna 3 sektory).dzikus15 pisze:Niedaleko w Dąbrówce jest nodeB, który ma w rekordach UMTS cid1-cid9. Czy to oznacza, że tam jest większa przepustowość?
Ale jak już wcześniej napisałem 3G może działać na 2100MHz oraz 900MHz. Musisz sprawdzić na którym paśmie pracuje nodeB do którego chcesz się łączyć.dzikus15 pisze:Sąsiad obok ustawił sobie antenę kierunkową z wyglądu jak ATK20 i twierdzi, że śmiga super tylko coś mi w tym nie gra, bo antena (na 99% ATK20) to niby nie na UMTS.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Z tego co wyczytałem w FAQ na tym forum to w Orange UMTS jest tylko na 2100MHz. Oba nodeB w pobliżu pracują na częstotliwościach 900 i 2100. Wnioskuję, że skoro łączę się w Orange na UMTS to mam 2100 MHz.YaHooo pisze:O ile korzystasz z 3G na 2100MHz, jeśli na 900MHz, to wtedy musisz wziąć inną antenę.
A jak mają 3 nośne to znaczy, że tam będzie większa przepustowość?YaHooo pisze:Po prostu (chyba) odpalone są na nim 3 nośne (każda nośna 3 sektory)..
Maciej Michalak
Jeśli stacja do modernizacji będziesz miał HPSA+DC. Ale nie na E3131 tylko np.E398. Szybkość internetu wzrasta.
-
Sprawdziłem to jest UMTS2100dzikus15 pisze:Orange na UMTS to mam 2100 MHz
[ Dodano: 2013-06-03, 20:56 ]
Dzięki za poprawkę, wiem o co chodzi, ale nie wyraziłem się jasno.YaHooo pisze: tu są ujemne decybele
-
Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Chyba kupię ten zestaw z Cybertecha. Router i tak bym musiał kupić a wychodzi na to samo tyle, że za 1 przesyłką. Bestpartner jakby nie patrzeć wychodzi suma sumarum prawie 2 razy tyle.
Jak kupię to porobię testy w Poznaniu i zobaczymy czy antena działa.
Myślałem jeszcze, że z modemem jest coś nie tak, bo siedzę właśnie na kanapie w centrum Poznania, na poddaszu kamienicy, do nodeB mam max 400m w linii prostej i jak spojrzę prze okno to pewnie któraś z anten to właśnie ta.
TNI pokazuje: -93dBm, 32% 10 CSQ
wędrówka po mieszkaniu "w stronę" nodeB pokazuje -101 dBm, 19% 6 CSQ w korytarzu. W kuchni bliżej nadajnika -87dBm, 41% 13 CSQ
i najlepsze:
po wystawieniu laptopa na dach na świeże powietrze (de facto 1m wyżej) mam -69dBm, 70% i 22 CSQ także postęp dosyć spory.
Poddasze kamienicy, więc na sobą mam płytę g-k, izolację z wełny, deskowanie i papę. Żadnych murów nie ma.
Pomiar z kanapy:
Ping 44ms, download 5,06 Mb/s, upload 1,26 Mb/s
Pomiar z dachu:
Ping 41ms, download 7,65 Mb/s, upload 2,46 Mb/s
Mam nadzieję, że postęp w sile i jakości sygnału na działce będzie zadowalający
[ Dodano: 2013-06-04, 01:04 ]
i jeszcze mam pytanie techniczne:
czy mogę antenę do internetu podłączyć na tym samym maszcie co antenę do DVB-T?
Jeśli internet będzie działać na nodeB w Sierosławiu (tym bliższym) to antena będzie skierowana dokładnie w drugą stronę. Jeśli złapie tamten dalszy, co niby u sąsiada się tak sprawdza super (Dąbrówka) to będą ustawione w tym samym kierunku.
Chyba kupię ten zestaw z Cybertecha. Router i tak bym musiał kupić a wychodzi na to samo tyle, że za 1 przesyłką. Bestpartner jakby nie patrzeć wychodzi suma sumarum prawie 2 razy tyle.
Jak kupię to porobię testy w Poznaniu i zobaczymy czy antena działa.
Myślałem jeszcze, że z modemem jest coś nie tak, bo siedzę właśnie na kanapie w centrum Poznania, na poddaszu kamienicy, do nodeB mam max 400m w linii prostej i jak spojrzę prze okno to pewnie któraś z anten to właśnie ta.
TNI pokazuje: -93dBm, 32% 10 CSQ
wędrówka po mieszkaniu "w stronę" nodeB pokazuje -101 dBm, 19% 6 CSQ w korytarzu. W kuchni bliżej nadajnika -87dBm, 41% 13 CSQ
i najlepsze:
po wystawieniu laptopa na dach na świeże powietrze (de facto 1m wyżej) mam -69dBm, 70% i 22 CSQ także postęp dosyć spory.
Poddasze kamienicy, więc na sobą mam płytę g-k, izolację z wełny, deskowanie i papę. Żadnych murów nie ma.
Pomiar z kanapy:
Ping 44ms, download 5,06 Mb/s, upload 1,26 Mb/s
Pomiar z dachu:
Ping 41ms, download 7,65 Mb/s, upload 2,46 Mb/s
Mam nadzieję, że postęp w sile i jakości sygnału na działce będzie zadowalający

[ Dodano: 2013-06-04, 01:04 ]
i jeszcze mam pytanie techniczne:
czy mogę antenę do internetu podłączyć na tym samym maszcie co antenę do DVB-T?
Jeśli internet będzie działać na nodeB w Sierosławiu (tym bliższym) to antena będzie skierowana dokładnie w drugą stronę. Jeśli złapie tamten dalszy, co niby u sąsiada się tak sprawdza super (Dąbrówka) to będą ustawione w tym samym kierunku.
Maciej Michalak
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ja bym jeszcze dla pewności sprawdził na http://mapa.btsearch.pl/dzikus15 pisze:Z tego co wyczytałem w FAQ na tym forum to w Orange UMTS jest tylko na 2100MHz. Oba nodeB w pobliżu pracują na częstotliwościach 900 i 2100. Wnioskuję, że skoro łączę się w Orange na UMTS to mam 2100 MHz.
Mniej więcej tak.dzikus15 pisze: A jak mają 3 nośne to znaczy, że tam będzie większa przepustowość?
Nie ma za coPiotrek24 pisze: Dzięki za poprawkę, wiem o co chodzi, ale nie wyraziłem się jasno.

Dobry wybór jak dla mnie.dzikus15 pisze:Chyba kupię ten zestaw z Cybertecha.
Czyli masz bardzo duże tłumienie ścian. Z anteną powinno być lepiej. Chociaż nikt Ci tego nie zagwarantuje na 100%.dzikus15 pisze: po wystawieniu laptopa na dach na świeże powietrze (de facto 1m wyżej) mam -69dBm, 70% i 22 CSQ także postęp dosyć spory.
Jeśli nie będą się nawzajem przesłaniać to jak najbardziej możesz.dzikus15 pisze: czy mogę antenę do internetu podłączyć na tym samym maszcie co antenę do DVB-T?
Pozdrawiam YaHooo