Problem z zasiegiem [iPlus]

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
reben
Początkujący użytkownik forum

Problem z zasiegiem [iPlus]

Post autor: reben »

Witam. Jestem urzytkownikiem iPlusa od okolo 4 lat, rzadko mialem problemy takiej natury ktory teraz opisze. Mieszkam niecale 3km od nadajnika, moj modem to ZTE mf631. Od kiedy przedluzalem umowe tj od jakiegos roku modem spisywal sie dobrze. Polaczenie bylo przez caly czas utrzymywane w technologii HSDPA/HSUPA przy zasiegu na poziomie 85dBm, 32%, CSQ7 - 100dBm, 16%, CSQ5 (sprawdzane w topnet info) a download byl na poziomie 130-200 kb/s. Od okolo 2 tygodni pojawil sie problem a mianowicie modem caly czas przerzuca sie na 3G a lacze zwalnia lub zawiesza sie calkowicie i trzeba resetowac polaczenie. Nawet jesli przelaczy sie na HSDPA/HSUPA download jest na poziomie 50-80 kb/s i strony laduja sie wolno. Na zmiane BTS'a raczej niema co liczyc gdyz jest to jedyan najblizsza stacja. Co moze byc przyczyna tych problemow i jak sobie z nimi poradzic? Prosze o pomoc.
dexter18

Re: Problem z zasiegiem [iPlus]

Post autor: dexter18 »

Może jakieś prace przy nadajniku ? Nie mamy szklanej kuli. Możesz zadzwonić do BOA, i zgłosić problem i czekać.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

reben pisze:3km
reben pisze:85dBm, 32%, CSQ7 - 100dBm, 16%, CSQ5
Proponuje popracować nad poprawą zasięgu bo jest kiepski jak na tę odległość Przy dobrym sygnale powinna się trochę prędkość poprawić
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

reben pisze:strony laduja sie wolno
U mnie też, podejrzewam skutki modernizacji ;) Miejmy nadzieję że w niedługim czasie dla nas pozytywne. :hyhy:
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

reben pisze:Na zmiane BTS'a raczej niema co liczyc gdyz jest to jedyan najblizsza stacja
Gdybyś miał modem obsługujący UMTS900 to masz jeszcze dość blisko dwa BTSy Aero2
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Moja stacja została zdegradowana do HSDPA z HSPA+ :hyhy: "DC" na razie marzenie. Zobaczymy czy coś zrobią po zgłoszeniu.
reben

@dexter 18 w takim razie zadzwonie do Oblugi Klienta i zglosze im to
@Andrzejz78 co proponujesz? jakas antene? a na zmiane modemu niema szans, nie bede na to wydawal kasy, uzywam tego tylko i wylacznie z powodu ze nic innego jak internet mobilny w moim miejscu nie dziala i czekam na modernizacje infrastruktury TP
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

reben pisze:co proponujesz
Na początek modem na kablu USB przy oknie( ja miałem kiedyś za oknem ;) )
Jak to nie pomoże to pozostaje tylko antena Jedni zalecają panel a ja mam zwykłą Yagi ATK400 i też dobrze działa Wybór należy do Ciebie
reben

@Andrzejz78 mam wlasnie na kablu usb dolaczonym do modemu ale zbyt dlugi to on nie jest, ewentualnie moglbym kupic kilka metrow kabla usb i gdzies na zewnatrz to wystawic. A taka antena to ile moze tak okolo kosztowac?
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: adamos22 »

U mnie Plus wczoraj najbliższa stacja prawie cały czas była tylko w HSDPA (-73 dBm) a dziś raz HSDPA, raz HSPA+, prędkości na modemie ZTE MF669 - ok. 4-6Mb/s, zarówno w HSPA+ jak i HSDPA, jedyna różnica to Ping i upload (na niekorzyść HSDPA)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

reben pisze:A taka antena to ile moze tak okolo kosztowac?
http://www.cybertech.com.pl/k18,anteny- ... 00mhz.html
http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=563 ... 0&rg=0&sg=
reben pisze:ewentualnie moglbym kupic kilka metrow kabla usb i gdzies na zewnatrz to wystawic
Spróbować zawsze warto
GREGG
Użytkownik forum

Post autor: GREGG »

reben pisze:@Andrzejz78 mam wlasnie na kablu usb dolaczonym do modemu ale zbyt dlugi to on nie jest, ewentualnie moglbym kupic kilka metrow kabla usb i gdzies na zewnatrz to wystawic. A taka antena to ile moze tak okolo kosztowac?
a co w zimie będzie? szkoda modemu, odżałuj trochę na antenę ;)
reben

@GREGG teraz sproboje z kablem, a do zimy moze zmodernizuja stacje to bedzie jakos lepiej :D
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

reben, na twoim miejscu zainwestował bym w np.E398 Miałbyś dwa pasma umts w hspa+ i nawet z dc O lte już nie wspomnę ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Z tym, że HSPA+ DC nie działa na U900, ale to taki szczegół. :)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze: HSPA+ DC nie działa na U900
A mogło by... :]
reben

@Andrzejz78 tylko jakbym mogl korzystac z lte skoro umowe mam podpisana na hsdpa/hspa 7,2mb/s?
GREGG
Użytkownik forum

reben pisze:@Andrzejz78 tylko jakbym mogl korzystac z lte skoro umowe mam podpisana na hsdpa/hspa 7,2mb/s?
to w plusie są takie umowy na wybrany rodzaj pasma? :zdziwko: normalnie masz umowę na internet jako taki z konkretnym limitem danych, a co złapiesz na modemie, to twoje
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

GREGG pisze:to w plusie są takie umowy na wybrany rodzaj pasma?
nie widziałem, ale starsze karty SIM nie obsłużą LTE, jeślireben, ma kartę starą, to w BOK można wymienić na nowa USIM i wówczas faktycznie tylko od zasięgu i modemu zależy co odbierasz. No chyba, że ma np. IP umożliwiające dostęp do sieci z zewnątrz, to LTE jeszcze tego nie obsługuje.
reben

@GREGG tzn do konca nie wiem, ale tak mi sie wydaje, a tak pozatym to wedlug mapy zasiegu z Plusa wynika ze jestem "na krawedzi" LTE takze watpie zeby cos z tego bylo nawet przy innym modemie
GREGG
Użytkownik forum

reben pisze:@GREGG tzn do konca nie wiem, ale tak mi sie wydaje, a tak pozatym to wedlug mapy zasiegu z Plusa wynika ze jestem "na krawedzi" LTE takze watpie zeby cos z tego bylo nawet przy innym modemie
Ja wg mapy jestem jakieś 500-700 metrów poza zasięgiem LTE, a śmiga aż miło, także nie sugeruj się tym zbytnio ;) No ale mam antenę zewnętrzną kierunkową
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

reben pisze:estem "na krawedzi" LTE
to nie znaczy, że wszystko stracone, przy korzystnych warunkach terenowych można normalnie korzystać z LTE, oczywiście z anteną zewnętrzną, do 13 km. Sam to sprawdziłem. Aktualnie korzystam z LTE z nadajnika oddalonego o 11 km na antenie Cybertecha (panel 15dBi) a teoretyczny zasięg pokazywany na mapach Plusa kończy się około 4 km od nadajnika.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

kmy pisze: teoretyczny zasięg pokazywany na mapach Plusa kończy się około 4 km od nadajnika
Te mapy czasami nijak mają się do rzeczywistości
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

kmy pisze:jeślireben, ma kartę starą, to w BOK można wymienić na nowa USIM i wówczas faktycznie tylko od zasięgu i modemu zależy co odbierasz
Niekoniecznie, nie może mieć umowy z bez limitowym iplusopobieraczem. LTE działa tylko na nowszych umowach tam gdzie jest nocny limit 50Gb
Ja mam taką umowę z przed ponad 1,5 roku, i jak się dowiedziałem LTE mi się nie należy :]
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Andrzejz78 pisze:
A mogło by... :]
Za mało kanałów. Druga sprawa, że często w szczegółowej specyfikacji modemu jest brak wsparcia HSPA+ DC przy właśnie 900 MHz.
reben

@GREGG, @kmy ale nawet jesli udaloby mi sie zlapac LTE to musialbym troche wydac na nowy modem i antene a nie usmiecha mi sie to bo hajs sie nie zgadza :D
@Darek.74 umowe przedluzalem okolo rok temu i ta umowa jest wlasnie z nielimitowanym pobieraniem w nocy
ODPOWIEDZ