2 routery w sieci - konfiguracja DHCP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
c_zar
Początkujący użytkownik forum

2 routery w sieci - konfiguracja DHCP

Post autor: c_zar »

Posiadam router WiFi z wbudowanym modemem ADSL. Dostawca internetu to TP. Na wspomnianym routerze uruchomiony jest serwer DHCP jednak nie ma dostępnej funkcji rezerwacji adresów IP po MAC, na której mi zależy. Wpadłem na pomysł aby rozwiązać problem z pomocą drugiego routera który leży nieużywany i posiada funkcję rezerwacji IP przy włączonym DHCP. Nie posiada za to portu WAN RJ-11 a RJ-45. Niestety, odpada opcja podłączenia drugiego routera kablem,dlatego chciałbym zapytać czy możliwe jest takie połączenie:
- router #1 - port WAN podłączony do gniazda telefonicznego (Internet), serwer DHCP wyłączony, WiFi włączone;
- router #2 - połączenie po WiFi z routerem #1 (WDS), uruchomiony serwer DHCP z rezerwacją IP.
Próbowałem - działa tylko opcja odwrotna gdy DHCP uruchomiony jest na routerze #1 a wyłączony na routerze #2. Nie potrafię skonfigurować tak, jak opisałem powyżej.Po puszczeniu ping-a z komputera podłączonego do routera #2 do google.pl, pingi idą pod adres routera #2.
Adresy IP urządzeń ustawiłem następująco:
router #1: 192.168.1.1
router #2: 192.168.1.2
zakres DHCP w routerze #2: 192.168.1.3 - 192.168.1.250.
Podejrzewam, że trzeba odpowiednio skonfigurować jeszcze WAN w routerze #2, który ustawiony jest obecnie na DHCP. Czy pomógłby mi ktoś to zrobić?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: 2 routery w sieci - konfiguracja DHCP

Post autor: Jo_gurt »

Jakie konkretnie routery?
Na szybko obstawiam, że nie osiągniesz swoich zamierzeń.
c_zar

Chińskie badziewie - Tenda. Ten z modemem ADSL to model W150D a ten drugi - W311R.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Ogólnie, żeby stawiać serwer DHCP na czymś innym niż brama domyślna, musisz mieć możliwość konfiguracji rekordów DHCPowych tak, żeby DHCP wskazywał na inną bramę niż on sam. W311R ma taką konfigurację?
c_zar

Jedynie w zakładce WAN są do wyboru takie opcje jak DHCP i Static IP, po wybraniu której można ustawiać adres bramy, maski podsieci itd. Wygląda to tak:
Obrazek
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Pokaz zakladki LAN i DNS
Nie pomagam na PW.
c_zar

Proszę. To nie jest moja konfiguracja - są to zrzuty pobrane z sieci, gdyż w tej chwili nie mam dostępu do routera.
Obrazek
Obrazek
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Dobra - nic nie zrobisz.

Kup sobie jakies male, tanie pudeleczko z mozliwoscia wgrania DD-WRT albo open-WRT. Na nim ustawisz poprawnego serwera DHCP, to co masz nie daje takiej mozliwosci.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ