Problem z zasięgiem wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
josom
Początkujący użytkownik forum

Problem z zasięgiem wifi

Post autor: josom »

Witam,

Mam taki problem.
Na załączonym obrazku mam 2 budynki. W budynku po lewej jest router na oknie z ustawioną antenką w stronę budynku z prawej strony. Między budynkami jest odległość 6 metrów + 30cm grubości ściany w budynku po prawej stronie. Mam w nim komputer 1,5m od ściany (zaznaczony na niebiesko). Noi miałem do niego włożone wifi wireless usb adapter 802.11n. Niestety adapter ten nie wykrywał żadnej sieci :(. Podczas, gdy mam tam laptopa obok komputera i wskazywał 2 kreski zasięgu na możliwe 5. Tablet też niestety nic nie wykrywał. Router to tp link TD-W8901G.

Czy ten adapter jest taki słaby? Bo niby są o nim dobre opinie... W takim razie co byście mi polecili kupić do komputera stacjonarnego, aby odbierał zasięg wifi z routera?

LINK DO OBRAZKA:

Kod: Zaznacz cały

http://i43.tinypic.com/2rlzoko.jpg
Obrazek
Birkoff

Re: Problem z zasięgiem wifi

Post autor: Birkoff »

Podłącz kartę przez przedłużacz USB i oddał od obudowy komputera. Karta ma wbudowaną antenę czy zewnętrzną? Podaj producenta i model. Zainstaluj sam sterownik od karty bez oprogramowania producenta i łącz się przez system. Dla pewności ze karta jest sprawna sprawdź ją na innym komputerze.
josom

Post autor: josom »

Birkoff pisze:Podłącz kartę przez przedłużacz USB i oddał od obudowy komputera. Karta ma wbudowaną antenę czy zewnętrzną? Podaj producenta i model. Zainstaluj sam sterownik od karty bez oprogramowania producenta i łącz się przez system. Dla pewności ze karta jest sprawna sprawdź ją na innym komputerze.
Niestety wbudowana antenka, napisał model w pierwszym poście, jest pogrubiony. Ta karta działa, bo w jednym budynku w miarę normalnie odbierała zasięg z routera, ale dziwi mnie to, że 6m od drugiego budynku nie łapie :/
Birkoff

Post autor: Birkoff »

josom pisze:napisał model w pierwszym poście, jest pogrubiony.
W tym zdaniu 'wireless usb adapter 802.11n' nie ma producenta i modelu karty.
ODPOWIEDZ