Brak połączenia, TNI port
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Brak połączenia, TNI port
Witam
Napiszę na szybko o co Was proszę bo mam duży problem.
Działałem od grudnia na modemie huawei e3131 i aero2 na tablecie i wszysto było ok.
Wczoraj postanowiłem podłączyc modem do laptopa za pomocą tni niestety sie nie udało, moje zdziwienie wielkie jak dziś wkładam modem do tableta i nic.
Opiszę co się dzieje na TNI:
- Kontrolka miga na niebiesko ( zasieg jest )
- W połączeniach wybieraz raz RAS a raz NDIS DLA HUAWEI
- APN aero2
- w komunikacji AT port do komunikacji widzę tylko " COM4: Modem Agere Systems HDA Modem "
- Jak zaznaczam AT czy nie zaznaczam ten sam wynik błąd, w grudniu pojawiał mi się jeszcze inne porty a teraz nie.
- Zrobiłem przywracanie ustawień itp ale nie pomaga.
Zainstalowałem również play online i też nie znajduje urządzenia.
Proszę o pomoc jak i co muszę zrobic by ponownie modem działał a jest prawidłowy po przeszło pół roku działał z aero2.
DZIĘKUJĘ z góry za pomoc.
Napiszę na szybko o co Was proszę bo mam duży problem.
Działałem od grudnia na modemie huawei e3131 i aero2 na tablecie i wszysto było ok.
Wczoraj postanowiłem podłączyc modem do laptopa za pomocą tni niestety sie nie udało, moje zdziwienie wielkie jak dziś wkładam modem do tableta i nic.
Opiszę co się dzieje na TNI:
- Kontrolka miga na niebiesko ( zasieg jest )
- W połączeniach wybieraz raz RAS a raz NDIS DLA HUAWEI
- APN aero2
- w komunikacji AT port do komunikacji widzę tylko " COM4: Modem Agere Systems HDA Modem "
- Jak zaznaczam AT czy nie zaznaczam ten sam wynik błąd, w grudniu pojawiał mi się jeszcze inne porty a teraz nie.
- Zrobiłem przywracanie ustawień itp ale nie pomaga.
Zainstalowałem również play online i też nie znajduje urządzenia.
Proszę o pomoc jak i co muszę zrobic by ponownie modem działał a jest prawidłowy po przeszło pół roku działał z aero2.
DZIĘKUJĘ z góry za pomoc.
Ostatnio zmieniony 2013-06-10, 21:21 przez zainteresowanyy, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
-
Re: Brak połączenia, TNI port
nie jest wyłamany ponieważ nawet go nie uzywam bo jest zasięg bez tego.
Co może byc powodem że nie wykrywa żadnych portów bo domyślam się że to jest powód, chyba tni jak nawet cos poprzestawiałem nie jest w stanie popsuć modemu nawet przywracanie ustawień fabrycznych czy reset.
W piatek dział oki w sobote i niedziele podłanczałem na laptopie i dzis taka niespodzianka ani na laptopie ani na tablecie.
Ustawienia dobre robię według pierwszej wiadomości ?
Co może byc powodem że nie wykrywa żadnych portów bo domyślam się że to jest powód, chyba tni jak nawet cos poprzestawiałem nie jest w stanie popsuć modemu nawet przywracanie ustawień fabrycznych czy reset.
W piatek dział oki w sobote i niedziele podłanczałem na laptopie i dzis taka niespodzianka ani na laptopie ani na tablecie.
Ustawienia dobre robię według pierwszej wiadomości ?
- wojteks
- *** Administrator ***
zainteresowanyy pisze:Kontrolka miga na niebiesko ( zasieg jest )
Do tego wystarczy zasilanie wiec to żaden wyznacznik. Brak styku pary transmisyjnej skoro komputer i tablet nie wykrywają modemu. Podtrzymuję opinie o wyłamanym/uszkodzonym wtyku USB modemu.zainteresowanyy pisze: bo jest zasięg bez tego
Nie pomagam na PW!
-
Mam za tem rozumieć że jak modem był podłączony do gniazda cały czas mógł się uszkodzić styk ?
Zatem prosił bym o podpowiedź jak to sprawdzic by się tego upewnić oraz czy to może być przyczyna że tni nie widzi żadnego portu tylko ten jeden co napisałem w pierwszym poście?
Zatem prosił bym o podpowiedź jak to sprawdzic by się tego upewnić oraz czy to może być przyczyna że tni nie widzi żadnego portu tylko ten jeden co napisałem w pierwszym poście?
- wojteks
- *** Administrator ***
To port modemu analogowego który jest wbudowany w laptopa i zawsze go widać więc bez związku z problemem.zainteresowanyy pisze:tylko ten jeden co napisałem w pierwszym poście?
Normalnie, wystarczy lekko zgiąć modem w gnieździe.zainteresowanyy pisze:że jak modem był podłączony do gniazda cały czas mógł się uszkodzić styk
Podłączyć do innego komputera z Windows XP i sprawdzić czy cokolwiek się pojawi/zainstaluje/będzie chciało się zainstalować.zainteresowanyy pisze: jak to sprawdzic by się tego upewnić
Nie pomagam na PW!
-
A jeśli zadziała na innym to jest jakaś możliwość ustalenia co może być powodem że modem nie widzi żadnych portów ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Skoro to nie HiLink i działał wcześniej a nie wgrywałeś nowego firmware to raczej mechaniczne uszkodzenie wtyku.zainteresowanyy pisze:co może być powodem że modem nie widzi żadnych portów
Nie pomagam na PW!
-
za pomoca tni robilem reset oraz ustawienia fabryczne przywracalem
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli porty modemu nie były widoczne to to nie zadziałało. Czytnik kart sd czy wirtualne CD się pojawia?zainteresowanyy pisze:robilem reset oraz ustawienia fabryczne przywracalem
Nie pomagam na PW!
-
Sprawdziłem na innym laptopie i tam np w ustawieniach tni widzi porty 3G lecz nie uzyskał połączenia ale widzi już 3 G chyba ze trzy.
Czy to znaczy że jednak modem jest dobry czy jak zobaczył te 3 porty 3G to nadal jest mozliwe uszkodzenie uniemozliwiające uzyskanie połączenia?
Czy to znaczy że jednak modem jest dobry czy jak zobaczył te 3 porty 3G to nadal jest mozliwe uszkodzenie uniemozliwiające uzyskanie połączenia?
- wojteks
- *** Administrator ***
Pokaż jakie porty widzi w Menedżerze Urządzeń w dobrym laptopie, w złym odinstaluj wszystko, wyczyść rejestr, zainstaluj najnowsze sterowniki Huawei, włóż modem i sprawdź co się pokaże.zainteresowanyy pisze:i tam np w ustawieniach tni widzi porty 3G
Nie pomagam na PW!
-
Teraz podłączyłem ponownie bez zadnych zmian do tego samego laptopa co wczoraj, zainstalował mi się od nowa play online i o dziwo jest zasięg jest sieć i działa właśnie z niego teraz piszę.
Jak działa na playonline z karta Aero2 to przeciez musi zadziałać z tni prawda ??
Jak działa na playonline z karta Aero2 to przeciez musi zadziałać z tni prawda ??
- wojteks
- *** Administrator ***
Powinien.zainteresowanyy pisze:to przeciez musi zadziałać z tni prawda
Nie pomagam na PW!
-
Wtedy opcja uszkodzenia wtyku by odpadła i trzeba by się skupić tylko czemu nie mozna ustawić na tni .... zabieg ten przeprowadzę wieczorem bo nie chce znowu byc bez neta ;-)
Napiszę o wynikach.
Napiszę o wynikach.
-
Net zadziałał na tni oraz play , oczywiście jak to było 6 miesięcy temu włożyłem modem do tableta i chciałem dodać punkt dostepu niestety pomimo kontrolki migajacej na niebieski wypełniłem wszystko z ręki strzałeczka do tyłu i powinien dodać punkt niestety nie ma zadnego.
Na TNI mam następujące ustawienia:
Więc do modemu włozyłem kartę polsatu i po podłączeniu do tabletu i chęci dodania nowego punktu dostępu jest ta sama historia... wszystkie pola są puste.
Na TNI mam następujace ustawienia:
- tryb modemu RAS
- połączenia ( HUAWEI Mobile Connect - 3G Modem ) apn darmowy i *99***1#
KOMUNIKACJA AT i PIN
- COM5: Modem HUAWEI Mobile Connect - 3G Modem
GPRS/UMTS
- Modem HUAWEI GSM,WCDMA
- technologia ( automat ) kolejność ( gsm wcdma ) pasmo wybrane ( W900 ) Roaming ( włączony ) komunikacja ( CS i PC )
Coś źle jest ustawione? macie jakies propozycjie po za tymi co były wczesniej...
dodam jeszcze że modem dla pewności zresetowałem do ustawień fabrycznych.
Na TNI mam następujące ustawienia:
Więc do modemu włozyłem kartę polsatu i po podłączeniu do tabletu i chęci dodania nowego punktu dostępu jest ta sama historia... wszystkie pola są puste.
Na TNI mam następujace ustawienia:
- tryb modemu RAS
- połączenia ( HUAWEI Mobile Connect - 3G Modem ) apn darmowy i *99***1#
KOMUNIKACJA AT i PIN
- COM5: Modem HUAWEI Mobile Connect - 3G Modem
GPRS/UMTS
- Modem HUAWEI GSM,WCDMA
- technologia ( automat ) kolejność ( gsm wcdma ) pasmo wybrane ( W900 ) Roaming ( włączony ) komunikacja ( CS i PC )
Coś źle jest ustawione? macie jakies propozycjie po za tymi co były wczesniej...
dodam jeszcze że modem dla pewności zresetowałem do ustawień fabrycznych.