Planuje zbudować w domu sieć bezprzewodową WI-FI. Jednak jestem w tym temacie zielona. Znalazłam jednak kilka zagadnień do których mam wątpliwości. Dlatego BARDZO, BARDZO proszę o pomoc :blink:
1. Czytałam, że gdzieś w opcjach trzeba było ustawić długie hasło składające się z losowych zanków (lecz nie pamiętam gdzie) -Czy wskazane jest abym skorzystała z generatorów takiego hasła online czy dla własnego bezpieczeństwa lepiej nie?
2. Na ile urządzeń da się rozdzielić sygnał z routera WI-FI i czy będzie miało to wpływ na prędkość przesyłu danych?
3. Urządzenie WI-FI trzeba konfigurować, wpisywać hasło itd. Czy kartę bezprzewodową usb do laptopa trzeba tak samo konfigurować i czy potrzebne będą do niej jakieś firewalle i inne zabezpieczenia? -Czy potrzebna będzie tu jakaś synchronizacja z routerem tzn takie same ustawienia (porty, itp)
4. Na stronie >>> podany jest przykład konfiguracji z neostradą, czy jeśli wybiorę innego dostawcę otrzymam od niego te wszystkie dane ? - Czy też część danych będę miała w instrukcji urządzenia?
5. Czy ograniczając zasięg sieci tylko na obszar własnej posesji jest 100% pewność, że nikt nie włamie się do mojej sieci?
6. Do czego służy wbudowany switch?
7. Czy konieczny jest tryb dwuzakresowy z możliwością jednoczesnej transmisji na obu pasmach (tzw. simultaneous dual-band; pasma 2,4 GHz i 5 GHz) dla routera WiFi obsługującego standard IEEE 802.11n -Co właściwie daje mi taka opcja? -Jak przełączać takie pasma ?
8. Czego będę potrzebowała aby móc drukować bezprzewodowo?
9. Do czego służy możliwość przekierowywania portów przy pobieraniu plików P2P?