Wysoki ping AP Edimax EW- 7206APg.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wysoki ping AP Edimax EW- 7206APg.
Witam
Posiadam punkt dostępu Edimax EW- 7206APg. Od dłuższego czasu mam na nim strasznie wahający się ping. Przykładowo przez parę godzin ping oscyluje w granicach 1- 10 ms jednak nagle z niewiadomych mi przyczyn może wzrosnąć do około 500- 3000 ms. Dzieje się tak np podczas wchodzenia na zwykłe strony www przykładowo facebook, youtube bądź inne nawet forum, lub podczas grania online. Gdy zmienię kanał w punkcie dostępu ping wraca do normy na nieokreślony czas. Czasem jest to 10 min czasem parę godzin. Próbowałem ustawień różnych kanałów, zmiany wartości threshold jak przeczytałem w internecie i nic nie pomaga. Mój dostawca internetu jest osobą z prywatną działalnością ( nie wiem czy tak mogę to określić) po rozmowie z nim doszliśmy do wniosku iż problem leży w obrębie mojego domu, gdyż pingi poza punktem dostępu są jak najbardziej dobre. Skanowałem łącze programem inSSIDer i nie zauważyłem żadnego włamania do mojej sieci. Dodam również iż pogoda, pora dnia nie ma wpływu na moje problemy, a zasięg jest przeważnie maksymalny. Laptop na którym pracuję był ostatnio formatowany między innymi by poprawić występujący problem a sterowniki są aktualne, jednak w niczym to nie pomogło.
Dodam również że gdy zacznę ściągać jakiś plik prędkość ściągania wynosi około 30 kb/s jednak po zmianie kanału / resecie wzrasta do maksymalnego transferu około 350 - 400 kb/s
Uprzejmie proszę o pomoc.
Posiadam punkt dostępu Edimax EW- 7206APg. Od dłuższego czasu mam na nim strasznie wahający się ping. Przykładowo przez parę godzin ping oscyluje w granicach 1- 10 ms jednak nagle z niewiadomych mi przyczyn może wzrosnąć do około 500- 3000 ms. Dzieje się tak np podczas wchodzenia na zwykłe strony www przykładowo facebook, youtube bądź inne nawet forum, lub podczas grania online. Gdy zmienię kanał w punkcie dostępu ping wraca do normy na nieokreślony czas. Czasem jest to 10 min czasem parę godzin. Próbowałem ustawień różnych kanałów, zmiany wartości threshold jak przeczytałem w internecie i nic nie pomaga. Mój dostawca internetu jest osobą z prywatną działalnością ( nie wiem czy tak mogę to określić) po rozmowie z nim doszliśmy do wniosku iż problem leży w obrębie mojego domu, gdyż pingi poza punktem dostępu są jak najbardziej dobre. Skanowałem łącze programem inSSIDer i nie zauważyłem żadnego włamania do mojej sieci. Dodam również iż pogoda, pora dnia nie ma wpływu na moje problemy, a zasięg jest przeważnie maksymalny. Laptop na którym pracuję był ostatnio formatowany między innymi by poprawić występujący problem a sterowniki są aktualne, jednak w niczym to nie pomogło.
Dodam również że gdy zacznę ściągać jakiś plik prędkość ściągania wynosi około 30 kb/s jednak po zmianie kanału / resecie wzrasta do maksymalnego transferu około 350 - 400 kb/s
Uprzejmie proszę o pomoc.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Wysoki ping AP Edimax EW- 7206APg.
Witaj.
Zrób screen'a z inSSID'era i wrzuć go tutaj.
Zrób screen'a z inSSID'era i wrzuć go tutaj.
KabelBW: 52Mb/s download / 2.5 Mb/s upload
E+ LTE: 55Mb/s download / 18Mb/s upload
E+ LTE: 55Mb/s download / 18Mb/s upload
-
Nie wiem dlaczego ale nie mogę dodać pliku, wyskakuje błąd ( dlaczego?) Podaję w formie linku. 

- wojteks
- *** Administrator ***
Tak jest najlepiej.piciu1991 pisze:Podaję w formie linku.
Nie pomagam na PW!
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Wejdź do ustawień routera do listy podłączonych osób w trakcie występowania problemu. Sprawdź tam czy nikt w tym momencie niepowołany nie jest podpięty do sieci. Jeżeli będziesz uparcie twierdził że to nie wina komputera to sądze, że wina leży w 90% po stronie routera. Masz możliwość podłączenia innego routera i sprawdzenia przez jeden dzień jak na nim działa? Jeśli już nie występują w/w problemy na drugim routerze oznacza to iż router (Edimax) jest zepsuty.
-
Niestety nie mam innego, pozostaje mi jedynie poszukać i pożyczyć od kogoś. Gdy występuje problem jedyną osobą korzystająca z sieci jestem ja ewentualnie 2 laptop ale problem występuje zarówno z 1 laptopem w sieci jak i z 2 które działają jednocześnie.