Jak podłączyć router do internetu radiowego ???
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak podłączyć router do internetu radiowego ???
Witajcie
Jestem tutaj nowy i miałbym bardzo ważne pytanie do was.
Kolega prosił mnie abym mu podłączył i rozdzielił bezprzewodowo neta po domu aby się mógł łączyć przez wifi z kazdego miejsca w nim. Zakupił już router niestety nie wiem jaki.
Jak rozdzielić internet udostępniany drogą radiową na komputer stacjonarny i laptopa (laptop łączyć sie ma przez wifi z routerem by mieć dostęp do internetu).
O ile z netem przesyłanym po kablu telefonicznym jestem wstnie sobie poradzić, by zrobić taką kombinacje....O tyle wyżej opisanego sposobu nie jestem w stanie rozgryżć.
Słyszałem cos o routerach z opcją WISP, oraz o tym że potrzeba jeszcze :Acces Pointa. Prawda to ?? Nie wystarczy tutaj router np.TpLinka z Annex A?
Jaki usługodawca tego neta mu udostępnia też nie mam pojęcia.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz
Jestem tutaj nowy i miałbym bardzo ważne pytanie do was.
Kolega prosił mnie abym mu podłączył i rozdzielił bezprzewodowo neta po domu aby się mógł łączyć przez wifi z kazdego miejsca w nim. Zakupił już router niestety nie wiem jaki.
Jak rozdzielić internet udostępniany drogą radiową na komputer stacjonarny i laptopa (laptop łączyć sie ma przez wifi z routerem by mieć dostęp do internetu).
O ile z netem przesyłanym po kablu telefonicznym jestem wstnie sobie poradzić, by zrobić taką kombinacje....O tyle wyżej opisanego sposobu nie jestem w stanie rozgryżć.
Słyszałem cos o routerach z opcją WISP, oraz o tym że potrzeba jeszcze :Acces Pointa. Prawda to ?? Nie wystarczy tutaj router np.TpLinka z Annex A?
Jaki usługodawca tego neta mu udostępnia też nie mam pojęcia.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Jak podłączyć router do internetu radiowego ???
Bez podstawowych informacji, typu jak podłączony jest dostęp teraz, ciężko coś poradzić.lukas4567 pisze:Jaki usługodawca tego neta mu udostępnia też nie mam pojęcia.
-
Ok rozumiem ale załóżmy2 takie sytuacje:
1.Koolega ma neta z np Netii albo Neostrady i udostępnia ktoś mu go za odpowiednie pieniądze przez wifi o częstotoliwości 5Ghz (norma 802.11 a)
Jak wtedy rozdzielić udostępniony net?
2.Internet udostępniany jest drogą radiową. Jednak karta sieciowa jest juz podłączona kablem koncentrycznym do komputera....Co wtedy trzeba kupić , zrobić żeby taką konfiguracje rozdzielić???
ps.
Bardzo bym prosił o odpowiedz na te pytania chociaż ogólnikowe bo dzieki temu pojął bym chociaż w teorii zasade takiego podłączania.
1.Koolega ma neta z np Netii albo Neostrady i udostępnia ktoś mu go za odpowiednie pieniądze przez wifi o częstotoliwości 5Ghz (norma 802.11 a)
Jak wtedy rozdzielić udostępniony net?
2.Internet udostępniany jest drogą radiową. Jednak karta sieciowa jest juz podłączona kablem koncentrycznym do komputera....Co wtedy trzeba kupić , zrobić żeby taką konfiguracje rozdzielić???
ps.
Bardzo bym prosił o odpowiedz na te pytania chociaż ogólnikowe bo dzieki temu pojął bym chociaż w teorii zasade takiego podłączania.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Scenariusze 1 i 2 niczym się nie różnią.
Musisz mieć urządzenie nr 1 (AP), który będzie działał w trybie Station/Client i urządzenie nr2, które będzie działało w trybie zwykły AP + ewentualnie NAT.
Natomiast często dzisiaj dostawcy urządzenie nr1 dają w ramach usługi i potrzebne jest tylko urządzenie nr 2.
Musisz mieć urządzenie nr 1 (AP), który będzie działał w trybie Station/Client i urządzenie nr2, które będzie działało w trybie zwykły AP + ewentualnie NAT.
Natomiast często dzisiaj dostawcy urządzenie nr1 dają w ramach usługi i potrzebne jest tylko urządzenie nr 2.
-
A kiedy stsuje się router z trybem WISP?
A czym się różnia tryby Station/Client od trybu zwykły Acces Point???
A czym się różnia tryby Station/Client od trybu zwykły Acces Point???
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jak NAT chcesz mieć na urządzeniu nr 1.lukas4567 pisze:A kiedy stsuje się router z trybem WISP?
Station/Client to tak jakby karta sieciowa.lukas4567 pisze:A czym się różnia tryby Station/Client od trybu zwykły Acces Point???
AP to punkt dostępowy.
-
AP mam rozumieć to router....
Jak to wszystko podpiąć?...Kolega ma karte sieciową podłączoną kablem koncentrycznym...Mam rozumieć że router podłączam kablem RJ 45 do gniazda ethernetu tak?
I poprzez wpisanie adresu Ip w pzreglądarce ustawiam własnie tą funkcję Access Point + NAT
Jak to wszystko podpiąć?...Kolega ma karte sieciową podłączoną kablem koncentrycznym...Mam rozumieć że router podłączam kablem RJ 45 do gniazda ethernetu tak?
I poprzez wpisanie adresu Ip w pzreglądarce ustawiam własnie tą funkcję Access Point + NAT
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez lukas4567, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
W za łączniku pokazałeś starą kartę ethernet z gniazdem rj-45 i BNC, nie ma ona nic wspólnego w WiFi.lukas4567 pisze:karta wygląda jak ta w załączniku
Nie pomagam na PW!
-
Chodzi o to że za pomocą mniej więcej takiej karty sieciowej połączony jest internet radiowy.Mianowicie jego antena....Podłączony jest kablem kocentrycznym.
- wojteks
- *** Administrator ***
Mniej więcej to wszystko się da.lukas4567 pisze:że za pomocą mniej więcej takiej karty sieciowej
No to ten kabel należy przełożyć do AP Clienta lub routera z WISP i łącząc się do niego po kablu ethernet prawidłowo go skonfigurować, często będzie to wymagało współpracy z dostawcą (zmiana MAC na bazie i w jego systemie).lukas4567 pisze:Podłączony jest kablem kocentrycznym.
Nie pomagam na PW!