najbardziej opłacalny interent gsm do 60 zł
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
najbardziej opłacalny interent gsm do 60 zł
Witam Panowie i Panie, bez patrzenia na zasięg jaki obecnie jest najkorzystniejszy internet gsm na kartę bez abonamentu oraz na abonament? Jest tyle ofert, tyle kruczków że człowiek się w tym gubi. Zależałoby mi też na jakiś godzinach gdzie transfer będzie nie limitowany (podłączony xbox a gry zajmują po parę GB ;/). Na stronach wszytko to ładnie wygląda, gorzej w życiu...
Na karę chyba najlepiej wychodzi Orange Fee i zdrapki z netu (30 zł za 6 gb).
Kwota jak w temacie do 60 zł miesięcznie, może być mniej.
pozdrawiam
Na karę chyba najlepiej wychodzi Orange Fee i zdrapki z netu (30 zł za 6 gb).
Kwota jak w temacie do 60 zł miesięcznie, może być mniej.
pozdrawiam
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: najbardziej opłacalny interent gsm do 60 zł
Mój typ to Orange Free bez modemu.
[ Dodano: 2013-06-11, 12:30 ]
[ Dodano: 2013-06-11, 12:30 ]
Na stronach operatorów wygląda to dokładnie tak samo jak w życiu, tylko trzeba czytać je ze zrozumieniem a nie po łebkach...romano_m pisze:Na stronach wszytko to ładnie wygląda, gorzej w życiu...
-
- Użytkownik forum
Dzięki za odpowiedź. Czy te simy z orange mają PIN, chciałem kupić router TL-MR3020, ale czytam że nie da się używać na nim kart sim z pinem.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Tak, karty Orange obecnie nie mają możliwości samodzielnego wyłączenia pinu.
Trzeba napisać pismo w stylu "Ja, właściciel numeru XXXXXXXXX, numer konta klienta XXXYYYZZZ, świadomy zagrożeń wynikających z wyłączonego sprawdzania kodu PIN proszę o wyłączenie go na karcie SIM nr XXXYYYZZZAABBB".
Trzeba napisać pismo w stylu "Ja, właściciel numeru XXXXXXXXX, numer konta klienta XXXYYYZZZ, świadomy zagrożeń wynikających z wyłączonego sprawdzania kodu PIN proszę o wyłączenie go na karcie SIM nr XXXYYYZZZAABBB".
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Plus Internet na kartę (gotowe karty tylko z transferem np. 12 GB) i do tego „darmowe noce” od 1.00 do 7.00 50 GB za 10 zł.
-
Bez abonamentu najkorzystniej póki co wypada Aero2 
Później Plus Internet na kartę (ilość GB do ceny + Dodatkowy limit nocny) lub Orange free na kartę (Ilość GB do okresu ważności w RWK)
Jeśli chodzi o PIN, to są zestawy Pre-paid bez kodu PIN, a w Orange można zmienić tarfę w każdej chwili, także na OFnK.

Później Plus Internet na kartę (ilość GB do ceny + Dodatkowy limit nocny) lub Orange free na kartę (Ilość GB do okresu ważności w RWK)
Jeśli chodzi o PIN, to są zestawy Pre-paid bez kodu PIN, a w Orange można zmienić tarfę w każdej chwili, także na OFnK.
-
- Użytkownik forum
Dziękuję za odpowiedzi, rozjaśniło mi to sytuację. Byłem nastawiony na Orange ale widzę, że Plus ma lepszą ofertę.
Karty Plusa nie maja pinu?
Jeśli chodzi o Plus na kartę to kuszący wydaję się limit nocny, ale mam jedno pytanie czy kupując doładowanie za 20 zł, oraz nocny limit za 10 zł będę go mógł używać przez 30 dni czy tylko do czasu ważności doładowania za 20 zł? Bo raczej wątpię w to, że na kartach w necie będzie ponad 10 zł na koncie (choć mogę się mylić).
Adamos22 - Aero2 do czasu wprowadzenia "kapcia"
Jeśli chodzi o OFnK to kupował bym przez net, 30 zł za 6gb, jak wytracę to kolejną kartę itp. wiec zmiana taryfy nie wchodzi w drogę.
Karty Plusa nie maja pinu?
Jeśli chodzi o Plus na kartę to kuszący wydaję się limit nocny, ale mam jedno pytanie czy kupując doładowanie za 20 zł, oraz nocny limit za 10 zł będę go mógł używać przez 30 dni czy tylko do czasu ważności doładowania za 20 zł? Bo raczej wątpię w to, że na kartach w necie będzie ponad 10 zł na koncie (choć mogę się mylić).
Adamos22 - Aero2 do czasu wprowadzenia "kapcia"

-
Poczytaj dokładnie regulamin usługi: klikromano_m pisze: Jeśli chodzi o Plus na kartę to kuszący wydaję się limit nocny, ale mam jedno pytanie czy kupując doładowanie za 20 zł, oraz nocny limit za 10 zł będę go mógł używać przez 30 dni czy tylko do czasu ważności doładowania za 20 zł?
Czyli najlepiej doładować za 30 zł na 30 dni + 10 zł za nocny transfer za 30 dni .....14. Abonent może korzystać z Nocnego Transferu 30 w ramach opłaty za Nocny Transfer 30, gdy posiada dodatnią wartość swojego konta i jednocześnie znajduje się w okresie ważności dla usług wychodzących.
za 40 zł/m-c dostaniesz 2GB do wykorzystania w dzień i bez limitu w godzinach 1:00 - 7:00
- wysypiać się będziesz w dzień

Ja bym jednak zamiast prepaidu w plusie wolał abonament w orangutanie:
kliknij sobie tutaj a potem kliknij "Wybieram" pod pakietem 79 (oferta bez modemu) ......
za 50,56 zł miesięcznie masz 28 GB (+ 1GB przy zamówieniu przez internet) do wykorzystania w dzień
i nielimitowany transfer od godz. 0:00 do 8:00 rano (darmowe "szczęśliwe godziny").
Trzeba jeszcze doliczyć opłatę aktywacyjną 61 zł, to w sumie za miesiąc wyjdzie średnio 56 zł abonamentu.
Czyli wychodzi 15 zł / m-c więcej niż prepaid w Plusie, ale za to pośpisz sobie w nocy jak człowiek.
Co do routera TL-MR3220 w wersji sprzętowej 2 najnowsze firmware pozwala wpisać PIN,
więc nie jest to problemem.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie bez limitu. W Plusie jest 50 GB. Bez limitu na kartę ma tylko Play. W abonamencie T-Mobile, Orange i Play.kordirko pisze:bez limitu w godzinach 1:00 - 7:00
- kris_kjk
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ale Play ma z kolei limit MAX prędkości.ja.michal pisze:Bez limitu na kartę ma tylko Play.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak. Jak widać na naszym rynku coś za coś. Chociaż mimo prędkości 4 Mb/s można w ciągu jednej nocy pobrać ponad 16 GB.
-
- Początkujący użytkownik forum
Rynek tworzymy między innymi my.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ale oferty już niestety nie my.
-
- Użytkownik forum
kordirko dałeś mi do myślenia
Oficjalne firmware do TL-MR3220 powzala na PIN?
Kupując karty plusa z net-a po 12 gb z transferem nocnym za 30 zł, też nie wygląda źle. Tylko jak mówisz, w nocy to ja śpię a ten transfer jest mi potrzebny tylko do gier z xboxa, wstaje o 6 do pracy, wchodzę przez 7 i w tym przedziale xbox by sobie powoli ściągał gre.
ja.michal - jaka to oferta play (ile miesięcznie) bez limitu?

Kupując karty plusa z net-a po 12 gb z transferem nocnym za 30 zł, też nie wygląda źle. Tylko jak mówisz, w nocy to ja śpię a ten transfer jest mi potrzebny tylko do gier z xboxa, wstaje o 6 do pracy, wchodzę przez 7 i w tym przedziale xbox by sobie powoli ściągał gre.
ja.michal - jaka to oferta play (ile miesięcznie) bez limitu?
-
Ja mam darmowe noce w Plusie od 00-8.00 rano na drugiej karcie SIM. Wcześniej był tam taryfa głosowa na której zrobiłem sobie rok ważności konta, a następnie zmigrowałem do tej poprzedniej taryfy internetowej "Plus Internet na Kartę" i ta druga karta SIM służy mi właśnie do ściągania, tylko nie wiem czy jeszcze można tak przejść czy już tylko jest ten "Nowy Plus Internet na Kartę" z tym krótszym nocnym ściąganiem.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Bez limitu w nocy (0.00-9.00). Play Online na Kartę All Inclusive + Wyższa Prędkość w Play Online na Kartę (10zł/30dni) + Nocny Transfer w Play Online na Kartę (10zł/30dni).romano_m pisze:jaka to oferta play (ile miesięcznie) bez limitu?
-
- Użytkownik forum
Witam, odświeżam temat.
Do końca września muszę wybrać interent gsm. Czy coś się pozmieniało w usługach czy dalej Orange bez modemu jest najatrakcyjniejszą ofertą?
Jakie są najkorzystniejsze oferty z routerem? Czy warto rozważyć internet Cyfrowy Polsat?
Do końca września muszę wybrać interent gsm. Czy coś się pozmieniało w usługach czy dalej Orange bez modemu jest najatrakcyjniejszą ofertą?
Jakie są najkorzystniejsze oferty z routerem? Czy warto rozważyć internet Cyfrowy Polsat?
-
- Guru bezprzewodowy
Podstawą do rozważenia jakiejkolwiek oferty jest zasięg. Jeśli masz modem to zrób testy sieci i wybierz najlepiej działająca. Oferty Orange bez modemu nadal najatrakcyjniejsze, choć są już nowe http://www.orange.pl/kid,4002009449,id, ... ticle.html Poza tym Legnica jest w zasięgu HSPA+DC z NetWorks( Orange i T-Mobile) i po zakupie modemu z HSPA+DC możesz mieć do 43,2 Mbps. W CP podobnie jak w Plusie nocny transfer ograniczony do 50GB. Zasięg CP taki jak Plus. Oferta korzystna dla posiadaczy TV Sat. O jaki ruter Ci chodzi? Operatorzy proponują stacjonarne routery z wbudowanym modemem , zestawy router+modem oraz routery mobilne MiFi( wbudowany modem, zasilanie bateryjne+stałe, mniej klientów).
-
- Użytkownik forum
Dziękuję za odpowiedz.
Jeśli chodzi o router to stacjonarny z wbudowanym modem ewentualnie router plus modem. Nie chcę routera mobilnego MiFi, dużo z nimi problemów z tego co czytałem (grzeją się, zawieszają itp) i nie ma portu LAN, który mi się przyda.
Ewentualnie sam kupię router.
Czy wybierając obojętnie jaki router z oferty Orange złapię zasięg HSPA+DC?
Co do operatorów to w Orange mam telefon, przy Orange Free na Kartę problemu nie było z netem. Teraz mam Orange One i pakiet wakacyjny 6gb i są duże problemy (zwiesza transfer itp). Kończy nam się Blueconnect z T-Mobile i z zasięgiem problemu nie ma. Plus i Play nietestowane.
Jeśli chodzi o router to stacjonarny z wbudowanym modem ewentualnie router plus modem. Nie chcę routera mobilnego MiFi, dużo z nimi problemów z tego co czytałem (grzeją się, zawieszają itp) i nie ma portu LAN, który mi się przyda.
Ewentualnie sam kupię router.
Czy wybierając obojętnie jaki router z oferty Orange złapię zasięg HSPA+DC?
Co do operatorów to w Orange mam telefon, przy Orange Free na Kartę problemu nie było z netem. Teraz mam Orange One i pakiet wakacyjny 6gb i są duże problemy (zwiesza transfer itp). Kończy nam się Blueconnect z T-Mobile i z zasięgiem problemu nie ma. Plus i Play nietestowane.
-
- Guru bezprzewodowy
Zasięg Orange i T-mobile w Legnicy jednakowy- NetWorks. Pakiet wakacyjny sprawiał faktycznie problemy, w ofercie internet na abonament nie powinno ich być .Możesz w T-mobile wypowiedziec umowę i wynegocjować z DUK rabat przy umowie na 12 m-cy bez sprzętu. T-Mobile mimo iż świadczy HSPA+DC nie ma w ofercie modemu z jego obsługą. Lepiej kupić własny. W Orange z obsługa mają MiFi Huawei E-5776 lub router z modemem B-593s-22 oraz nowy modem z HSPA+DC E-3251. To sprzęt dużo lepszy niż w T-Mobile. Mają HSPA+DC.Jeśli chcesz wziąć ze sprzętem to oferta Orange atrakcyjniejsza.
-
- Użytkownik forum
Dziękuję za szczegółową odpowiedz. Patrzyłem na router Huawei B683. Co myślisz o tym modelu?
Mam jeszcze do wyboru internet radiowy flashnet, prędkość 2mbit/s bez limitu za 54,90 zł, bądź 4mbit/s za 61,00 zł. Sądzisz, że warto w porównaniu z gsm (słabe prędkości radiówki)
Net mi będzie potrzebny oprócz zwykłego używania, do gier na xbox360 czasem jakiś film na youtube przez tv.
Mam jeszcze do wyboru internet radiowy flashnet, prędkość 2mbit/s bez limitu za 54,90 zł, bądź 4mbit/s za 61,00 zł. Sądzisz, że warto w porównaniu z gsm (słabe prędkości radiówki)
Net mi będzie potrzebny oprócz zwykłego używania, do gier na xbox360 czasem jakiś film na youtube przez tv.
-
- Stały użytkownik forum
Unikaj Orange najszerzej jak możesz. Jak działa to działa, jak nie działa to mają cię w tyle i olewają ciepłym moczem, a ta ich konsolidacja z T-Mobile więcej problemów sprawia niż pożytku:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=36629&start=45
https://www.facebook.com/OrangeToDno
Mieszkam w Warszawie, gdzie też teoretycznie jest HSPA+DC, ale 7 Mb/s przekraczam tylko jak na balkon wyjdę...
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=36629&start=45
https://www.facebook.com/OrangeToDno
Mieszkam w Warszawie, gdzie też teoretycznie jest HSPA+DC, ale 7 Mb/s przekraczam tylko jak na balkon wyjdę...
- wojteks
- *** Administrator ***
Podłącz kabel, nie będziesz musiał na balkon wychodzić.Buashy pisze:tylko jak na balkon wyjdę.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli chodzi o B-683 z T-mobile to nie ma on HSPA+DC. To poprzednik B-593. Jeśli chodzi o ten radiowy to najlepiej opinii zasięgnąć u użytkowników, może ktoś po sąsiedzku korzysta. Z radiówkami bywa różnie. Mobilny np. Orange możesz zawsze wziąć na próbę i przetestować w swojej lokalizacji, oczywiście na modemie z HSPA+DC.
-
- Początkujący użytkownik forum
Najlepiej jest na spokojnie prześledzić całą ofertę na rynku, a następnie porównać je wszystkie z własnymi oczekiwaniami.
-
- Użytkownik forum
Dzięki za pomoc. Chyba jednak radiówka z umową bezterminową, co najwyżej będę miał 1 miesiąc wypowiedzenia a nie abonament na rok czy dwa (i przy zmianie zamieszkania różnie to może być) plus do tego orange free na kartę, choć jeszcze się wacham.
Buashy z orange nie miałem problemu (oprócz wakacyjnego pakietu), ale mam tylko na kartę. Nie mam abonamentu.
Hista22 właśnie to robię
Buashy z orange nie miałem problemu (oprócz wakacyjnego pakietu), ale mam tylko na kartę. Nie mam abonamentu.
Hista22 właśnie to robię

-
- Guru bezprzewodowy
Jako rezerwowy proponuję darmowy internet od Aero2. Wprawdzie DL do 0,5Mbps i rozłącza co godzinę ale na rezerwę wystarczy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jako rezerwę można też wziąć nową ofertę od T-Mobile na kartę.
Za dzień korzystania jest 2 zł i 250 MB w pełnej prędkości, a potem lejek. Ewentualnie można dokupić pakiety 1 GB 10 zł, 3 GB 20 zł i 6 GB 30 zł.
http://www.t-mobile.pl/pl/oferta_specja ... t-na-karte
Za dzień korzystania jest 2 zł i 250 MB w pełnej prędkości, a potem lejek. Ewentualnie można dokupić pakiety 1 GB 10 zł, 3 GB 20 zł i 6 GB 30 zł.
http://www.t-mobile.pl/pl/oferta_specja ... t-na-karte
-
- Stały użytkownik forum
Lucky youromano_m pisze:ale mam tylko na kartę. Nie mam abonamentu.

Ja też najpierw testowałem Orange na kartę i było ok, potem kupiłem abonament na 2 lata i nawet 1 rok był ok, ale potem Orange zrobił "upgrade" oprogramowania w swoich BTSach i się zaczęło...
Dopiero po interwencji UKE Orange rozwiązał ze mną umowę przed upływem 2 letniego okresu bez naliczania kary i dopiero w piśmie do UKE przyznał się, że ma problemy z oprogramowaniem obsługującym UMTS/HSPA. Mi w odpowiedzi na reklamacje walili ściemę, że to przecież internet radiowy i tak ma być, zasięg nie jest gwarantowany.
A tak a prawdę to takie wynalazki:
http://allegro.pl/plus-internet-na-kart ... 47069.html
wychodzą dużo taniej niż jakikolwiek abonament i jakbym miał dzisiaj używać internetu mobilnego to tylko w takiej formie. Żadnej umowy, nie musisz wykorzystać limitu w miesiąc i tanio

-
- Użytkownik forum
Pozwólcie, że się podczepię. Szukam najkorzystniejszej oferty internetu mobilnego dla siebie. Aktualnie za 69zł mam 12GB i nielimitowane noce od T-mobile. Trochę mało do swobodnego korzystania z sieci. W mojej lokalizacji nie ma zasięgu internetu radiowego. Na szczęście są nadajniki 3G od T-mobile, Orange i Playa. Nie ma niestety Aero2. T-mobile oferuje mi 20GB transferu i umowę na rok za 49zł, Orange 35GB, nielimitowane noce i umowę na 2 lata za 45zł miesięcznie. Warto wiązać się z Orange na 2 lata?