TP-LINK TL-WR841N problem z połączeniem przez WiFi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
phr34k
Początkujący użytkownik forum

TP-LINK TL-WR841N problem z połączeniem przez WiFi

Post autor: phr34k »

Witam

Mam pewien problem z podłączeniem do routera TL-WR841N. Problem polega na tym że powyższy model routera jest ustawiony jako AP gdzie jest ok 60-70 stacji (głównie laptopy i smartfony). Wszystkie stacje łączą się poprzez WiFi. Szyfrowanie musi być na WPA lub WPA/WPA2 gdyż WEP raczej nie wchodzi w grę jednak wszystkie komputery są dość nowe i nie mają problemu by działać na WPA/WPA2. Hasło na wszystkich stacjach jest poprawnie ustawione ale z łączeniem jest jakby "kto pierwszy ten lepszy". Z tego co zauważyłem maksymalna ilość stacji jaka się połączyła to 31. Pozostałe mają wtedy problem z zalogowaniem się do sieci WLAN. Na serwerze DHCP jest ustawiona pula adresów IP na wartość 200 więc teoretycznie nie powinno być problemu. Wyłączona jest również filtracja adresów MAC.
Szyfrowanie było zmieniane z WPA na WPA2 oraz "Automatic" jak również metoda TKIP na AES była próbowana w różnych kombinacjach. Zmieniałem kanały od 1 do 13 oraz próbowałem zmieniać na 802.11b, 802.11g, 802.11n oraz "mixed mode". Za każdym razem rezultat identyczny. Po aktualizacji firmware do najnowszej wersji (130506) sytuacja jest identyczna i nic innego nie pomaga. Proszę o jakieś ewentualne wskazówki jeśli ma ktoś jeszcze jakieś pomysły bo skończyły mi sie pomysły na rozwiązanie tego problemu.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: TP-LINK TL-WR841N problem z połączeniem przez WiFi

Post autor: krystianb »

Maszyny powyżej max liczby nie dostają adresu z dhcp czy nie ma internetu?
Prawdopodobnie jest jakieś organicznie w firmware, albo routing albo coś z radiem programowe bądź sprzętowe.
Można spróbować zmienić soft na openwrt. Wątpię, żeby support tplinka tu pomógł, co najwyżej potwierdzą co wyżej napisałeś.
Ale 60 urządzeń na jeden AP to jakiś koszmar jest, lepiej było by zastosować więcej urządzeń o mniejszym zasięgu. Mam tu na myśli dołożenie dodatkowych AP podłączonych kablem do routera, choć nie wiem czy da radę przy takim obłożeniu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
phr34k
Początkujący użytkownik forum

Re: TP-LINK TL-WR841N problem z połączeniem przez WiFi

Post autor: phr34k »

U tych 31 maszyn które się połączą działa wszystko ok. Jest problem z resztą która chce się połączyć. Nie otrzymują adresu z DHCP. Wyskakuje jedynie komunikat "System Windows nie mógł nawiązać połączenia z siecią <nazwa sieci>" i tyle.
ODPOWIEDZ