Zamiast dostępu do Routera mam dostęp do Access Pointa

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Xkonti
Początkujący użytkownik forum

Zamiast dostępu do Routera mam dostęp do Access Pointa

Post autor: Xkonti »

Witam! Posiadam router Linksys Smart Wi-Fi Router EA2700 (N600) z którym zawsze było wszystko dobrze. Jednak od pewnego czasu, a dokładniej od nowej instalacji internetu "radiowego" nie mogę przejść do interfejsu routera za pomocą 192.168.1.1. W dodatku gdy sprawdzę IPCONFIG to mi pokazuje że brama domyslna to 10.0.0.1 a IP komputera to 10.0.0.77.
Konfiguracja rutera jest ustawiona na automatyczne ustawianie adresow IP i nie ma tam żadnych cudów. Nic nie było zmieniane. W ruterze mam 4 wejścia LAN i jedno WAN. Komputer jest podłączony pod LAN1 a Access Point pod LAN2. Powiedziano mi że tak w tej sieci musi być.
Gdy w przeglądarce wpiszę 10.0.0.1 wyskoczyło mi jakieś AirOS.
W jaki sposób mogę uzyskać dostęp do rutera?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Zamiast dostępu do Routera mam dostęp do Access Pointa

Post autor: wojteks »

Xkonti pisze:W jaki sposób mogę uzyskać dostęp do rutera?
Ręcznie ustawiając IP w komputerze (192.168.1.11) i łącząc się na 192.168.1.1 (jeżeli dostawcza podczas instalacji tego nie zmienił) ale zmieniając cokolwiek w konfiguracji tego routera możesz narobić sobie problemów z internetem.
Nie pomagam na PW!
Xkonti

Temat do usunuęcia

Post autor: Xkonti »

Dostawca uświadomił mnie że mam inną konfigurację przez co mam zupełnie inny problem do rozwiązania. Poszukam istniejącej odpowiedzi lub założę nowy temat.
phr34k

Re: Zamiast dostępu do Routera mam dostęp do Access Pointa

Post autor: phr34k »

A czy DHCP jest włączone na twoim routerze? Moim zdaniem wpisując adres bramy wchodzisz na urządzenie twojego dostawcy internetu a nie swój router. Zostały więc wprowadzone jakieś zmiany w konfiguracji.
Sam tak kiedyś robiłem aby każde urządzenie w sieci WiFi u klienta mogło łączyć się z maksymalną prędkością jaką deklarowałem.
ODPOWIEDZ