Wrażliwa antena na zmianę kierunku.
Moderator: Moderatorzy
- mesjasz19
- Użytkownik forum
Wrażliwa antena na zmianę kierunku.
Posiadam modem huawei e3131 i antenę GSM 12dBi. Do jednego nadajnika mam 1 km a drugi jest oddalony o 3km. Wyciągam full łącza od godzin wieczornych ale denerwuje mnie jeden szczegół. Czasami prędkość drastycznie spada i jedyne co pomaga to przestawienie anteny która jest na zewnątrz. Bywa tak że w jednej chwili mam full zasięg ale słabe osiągi na poziomie 1Mb/s a jak delikatnie przesunę antenę o 1-2cm to nagle mam full łącza. Nie jest to mega uciążliwe ale jednak trzeba kilka razy na dzień ruszyć anteną. Co może być problemem ?
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Wrażliwa antena na zmianę kierunku.
Jaka to antena? Podejrzewam, że patyk do chorągiewki. Ta zmiana spowodowana jest skokiem między BTS-ami. Jeden z nich zapewnia lepszą prędkość. Ten patyk nie jest kierunkowy i nie wymusisz połączenia z mniej obciążonym BTS-em. Jedynym rozwiązaniem zakup dobrej anteny kierunkowej . Ponieważ to PLAY to najpierw zobacz na jakiej częstotliwości się łączysz z z tym lepszvm BTS(900 czy 2100MHz) od tego zależy dobór anteny. Pomocny będzie program TNI z tego forum. Bacik wykorzystasz jako drapak do pleców
Podaj swoją dokładną lokalizację to sprawdzimy BTS-y Play w twojej okolicy.
[ Dodano: 2013-06-22, 03:52 ]
W Ostrołęce PLAY wykorzystuje UMTS2100 więc prawdopodobnie potrzebujesz antenę panelową na 2100MHz. Za jej pomocą wymusisz połączenie z konkretnym BTS o ile te dwa pobliskie leżą na różnych kierunkach.

[ Dodano: 2013-06-22, 03:52 ]
W Ostrołęce PLAY wykorzystuje UMTS2100 więc prawdopodobnie potrzebujesz antenę panelową na 2100MHz. Za jej pomocą wymusisz połączenie z konkretnym BTS o ile te dwa pobliskie leżą na różnych kierunkach.
- mesjasz19
- Użytkownik forum
Antena najzwyklejsza kupiona w salonie. Wygląda tak:
Jeden BTS na płd zach a inny na wschodzie.
Są jakieś konkretne modele anteny kierunkowej warte uwagi czy mam tylko szukać na UMTS2100 ?
Jeden BTS na płd zach a inny na wschodzie.
Są jakieś konkretne modele anteny kierunkowej warte uwagi czy mam tylko szukać na UMTS2100 ?
-
- Guru bezprzewodowy
Na 2100MHz dobra i sprawdzona antena http://www.cybertech.com.pl/p55,antena- ... fme-z.html do tego konektor http://www.cybertech.com.pl/p21,konekto ... fme-m.html.