internet na działce

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ani26
Początkujący użytkownik forum

internet na działce

Post autor: ani26 »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów i bardzo proszę o pomoc. Jestem tu nowa ale co nie co już przeczytałam. Identycznego problemu nie znalazłam (wszak to indywidualna sprawa ;)) więc ośmieliłam się założyć nowy temat. Mam taki problem: przez 2 miesiące będę przebywała na działce letniskowej i nie chciałabym zostać bez internetu. Ponieważ mam fona (sony experia P) w orange pomyślałam o zmianie taryfy na orange free na kartę lub smart. I po pierwsze nie wiem czy to najlepszy i za razem najtańszy wybór (z tego co czytałam to wielu proponuje plusa). Chciałabym aby korzystać z internetu na moim poczciwym laptopku (Asus M51) i tu kolejne schody gdyż: nie wiem czy potrzebuję modemu czy telefon może być modemem, a może mój laptopek ma już wbudowany modem (raczej nie sądzę gdyż już ok. 5 latek ma). Co radzicie? I jakiego wybrać operatora, taryfę itp.
Internet potrzebny jest mi ogólnie do czytania, sprawdzania poczty, ewentualnie oglądania. Zapewne będę też chciała coś ściągnąć nie sądzę że jakiś ogromnych rozmiarów - jakąś bajek dla dziecka dla świętego spokoju :D to wszak działka letniskowa.
Co radzicie drodzy znawcy bo ja niestety zielona?
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: internet na działce

Post autor: adamos22 »

Najpierw sprawdź jaki operator ma najlepszy zasięg w danej okolicy, gdzie będziesz przebywać. Albo z mapek na stronie operatora, albo (najlepiej) z http://mapa.btsearch.pl/ patrząc na odległości od najbliższej stacji danego operatora.

Później - jeśli chodzi o ofertę na kartę, to [jeśli jest dobry zasięg] najlepiej zamów sobie kartę "Plus Internet na kartę" z 12 GB danych (ważne 4 miesiące), dostępne są na allegro za ok. 30zł, ew. Orange free na kartę z 6GB danych w podobnej cenie (ważne rok).

Możesz również zmienić posiadaną obecnie taryfę na Orange free na kartę, ale wtedy tracisz wszystkie posiadane pakiety i aby otrzymać bonus 6GB musisz doładować konto za 100zł (opłaca się, jeśli dużo dzwonisz, bo kasę możesz wykorzystać na rozmowy)

Ogólnie jednak kieruj się bardziej zasięgiem niż ofertą.

Jeśli chodzi o modem - Telefon będzie OK, co do laptopa nie wiem, ale jeśli nie masz nigdzie wejścia na kartę SIM to oczywiście odpada.
ani26

Dziękuję serdecznie za szybką odpowiedź. Z mapki wyszedł najlepszy zasięg dla plusa i tmobile. Więc oferta plusa chyba będzie najlepsza. Niestety mój telefon ma simlocka na orange. Mam jednak inny starą Nokię N95 czy on mógłby być modemem jeżeli oczywiście nie mam go w laptopie (to muszę jakoś sprawdzić)? jeżeli chodzi zaś o techniczne rozwiązanie sprawy podłączenia to mam nadzieję ze gdzieś tu na forum jest jakaś instrukcja?Pozdrawiam gorąco :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Xperia jest szybsza i ma więcej obsługiwanych częstotliwości 3G. Zostałbym przy tym telefonie. Nie wiem ile danych faktycznie ci potrzeba. Jeśli niewiele (do poczty, trochę www) to pakiet 500 MB na 30 dni może wystarczyć (15 zł). Nie musiałabyś zmieniać taryfy.
Jest jeszcze pakiet jednodniowy 100 MB. Bardziej elastyczny, do podstawowych spraw wystarczy. Koszt 2 zł za dzień. W sumie w miesiącu wyjdzie sporo bo 60 zł, ale i 3 GB.

ani26, jaką masz taryfę teraz?
ani26

Obecnie mam taryfę Nowe Orange Go. Sądzę jednak że internetu troszkę się przyda. Przeglądanie stron też ale coś pewnie przyda się ściągnąć czasem :D I do pracy i jakąś bajkę dla dziecka. Jak myślicie czy może lepiej zainwestować w modem chociaż jakiś używany? Najbardziej obawiam się zasięgu, gdyż z mapki wyszło że to plus i Tmobile mają zasięg ok.

[ Dodano: 2013-06-23, 11:15 ]
Patrzyłam teraz na stronach operatorów: w plusie mapa zasięgu internetu pokazuje że w miejscowości w której będę przebywać (Okuninka - powiat włodawski, woj. lubelskie) nie łapie LTE tylko HSDPA z czym oczywiście się liczyłam.
Ale w mapie zasięgu Orange też jest 2G (GSM/EDGE) i 3G (UMTS/HSDPA) i CDMA (CDMA) co trochę mnie zaskoczyło gdyż na http://mapa.btsearch.pl/ tego nie było.
Jak myślicie czy te mapy zasięgu internetu operatorów komórkowych są wiarygodne?
Rozmawiał ze znajomą która również była ostatnio w tej miejscowości i mówiła że co prawda nie internet ale telefon normalnie łapał orange ale czasami coś się wieszało - brak zasięgu czy coś. Rzadko ale jednak.
Co w związku z powyższym radzicie?
DejaVu
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DejaVu »

ani26 pisze:Co w związku z powyższym radzicie
Korzystać z natury i odpocząć od tych internetów itd. ;) A jak już nie możesz bez tego żyć - to zmień taryfę GO na Free(też tak mam) w domu używam CDMA a w ''terenie'' Free na kartę :D tyle że ja nie jestem ''uzależniony'' potrafię się obyć bez telefonowania ,smsowania i nie siedzę non stop na necie :papa:
ani26

Słuszna rada, odpocząć trzeba ale pracować także. Na działce będę 2 miesiące więc praca mnie nie ominie niestety :( Ktoś ma jeszcze jakieś propozycje???
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

ani26, to chyba pozostaje modem + starter Orange lub T-Mobile.
Aktualnie w Play jest modem Huawei E3131 za 107 zł (z kartą 1 GB). Nie ma simlocka.
Powinna być w tej lokalizacji już sieć modernizowana w ramach NetWorks! więc prędkości na poziomie kilku Mb/s powinny być normą. :)

Tutaj masz zestawienie ofert prepaid: http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?titl ... we_prepaid
Przy doładowaniu za 50 zł taniej wyjdzie T-Mobile bo będzie 4,5 GB bonusu ważnego 30 dni, ze złotówkami prawie 4,7 GB.
W T-Mobile nie ma kompresji danych jak w Orange (gorsza jakość obrazków - dotyczy tylko www; inne protokoły bez zmian).
ani26

Dziękuję za podpowiedzi. Chyba jednak zdecyduję się na ofertę PLusa. Mam nadzieję że na forum jest gdzieś instrukcja jak to technicznie wszystko ustawić gdy już będę miała starter?
Pozdrawiam:)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Odpowiedni APN i tyle. :)
ani26

Dzięki :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

ani26, masz rozwiązanie swojego problemu! :)
Specjalnie jak dla ciebie. :)
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=454316#454316
Pakiet w Orange 6 GB za 6 zł na 60 dni. Można aktywować kilka razy. :)
ani26

no i po problemie:) Dziękuje serdecznie o cos takiego właśnie mi chodziło:) Fajnie że tu trafiłam:)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Możesz wybrać opcję cykliczną. Jak zużyjesz jeden pakiet to uruchomi się automatycznie następny. :)
ani26

Nie wiem tylko jak aktywować usługę na stronie orange mi się ona nie wyświetla:(
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

SMSem. :)
Wpisałem dziś wszystko na wiki.
http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?titl ... prepaid.29

START na nr 260 dla pakietu zwykłego i START na nrumer 261 dla pakietu cyklicznego. Sprawdzanie stanu pakietu i inne sprawy masz na wiki i w regulaminie. :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

ani26, muszę wyprowadzić cię z błędu.
Źle doczytałem i niestety pakiet cykliczny aktywuje się ponownie dopiero po 60 dniach, nawet jak wykorzysta się poprzedni. Nie uruchomi się nowy. Trzeba czekać.

Także bardziej opłacalny jest pakiet jednorazowy, który można aktywować kilka razy.
ani26

Dzięki bardzo też już znalazłam:)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

OK. :)

Z ciekawości. Jak działa internet z Orange u ciebie?
ODPOWIEDZ