ASUS RT-N66U czy inny z dobrym zasięgiem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sunnyluk
Użytkownik forum

ASUS RT-N66U czy inny z dobrym zasięgiem

Post autor: sunnyluk »

Witam,
Zamierzam zmienić mojego wysłużonego DLinka DIR300 na coś znacznie mocniejszego. Zamierzam przeznaczyć na sprzęt kwotę ok. 500zł. Po przeczytaniu kilku opinii słusznym wyborem wydaje się być ASUS RT-N66U jednak są też głosy jakby router ten nie był aż tak wspaniały jak go niektórzy opisują...

Czy za kwotę 500zł można mieć coś mocniejszego? Nie zależy mi na 5GHz ani wymyślnych funkcjach.
Obecny DIR300 mam na piętrze. W drugim pokoju za 2 ścianami zasięg już zanika... na parterze mam tylko w pokoju pod routerem, w innym pokoju na parterze zero zasięgu.

Chciałbym, aby nowy router zapewnił również zasięg na zewnątrz domu, w ogrodzie, gdzieś do 10 metrów. Czy jest to w ogóle możliwe z samym routerem? Czy potrzeba dodatkowego AP? Może obecny DIR300 wykorzystam jako AP po kupnie ASUSa, ale nie mam możliwości połączenia obu ethernetem.

Proszę o sugestie :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: ASUS RT-N66U czy inny z dobrym zasięgiem

Post autor: key »

sunnyluk pisze:Czy za kwotę 500zł można mieć coś mocniejszego?
Zdefiniuj "mocniejsze"
sunnyluk pisze: Czy jest to w ogóle możliwe z samym routerem?
Nie.
sunnyluk pisze:Czy potrzeba dodatkowego AP?
Tak
sunnyluk pisze:ale nie mam możliwości połączenia obu ethernetem.
DLAN
Nie pomagam na PW.
sunnyluk
Użytkownik forum

Mocniejsze - tzn. mając router na piętrze chciałbym, aby był zasięg internetu na parterze (strop w domu), we wszystkich pokojach (dom 10x11m). Dodatkowo, żeby zasięg był do 10m w ogrodzie, po jednej stronie domu.
Nie zależy mi w tych najdalszych miejscach na super prędkościach.

DLAN? nie mam przekonania do sieci w gniazdku ;) jak się uprę to połączę jednak obydwa kablem tak, aby APka ustawić przy oknie.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

sunnyluk pisze:Mocniejsze - tzn. mając router na piętrze chciałbym
Nie ma takiej mozliwosci. Moc jest reglementowana, wszystkie routery maja taka sama. Mozesz sie pobawic antenami, ale to jest jak zabawa z kulka plasteliny - jesli w jednym miejscu ma byc wiecej, to w innym musi byc mniej.
sunnyluk pisze:jak się uprę to połączę jednak obydwa kablem
Najlepsze rozwiazanie.
Nie pomagam na PW.
sunnyluk
Użytkownik forum

OK może źle się wyraziłem, chodziło mi o moc anten, nie routera, po prostu by był większy zasięg niż obecnie. W jakim stopniu zapewni mi go w/w Asus oraz czy w tej cenie można znaleźć coś innego, lepszego lub równie dobrego, jakąś alternatywę?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

sunnyluk pisze:chodziło mi o moc anten, nie routera
Anteny nie maja "mocy". Maja charakterystyke. Reglementacja jest "za" antena.
sunnyluk pisze:oraz czy w tej cenie można znaleźć coś innego, lepszego lub równie dobrego, jakąś alternatywę?
Frytka z seri 72xx
Nie pomagam na PW.
sunnyluk
Użytkownik forum

Wracając do tematu, zrobię tak:
- na piętrze wymienię DIR300 na Airlive N450R, jest jednak trochę tańszy od Asusa i myślę, że w zupełności mi wystarczy
- na parterze zamontuję Airlive AP60

Obydwa połączę kablem. Jak będę potrzebował neta na ogrodzie, to ten AP60 z parteru postawię w oknie i tyle mi na ten moment powinno wystarczyć. W lini prostej wtedy bez przeszkód będzie maks 10m więc powinien dać radę.

Mam jeszcze jedno pytanie: Na dachu mam Mikrotika 5GHz, do którego dostęp ma tylko ISP. Wcześniej był on ustawiony w tryb AP i kabelek od niego wpinałem do WAN mojego routera, wpisywałem IP od ISP itd.
Miałem jednak jakiś czas temu problemy z połączeniem i ISP Mikrotika przestawił w tryb routera, włączył na nim DHCP, kabelek z niego wpiąłem do portu LAN mojego routera, router swój musiałem przestawić w tryb AP.

Nowy router chciałbym NIE PRZESTAWIAĆ w tryb AP, żeby móc korzystać ze wszystkich jego możliwości, powiedzcie mi więc czy wystarczy, że kabelek od Mikrotika wepnę do portu WAN nowego routera i jako IP ustawię adres Mikrotika czyli 192.168.0.1 ? Czy Mikrotik w trybie routera i z DHCP będzie współpracował z moim routerem i również na nim włączonym np. DHCP? Oczywiście adresację IP ustawię prawidłowo, zakresy itd.
phr34k
Początkujący użytkownik forum

Post autor: phr34k »

Nie wiem czy do końca wszystko zrozumiałem ale jeśli na Mikrotiku masz włączone DHCP to nie możesz w routerze który kupisz ustawić adres IP jaki ma Mikrotik. Musisz ustawić jeden z adresów jakie przydziela DHCP wtedy wykorzystasz go w pełni.
PS. Poprzednie rozwiązanie o którym piszesz było moim zdaniem lepsze.
sunnyluk
Użytkownik forum

No tak racja, muszę ustawić jeden z adresów z puli DHCP Mikrotika.

Będę się starał przekonać mojego ISP, by przestawił Mikrotika w tryb jakiegoś bridge`a itp. byle nie był routerem.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

phr34k pisze:Musisz ustawić jeden z adresów jakie przydziela DHCP wtedy wykorzystasz go w pełni.
Tu adres musi być spoza DHCP jeżeli będzie ręcznie ustawiony.
sunnyluk pisze:Będę się starał przekonać mojego ISP
Jakbym był ISP to byś mnie nie przekonał. Dla jednej osoby nie warto zmieniać filozofii sieci bo potem zawsze są kłopoty.
Nie pomagam na PW!
phr34k
Początkujący użytkownik forum

Post autor: phr34k »

wojteks pisze: Tu adres musi być spoza DHCP jeżeli będzie ręcznie ustawiony.
Skonkretyzuj co masz na myśli mówiąc "spoza" bo jeśli serwer DHCP będzie np. na 192.168.1.1 to chyba logiczne że pierwsze trzy bajty musi mieć takie same jak DHCP.
wojteks pisze:
sunnyluk pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Jakbym był ISP to byś mnie nie przekonał. Dla jednej osoby nie warto zmieniać filozofii sieci bo potem zawsze są kłopoty.
Też mi się wydaje że nie będzie tak łatwo go przekonać. ;)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez phr34k, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

phr34k pisze:bo jeśli serwer DHCP będzie np. na 192.168.1.1 to chyba logiczne że pierwsze trzy bajty musi mieć takie same jak DHCP.
Nawet z maską /16? :hyhy:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

phr34k pisze:bo jeśli serwer DHCP będzie np. na 192.168.1.1 to chyba logiczne że pierwsze trzy bajty musi mieć takie same jak DHCP.
Wcale nie ale dla wygody warto ustawić serwer DHCP na 192.168.1.10-30 i IP dodatkowego sprzętu z IP ręcznie ustawianymi zmieścić w zakresie 192.168.1.2-9 przykładowo.
Nie pomagam na PW!
sunnyluk
Użytkownik forum

Tak, macie rację, ALE ja nie mam dostępu do Mikrotika.
Wiem, że ma włączone DHCP, jego adres to 192.168.0.1 i przydziela adresy moim urządzeniom z puli 192.168.0.100-xx /24
Dlatego pytałem czy podłączając Mikrotika do portu WAN nowego routera i ustawiając portowi WAN IP np. 192.168.0.100 oraz włączając na nim DHCP przydzielające adresy moim sprzętom z puli np. 192.168.1.x/24 będzie wszystko dobrze działać?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

sunnyluk pisze:będzie wszystko dobrze działać?
Ale po co tak chcesz zrobić? Tak jak teraz jest lepiej.

[ Dodano: 2013-06-24, 21:14 ]
sunnyluk pisze:ALE ja nie mam dostępu do Mikrotika
A co to ma do rzeczy?
Nie pomagam na PW!
sunnyluk
Użytkownik forum

wojteks pisze:Ale po co tak chcesz zrobić? Tak jak teraz jest lepiej.
Czyli mówisz, żeby nowy router podłączyć pod LAN i przestawić go w tryb zwykłego AP?
Tak jak teraz mam DIR300 przestawionego jako AP to ponad połowa funkcji jest wygaszona...

Kupuję router to chciałbym móc skorzystać z jego możliwości.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

sunnyluk pisze:Kupuję router to chciałbym móc skorzystać z jego możliwości.
To kup cos innego co ma mniej mozliwosci.... :facepalm: albo przyzwyczaj sie do mysli, ze Kamaz nie jest optymalnym pojazdem, zeby w niedziele jezdzic po chlebek na sniadanie.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

sunnyluk pisze:jako AP to ponad połowa funkcji jest wygaszona
Jakie przykładowo? AP to AP i nie bezie miał wielu funkcji typowych dla routera. Napisz konkretnie co potrzebujesz mieć to ktoś Ci odpowie bo tak to można w kółko pisać.
sunnyluk pisze:Kupuję router to chciałbym móc skorzystać z jego możliwości.
Jakich, DHCP masz od dostawcy, porty też w razie czego dostawca musi przekierować i to w zasadzie wszystkie potrzeby.

Jeżeli jednak jest Ci niezbędny własny router to zmień dostawcę/dogadaj się z obecnym, może daje internet po PPPoE dla klientów. Bez rozmowy z dostawcą nic nie wymyślisz.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ